Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος είπε ότι σας ανήκει η «Ιθάκη»;

Ποιος είπε ότι σας ανήκει η «Ιθάκη»;

Ο προορισμός έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά για τον καθένα. Αλλά αν αυτός είναι μια αστική δημοκρατία ευρωπαϊκού τύπου και μια διαφορετική λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας τότε ασφαλώς δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ

Υπάρχουν πολλά από αυτά που είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός που θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο σφοδρής κριτικής. Χλευασμού, αποδοκιμασίας ή γιατί όχι και επιδοκιμασίας.

Ηταν ένα διάγγελμα με πολλούς συμβολισμούς και πολλά μηνύματα που απευθύνονται σε πολλούς.

Κατά τη γνώμη μου η φράση που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η εξής: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους».

Μια βαθιά διχαστική αναφορά που σηματοδοτεί και το ύφος (και ήθος) της εξουσίας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και βεβαίως αυτό που θέλει να φέρει στη νέα εποχή της Ελλάδας.

Κατ’ αρχάς η φράση αυτή χωράει πολύ συζήτηση και κρύβει πολλά ερωτήματα.

Το πρώτο είναι τι συμβολίζει η Ιθάκη για τον καθένα. Προφανώς για τον πρωθυπουργό, το επιτελείο του και μια ομάδα σκληροπυρηνικών που «συνωστίζονται» στα social media για να τρολάρουν (με 0,60 ευρώ ή και περισσότερα, άξιος ο μισθός τους) η Ιθάκη είναι κάτι διαφορετικό. Είναι η Ελλάδα των ανάξιων, ημιμαθών τύπου Καρανίκα, προκλητικών τύπου Πολάκη, δολοπλόκων υβριστών σταλινικού τύπου σαν και αυτούς που συνωστίζονται στα γνωστά υπόγεια του Μαξίμου.

Με όλους αυτούς και βεβαίως με την βοήθεια του Πάνου Καμμένου έφτιαξαν και συνεχίζουν να φτιάχνουν την Ιθάκη που ονειρεύονται. Αν αυτός είναι ο προορισμός τους τότε πράγματι δεν πρέπει να τον αφήσουν στα χέρια κανενός.

Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τους άλλους. Για τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ ή όποιον άλλον ονειρεύεται με Ιθάκη που θα πάρει όλα τα άθλια συμπτώματα της Μεταπολίτευσης και θα τα αναπαραγάγει στην Ελλάδα της νέας εποχής. Διότι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει στη λογική του κρατισμού, της αναξιοκρατίας, του βολέματος των ημετέρων, της ρεμούλας με τα κρατικά ταμεία, του αυταρχισμού της εξουσίας και της παντελούς αδιαφορίας για τον πολίτη, τότε καλύτερα να γίνει η Ιθάκη… Πομπηία και να τελειώνουμε. Να στείλουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό να σωθούν από ένα κράτος που καταρρέει ημέρα με την ημέρα.

Αν, όμως, η Ιθάκη συμβολίζει μια δημοκρατία αστικού τύπου, που σέβεται τον πολίτη, επενδύει στην αξιοσύνη, ποντάρει στον πολυμήχανο Ελληνα (που δυστυχώς πλέον ταυτίζεται με το λαμόγιο), προωθεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία, λέει αλήθειες, δεν εξωραΐζει την πραγματικότητα, δεν πλήττει τον αντίπαλο με χτυπήματα κάτω από τη μέση, τότε πρέπει όλοι να παλέψουμε γι’ αυτήν.

Πρέπει να όλοι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να σταθεί σε γερά θεμέλια η δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ανεξαρτησία και η ισότητα, χωρίς όμως, αυτή η ισότητα να κινείται προς τα κάτω. Χωρίς να ισοπεδώνει τους άριστους και να υποβαθμίζει τους άξιους. Χωρίς να προωθεί τους κομματικούς εγκάθετους και να προσβάλλει τους «αντίπαλους». Και κυρίως χωρίς να διχάζει τους Ελληνες όπως έκανε ο κύριος Τσίπρας.

Αυτή την Ιθάκη την έχει ανάγκη η χώρα, όμως, αυτή η Ιθάκη δεν ανήκει στον κύριο Τσίπρα.

Ποιος είπε στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ ότι είναι δική τους η Ιθάκη αυτή ώστε να παλέψουν για να μην την παραδώσουν σε άλλους;

Ανθρωποι ημιμαθείς, εμπαθείς και ιστορικά κομπλεξικοί δεν μπορούν να θεωρούν ότι κρατούν στα χέρια τους αυτόν τον συμβολικό προορισμό. Κι αν θέλει ο κ. Τσίπρας ας ρωτήσει γι’ αυτό ανθρώπους έξω από το περιβάλλον τους, ανθρώπους με αξίες διαχρονικές που ποτέ δεν ξεπούλησαν για τις κυβερνητικές καρέκλες.

Αν θέλει ας ρωτήσει στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, στους πρώην συντρόφους του που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, στους νυν συντρόφους του που πίστεψαν στις ιδέες της ευρωπαϊκής αριστεράς και δεν δέχονται να βγαίνουν φωτογραφία με τα ακροδεξιά συνεταιράκια.

Όχι, λοιπόν. Η Ιθάκη που έχει ανάγκη η πατρίδα μας δεν τους ανήκει. Δεν ανήκει στον κ. Τσίπρα που την επικαλέστηκε. Δεν ανήκει σε κανέναν από τους πολιτικούς που θα δουν το ταξίδι ως μέσο αυτοπροβολής, πλουτισμού και άσκησης της εξουσίας με ανεξέλεγκτο τρόπο.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024