Ήταν «θέμα δυο τριών ημερών». Εχει γίνει όμως ήδη θέμα 103 ημερών και καμία πρόοδος δεν διαφαίνεται.

Τόσες είναι οι ημέρες που έχουν συμπληρωθεί από την σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Όσο και αν θέλει  να ισχυριστεί κάποιος ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν φέρει ευθύνη για το γεγονός, σήμερα αποκαλύπτεται δυστυχώς με τραγικό τρόπο, πώς το έλλειμμα αντίληψης των πραγματικών διαστάσεων ενός προβλήματος οδηγεί σε αδιέξοδα.

Εν όψει εκλογών στην Τουρκία, οι δύο αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού, αφενός, και οι οκτώ ικέτες Τούρκοι αξιωματικοί, αφετέρου, έχουν μπει στην ζυγαριά του Ερντογάν.

Στην Αθήνα απλώς περιμένουν να δουν τι θα βγάλει το ζύγι.

Κάποιοι στην κυβέρνηση θα ήθελαν να ανταλλάξουν τους «δύο» με τους «οκτώ».

Όμως δεν μπορούν. Για τους δεύτερους αποφασίζει η ελληνική δικαιοσύνη.

Όμως το παράξενο των τελευταίων ημερών είναι τα όσα εκστομίζονται από μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως έχει γίνει καραμέλα ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, έτσι έχει γίνει εσχάτως και ο κίνδυνος απαγωγής των «οκτώ».

Το να λέγονται και μόνο τέτοιες φράσεις από εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας είναι επικίνδυνο. Και επειδή στην περίπτωση των «δύο» όσα προληπτικά έπρεπε να γίνουν (οδηγίες, επιχειρησιακή ετοιμότητα κλπ.) δεν έγιναν, δικαιολογείται η ανησυχία ως προς τους «οκτώ».

Η προαναγγελία θερμών επεισοδίων και απαγωγών αποκαλύπτουν μία άλλη πτυχή της ανεπάρκειας της ελληνικής κυβέρνησης. Εγκλωβισμένη στους άσκοπους λεονταρισμούς και τις άκαιρες διαβεβαιώσεις, περιέρχεται πλέον σε κατάσταση δραματικής αδράνειας.

Περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, έχει παραδοθεί στις διαθέσεις του Ερντογάν και αρκείται πια σε διαπιστωτικές δηλώσεις.

Τι μπορεί να συμβεί μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, δεν μπορεί να προβλεφθεί τώρα. Το μόνο που μπορεί να προβλεφθεί είναι ότι έως εκείνη την στιγμή οι δύο Ελληνες αξιωματικοί θα παραμένουν φυλακισμένοι.

Τότε θα έχουν συμπληρωθεί 116 ημέρες…