Der Freitag: Η ελληνική κρίση χτύπησε και τον πολιτισμό
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι και τα πολιτιστικά ιδρύματα της Αθήνας δίνουν μάχη επιβίωσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα.
Ρεπορτάζ για το πως η κρίση στην Ελλάδα έπληξε σοβαρά και τον χώρο του πολιτισμού δημοσιεύει η εβδομαδιαία εφημερίδα Der Freitag, όπως μεταδίδει η Deutche Welle.
«Oπως ολόκληρη η χώρα, έτσι και τα πολιτιστικά ιδρύματα στην Αθήνα δίνουν μάχη επιβίωσης», επισημαίνει το άρθρο της Eλενα Σμιθ, ανταποκρίτριας της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην ελληνική πρωτεύουσα.
Η δημοσιογράφος παραθέτει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, τον αρχαιότερο του είδους στην Ελλάδα. «Ο σύλλογος που έλαβε το όνομά του από την κατοικία των Μουσών ιδρύθηκε το 1865 ‘με σκοπό την πνευματική κοινωνική και ηθική βελτίωση’ του έθνους. Η προσφάτως απελευθερωθείσα από τα δεσμά της οθωμανικής κυριαρχίας Ελλάδα προσπαθούσε να μοιάσει σε άλλα κράτη της Ευρώπης.
»Ο Παρνασσός ήταν το σημείο συνάντησης συγγραφέων, το μέρος όπου τραγούδησε η Μαρία Κάλλας, όπου καλλιτέχνες εγκαινίαζαν εκθέσεις και μέλη βασιλικών οικογενειών απηύθυναν χαιρετισμούς. Η μοίρα του Παρνασσού τα τελευταία χρόνια αντικατοπτρίζει την αντίστοιχη των Ελλήνων», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Σκόνη, υγρασία, σοβάδες που πέφτουν»
«Περάσαμε δύσκολους καιρούς. […] Μπορεί να πει κανείς ότι ήταν μια εποχή κατάρρευσης. Αλλά τέτοιες περίοδοι συνοδεύονται πάντα από μια αναγέννηση, την οποία προσδοκούμε τώρα’», σχολιάζει ο γενικός γραμματέας του συλλόγου Λεωνίδας Γεωργόπουλος.
Η αρθρογράφος αναφέρει τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός ως περίπτωση «αφαίμαξης» στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας στην Ελλάδα. «Εξαιτίας των συρρικνούμενων προϋπολογισμών έπρεπε να απολυθούν δύο άτομα του προσωπικού ασφαλείας, δύο εργαζόμενοι στην υποδοχή, δύο άτομα από την υπηρεσία καθαρισμού και δύο λογιστές.
»Ο Παρνασσός παλεύει μέχρι σήμερα κάθε μήνα για να μπορέσει να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης πλήττεται η συλλογή βιβλίων του συλλόγου, μια από τις καλύτερες και παλαιότερες στην Ελλάδα.
»Στο υπόγειο του κτιρίου όπου στεγάζεται ο Παρνασσός χοντρά παλιά βιβλία ξεχειλίζουν από παραφορτωμένα ξύλινα ράφια. Οι λεπτές ράχες βιβλίων του 18ου και 19ου αιώνα έχουν μερικώς καταστραφεί από τη σκόνη, την υγρασία και τους σοβάδες που πέφτουν», αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
- «Ανάσες» στο εμπόριο: Ποιοι κέρδισαν στη μάχη του εορταστικού τζίρου
- Ουκρανία: «Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν…» – Τα βασικά συμπεράσματα από τη συνάντηση Τραμπ με Ζελένσκι
- «Δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτόν»: Το νέο έργο του Ανέστη Αζά, στο Θέατρο Προσκήνιο
- Νεκρός εντοπίστηκε ένας εκ των τεσσάρων αγνοουμένων μεταναστών στη Σάμο
- Αρκάς: Η καλημέρα της τελευταίας εβδομάδας του χρόνου
- Η Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεμπροστιάζει την κυβέρνηση παύει να προβάλλεται, αγρότες που δεν υποκύπτουν διαβάλλονται, το Μαξίμου άρχισε να πανικοβάλλεται
- Μείνε fit και στις γιορτές: Η προπόνηση που κάνει τη διαφορά
- Τραγωδία στην Ινδονησία: 16 νεκροί από πυρκαγιά σε οίκο ευγηρίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442