Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Σκληρό ροκ» Ιταλίας - ΕΕ στις πλάτες προσφύγων

«Σκληρό ροκ» Ιταλίας – ΕΕ στις πλάτες προσφύγων

Οι δύο πλευρές εξαπολύουν εκατέρωθεν επιθέσεις στις «πλάτες» 150 προσφύγων οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Κατάνη. Άκαρπη η συνάντηση μεταξύ δέκα κρατών-μελών της ΕΕ για το ζήτημα με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το μαρτύριο των προσφύγων

Ακόμη μια Οδύσσεια δίχως τέλος μοιάζει η πολυήμερη αναμονή των προσφύγων που βρίσκονται στο πλοίο «Diciotti» της ιταλικής ακτοφυλακής, έξω από το λιμάνι της Κατάνης, την ώρα που οι σχέσεις της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγούνται στα άκρα.

Οι δύο πλευρές εξαπολύουν εκατέρωθεν επιθέσεις στις «πλάτες» 150 προσφύγων οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Κατάνη, καθώς η συνάντηση μεταξύ δέκα κρατών-μελών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, για το θέμα της διαμάχης που έχει προκύψει απέβη άκαρπη.

«Η Ιταλία άσκησε πιέσεις για την επίτευξη μιας λύσης για το πλοίο Diciotti» ανέφερε ένας διπλωμάτης. «Όμως, το θέμα αυτό δεν ήταν το σημαντικότερο για τους υπόλοιπους, ήθελαν να συζητήσουν κυρίως σχετικά με διαρθρωτικές λύσεις για τα πλοία που διαπλέουν τη Μεσόγειο. Επομένως, δεν υπήρξε συμφωνία για το Diciotti» συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της συνάντησης, ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους εταίρους της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορώντας τους για «υποκρισία».

Με ανάρτησή του στο Facebook, σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν κατάφερε να επιδείξει αλληλεγγύη ή υπευθυνότητα στηλιτεύοντας το χάσμα μεταξύ λόγων και πράξεων «το οποίο κάποιες φορές μεταλλάσσεται σε υποκρισία».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, η Ρώμη θα λάβει υπόψη της αυτήν την εξέλιξη και θα «ενεργήσει αναλόγως σε όλα τα θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη».

Στο μεταξύ, οι εισαγγελείς που ανέβηκαν στο «Diciotti» και συνάντησαν τους πρόσφυγες έκαναν λόγο για δραματική κατάσταση και για πολυάριθμα κρούσματα ψώρας. Είναι σαφές ότι πρόκειται για προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα σε ένα καράβι, όσο καλά εξοπλισμένο και επανδρωμένο με ειδικούς κι αν είναι.

Απεργία πείνας

Ιταλικά ΜΜΕ μετέδωσαν το πρωί της Παρασκευής ότι ορισμένοι από τους πρόσφυγες που επιβαίνουν στο πλοίο ξεκίνησαν απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για την όλη κατάσταση. Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, η ιταλική ακτοφυλακή είπε ότι αυτοί οι πρόσφυγες «αρνήθηκαν να φάνε το πρωινό τους σήμερα το πρωί».

«Μόλις άκουσα από τις λιμενικές αρχές ότι υπάρχει ένταση πάνω στο πλοίο Diciotti και ότι πρόσφυγες άρχισαν απεργία πείνας» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Νταβίντε Φαραόνε του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Ως αποτέλεσμα οι επισκέψεις για να εκφραστεί αλληλεγγύη και να επαληθευτούν οι συνθήκες που επικρατούν στο πλοίο έχουν ανασταλεί για λόγους ασφαλείας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ πάντως, το απόγευμα, οι 150 μετανάστες αποδέχθηκαν τελικά να φάνε το γεύμα τους, που τους έδωσαν οι ιταλοί λιμενοφύλακες. «Πέντε εκατομμύρια Ιταλοί σε κατάσταση απόλυτης ένδειας κάνουν απεργία πείνας καθημερινά, χωρίς την κάλυψη των δημοσιογράφων και τον καλοθελητών. Πρώτα οι Ιταλοί» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

Απειλές από Ντι Μάιο και απάντηση της Κομισιόν

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει πυροδοτήσει σφοδρή σύγκρουση μεταξύ Ιταλίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη Ρώμη να απειλεί ευθέως μέσω του επικεφαλής των «Πέντε Αστέρων», Λουίτζι Ντι Μάιο, με διακοπή χρηματοδότησης από την πλευρά της Ιταλίας, εάν οι εταίροι δεν συμφωνήσουν να δεχθούν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο πλοίο.

«Εάν δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα από τη συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το θέμα της αναδιανομής των μεταναστών από το πλοίο Diciotti, το κίνημα των Πέντε Αστέρων και εγώ δεν θα είμαστε πρόθυμοι να καταβάλουμε 20 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στην ΕΕ» δήλωσε ο Ντι Μάιο σε βίντεο που ανήρτησε την Πέμπτη στο Facebook, ενώ σήμερα επανήλθε λέγοντας πως η χώρα του δεν έχει άλλη επιλογή από το να «λάβει μονομερώς μέτρα αντισταθμιστικού χαρακτήρα».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στην Ιταλία, για μία ακόμη φορά» πρόσθεσε.

Στην απάντησή της, σε υψηλούς τόνους, η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε απειλές, διαμηνύοντας πως είναι αποφασισμένη να τηρήσει τους  κανόνες που ισχύουν για τη μετανάστευση.

«Προτεραιότητά μας είναι η εξεύρεση λύσης για τους ανθρώπους που βρίσκονται πάνω στο πλοίο. Σε αυτό επικεντρωνόμαστε και σε αυτό εκτιμάμε ότι θα έπρεπε να επικεντρώνονται όλοι» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν σε συνέντευξη Τύπου.

«Ας αφήσουμε κατά μέρους τις απειλές. Δεν βοηθούν και δεν θα μας φέρουν πιο κοντά σε μία λύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία κοινότητα με νόμους και λειτουργεί βάσει αυτών και όχι με απειλές» πρόσθεσε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

DW: «Πονοκέφαλος» το προσφυγικό για την Ευρώπη

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024