Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κριτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις άδειες σε Κουφοντίνα

Κριτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις άδειες σε Κουφοντίνα

Η έκθεση αναφέρει τη παροχή 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία πραγματοποιήθηκε, όπως σημειώνει, παρά τις αντιρρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης

Τη στενή συνεργασία Αθήνας – Ουάσινγκτον στον τομέα της τρομοκρατίας καταγράφει στην ετήσια έκθεσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο στην έκθεση μπαίνουν αστερίσκοι στη χορήγηση 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, για τις οποίες έφερε αντίρρηση η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και στην απουσία σύγχρονων προδιαγραφών στις ελληνικές ταυτότητες, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτες σε πλαστογραφία.

Κάνοντας αναφορά στις προκλήσεις που παρουσιάζονται στον τομέα της ασφάλειας από τη προσφυγική κρίση, η έκθεση αναφέρει πως «η Ελλάδα συνεργάστηκε με το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) για να βελτιώσει τον έλεγχο των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που εισέρχονται στην Ελλάδα. Προσωπικό της Ελληνικής Εθνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ακτοφυλακής συμμετείχε στην εκπαίδευση που διεξήχθη τον Μάιο από το DHS σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων, τις απαγορεύσεις και τις έρευνες. Το FBI εκπαίδευσε αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιτρομοκρατική ανάλυση, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο».

Ειδικότερα για τη χώρα μας, η έκθεση επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε το 2017 ένας συνεργάσιμος εταίρος στη προσπάθεια για τη καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως αυξήθηκε η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του Προγράμματος Απαλλαγής από Βίζα (U.S. Visa Waiver Program) και μιας σειράς άλλων διακρατικών συμφωνιών.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα είναι μέλος του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και πως η χώρα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται άμεσα με τη τρομοκρατία.

Παρόλο που επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές σημείωσαν μια σειρά επιτυχιών στον εντοπισμό και τη σύλληψη ορισμένων σημαντικών τρομοκρατών, η έκθεση αναφέρει τη παροχή 48ωρης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα, η οποία πραγματοποιήθηκε, όπως σημειώνει, παρά τις αντιρρήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά τις τρομοκρατικές ενέργειες, η έκθεση απαριθμεί ορισμένες «μικρής κλίμακας επιθέσεις», οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις και είχαν ως βασικό στόχο κυβερνητικά κτήρια και αξιωματούχους καθώς και Ευρωπαίους πιστωτές.

Η απουσία σύγχρονων προδιαγραφών στις ελληνικές ταυτότητες φαίνεται πως είναι η αχίλλειος πτέρνα στις επιδώσεις της χώρας, καθώς η έκθεση σημειώνει πως είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε πλαστογραφία. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνεται πως οι ελληνικές αρχές θέσπισαν το 2015 ένα σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των μητρώων και πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εκσυγχρονίσει τις ταυτότητες με βιομετρικά δεδομένα.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024