Πάνω από 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις 15 πιο αναπτυγμένες οικονομίες του κόσμου θα χαθούν τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης της Συνομοσπονδίας για την 100ή επέτειό της, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία και της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αποκάλυψε ότι σύμφωνα με ένα άλλο σενάριο, 375 εκατ. εργαζόμενοι παγκοσμίως, δηλαδή το 14% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού θα υποστεί ενδεχόμενη απώλεια θέσεων εργασίας έως το 2030.

Επίσης, ο κ. Παναγόπουλος μίλησε για την ιστορική διαδρομή της ΓΣΕΕ αυτά τα 100 χρόνια και τη σύνδεσή της με το σήμερα.

Ειδικότερα, τόνισε ότι το 1918 οι εργάτες στην Ελλάδα ίδρυσαν τη ΓΣΕΕ για να διεκδικήσουν κοινωνική δικαιοσύνη και το δικαίωμα για μία καλύτερη ζωή, για ένα καλύτερο μέλλον.

«Η ΓΣΕΕ φιλοδοξεί σήμερα να συμβάλλει στη συζήτηση που γίνεται για το μέλλον της εργασίας» σημείωσε.

Ο κ. Παναγόπουλος επισήμανε ότι η ιστορική διαδρομή της ΓΣΕΕ ήταν δύσκολη και δοκιμάστηκε από πολέμους, δικτατορίες και αυταρχικές παρεμβάσεις που δεν κατάφεραν να καθυποτάξουν το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας, ωστόσο όπως υπογράμμισε, τα συνδικάτα άντεξαν και θα υπάρχουν όσο υπάρχει κοινωνική ανισότητα και η ανάγκη των εργαζομένων για ένα καλύτερο αύριο.

«Σήμερα αφουγκραζόμαστε τις βαθιές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον και στην οικονομία» είπε.

Προβληματισμός των συνδικάτων για το μέλλον της εργασίας

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο εργασιακό περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις «δυσμενείς» επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στην απασχόληση και τα εισοδήματα και υποστήριξε ότι οι εξελίξεις εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και απαιτούν ουσιαστικό προβληματισμό των συνδικάτων για το μέλλον της εργασίας και των εργαζομένων στη διαμορφούμενη νέα καπιταλιστική πραγματικότητα.

«Πρέπει να υπάρξει συντονισμός τεχνικών και νομικών δράσεων και παρεμβάσεων σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο για την προστασία της εργασίας και των μισθωτών. Τα συνδικάτα πρέπει να συμμετάσχουν στη συζήτηση για το μέλλον της εργασίας στη ψηφιακή οικονομία.»

» Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ψηφιακή επανάσταση με τρόπο τέτοιο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, η προστασία του περιβάλλοντος, οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες της γήρανσης του πληθυσμού.»

Σε κάθε περίπτωση, η θεσμική θωράκιση και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων, της αυτονομίας των συνδικαλιστικών φορέων αποτελούν προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επερχόμενων προκλήσεων» εξήγησε ο κ.Παναγόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υποστήριξε ότι η λιτότητα και η αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο των προγραμμάτων προσαρμογής.

«Ως Γενική Συνομοσπονδία, από την αρχή της κρίσης είχαμε αντιταχθεί σθεναρά στη φιλοσοφία και τη στόχευση των προγραμμάτων προσαρμογής, και είχαμε επίσης επισημάνει τον κίνδυνο της αύξησης του λαϊκισμού. Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν αποδυναμώθηκε ο κοινωνικός διάλογος, όταν οι ιδεοληψίες σκέπασαν την πραγματικότητα» σχολίασε.

Ο κ. Παναγόπουλος επισήμανε την ανάγκη για ισότιμη ένταξη στο κοινωνικό σύνολο, για συλλογική δράση και διεκδίκηση, ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του δήλωσε ότι «στην 100χρονη ιστορία μας καθοριστική ήταν η κοινή μας δράση και συνεργασία με το ευρωπαϊκό και το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα, με στόχο την ενίσχυση της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και την προάσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων ενάντια σε κάθε μορφής εκμετάλλευση».

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στη δική της τοποθέτηση, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις κύριοι άξονες της πολιτικής τού υπουργείου εστιάζονται στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Ειδική αναφορά έκανε και στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, τονίζοντας ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, καθώς με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

«Η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις»

Στην επετειακή Συνδιάσκεψη της ΓΣΕΕ τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων εκπροσώπησε ο πρόεδρός της, Ρούντυ ντε Λεόν, ο οποίος στην ομιλία του υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τους συλλογικούς θεσμούς και το «θεμελιώδες δικαίωμα στην απεργία» με συμμετοχή όλων και των κοινωνικών εταίρων και των εργοδοτών.

Επίσης, τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα πλάνο για την αγορά εργασίας και πως πρέπει να επέλθει σύγκλιση μισθών προς τα πάνω με παράλληλη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Τέλος, ο κ. ντε Λεόν υπογράμμισε ότι ο συνδικαλισμός πρέπει να είναι ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης και κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω από τις εξελίξεις.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, ILO, Guy Ryder, μέσω βίντεο που προβλήθηκε, έστειλε το δικό του μήνυμα, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα ενός κοινωνικού διαλόγου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και συνεχάρη τα συνδικάτα για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τον Μάρτιο.