Την επίθεση εις βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, καταδίκασε το ΚΚΕ, «μένοντας σε αυτήν την καταδίκη, τελεία» δήλωσε το μέλος της ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός.

Ο κ. Σοφιανός πρόσθεσε, σε παρέμβασή του στην ΕΡΤ1, ότι επιμένει στην «τελεία», καθώς «ούτε μπορούμε να συνοδεύουμε την καταδίκη με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις άλφα ή βήτα θέσεις που έχει ο δήμαρχος, ούτε να αξιοποιούμε μια ανακοίνωση καταγγελίας αυτού του απαράδεκτου γεγονότος για να βάζουμε τις απόψεις μας για τη δημοκρατία για τα «άκρα» και πάει λέγοντας, ούτε πολύ περισσότερο να αξιοποιείται αυτό το γεγονός για ένα στημένο δικομματικό ματσάκι, το οποίο είδαμε και από την πλευρά τής ανακοίνωσης της ΝΔ και του πρωθυπουργού».
Αναφερόμενος στο «στημένο δικομματικό ματσάκι», υπενθύμισε ότι κυβέρνηση, ΝΔ και άλλοι έχουν ψηφίσει μαζί το τρίτο μνημόνιο, σημειώνοντας: «Λέει ο πρωθυπουργός ότι «επωάζεται το αυγό του φιδιού» όταν πριν από κάποιους μήνες έβγαζαν φωτογραφίες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον κ. Καμμένο με τον αρχιναζίστα Κασιδιάρη στο Καστελόριζο κι όταν πριν από έναν μήνα ακροδεξιός παράγοντας στο Πεντάγωνο ενημερωνόταν από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ για το τι συμβαίνει με την άμυνα της χώρας». «Αυτά είναι αποτελέσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση εάν αυτοί που επιτέθηκαν στον κ. Μπουτάρη, στον κ. Ζουράρι, και παλαιότερα στον κ. Κουμουτσάκο ήταν αυτοί, οι οποίοι στα συλλαλητήρια φώναζαν «αλήτες, προδότες, πολιτικοί», απάντησε ότι «είναι ακροδεξιά, νεοναζιστικά στοιχεία, τα οποία εκφράζονται και στο Κοινοβούλιο και θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους».

Ο κ. Σοφιανός τόνισε ότι αυτά τα φαινόμενα αυτά δεν είναι καινούργια και υπενθύμισε «το «πάνω» και το «κάτω» Σύνταγμα το 2011, τις μούτζες στη Βουλή, τις κρεμάλες και ένα ολόκληρο σκηνικό που στήθηκε στο όνομα του αντιμνημόνιου, το οποίο ενοποίησε διάφορες πλευρές». Υπενθύμισε, επίσης, τι έλεγε το ΚΚΕ τότε και γιατί «πήγε κόντρα σε ένα ρεύμα και το πλήρωσε και εκλογικά, αλλά μίλησε καθαρά στον ελληνικό λαό όταν (του) είπε ότι το πρόβλημά σου δεν είναι το μνημόνιο που σου λένε διάφοροι, είναι αυτή η οικονομία, αυτή η πολιτική και αυτές οι συνταγές διαχείρισης και πρέπει να στοχεύσεις στο δάσος και όχι στα δέντρα που σου φυτεύουν».

Όπως επισήμανε, η ίδια τακτική ακολουθείται και τώρα με την ονομασία της γειτονικής δημοκρατίας, ενώ «η ουσία είναι πως αυτήν τη στιγμή έχουν πέσει πάνω Αμερικάνοι και ΕΕ και αξιοποιούν και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την υπόλοιπη αντιπολίτευση για να εντάξουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείς για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο βουλευτής του ΚΚΕ απάντησε ότι «από τον Ιανουάριο έχει ξεκινήσει μία έντονη διαπραγμάτευση κατ’ επιταγή των εταίρων μας, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών με ειδική φροντίδα από τον αμερικανό πρεσβευτή που γυρίζει σε όλη την Ελλάδα και σουλατσάρει μαζί με την κυβέρνηση μέχρι τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ».

Υπενθύμισε, πάλι, ότι από το 1992 το ΚΚΕ είχε μιλήσει για μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και πρόσθεσε ότι από τότε το ΚΚΕ «με μόνη μη υπογραφή της Αλέκας Παπαρήγα, όταν όλα τα άλλα κόμματα είχαν συμφωνήσει και ο πρόδρομος του ΣΥΡΙΖΑ, τότε Συνασπισμός και η κ. Δαμανάκη είχε πει ότι «μπορεί να υπάρξει λύση με απάλειψη ολων των αλυτρωτισμών από το Σύνταγμα, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό»».

Απαντώντας στον επίσης παρεμβαίνοντα στην εκπομπή, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδη, ο οποίος είπε ότι «τα Σκόπια θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ» ο κ. Σοφιανός υπογράμμισε ότι «το θέλουν και οι Αμερικανοί και κάνοντας τον σημαιοφόρο τρέχετε κι εσείς». «Η κυβέρνηση ήδη συζητάει για οδικό χάρτη για λύση προτάσσοντας την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τη σχέση με την ΕΕ» συμπλήρωσε.

Όπως υποστήριξε, όλη η συζήτηση με τη γειτονική δημοκρατία γίνεται γιατί υπάρχουν τα ασφυκτικά περιθώρια του Ιουλίου για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επισπεύδει, «η κυβέρνηση θέλει να παίξει τον ρόλο του σημαιοφόρου, το δείχνει και με την ιστορία με τη FYROM και με τους άξονες με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και με τα σουλάτσα του πρέσβη των Αμερικανών και τη μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντο στρατόπεδο ΝΑΤΟϊκών βάσεων».

Ο βουλευτής ανέφερε ότι το ΚΚΕ παραμένει στις θέσεις που έχει πει από το 1992, «απάλειψη των αλυτρωτικών άρθρων του Συντάγματος και σύνθετη ονομασία», σημειώνοντας ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση «γιατί δεν περιλαμβάνει όλες αυτές τις πλευρές και τις ιεραρχήσεις που θέτουμε».

«Όλες αυτές οι έντονες διαπραγματεύσεις γίνονται σε μία περίοδο που η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει χτυπήσει κόκκινο, που το Κυπριακό είναι ανοιχτό και ετοιμάζεται νέο σχέδιο Ανάν, διότι οι Αμερικανοί θέλουν την «ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, θέλουν να βάλουν τη FYROM στο ΝΑΤΟ, θέλουν να μπουν σφήνα στους ρωσικούς σχεδιασμούς και η ελληνική κυβέρνηση τρέχει να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο» κατέληξε ο κ. Σοφιανός.