«Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η καταπολέμηση της αδήλωτης, υποδηλωμένης και επισφαλούς εργασίας αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη για τη χώρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στον χαιρετισμό της στη Συνδιάσκεψη για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ.

Η υπουργός έκανε αναφορά και στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής, το Σαββατοκύριακο που πέρασε, τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, καθώς με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά, ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, «ενώ και τα δεδομένα σε σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται για τη διευθέτηση του χρέους αυτήν τη στιγμή ανοίγουν μία νέα σελίδα για τη χώρα».

«Με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης τελειώνει πια όλη αυτή η διαδικασία, όλος αυτός ο δρόμος των διαφόρων αξιολογήσεων, διαπραγματεύσεων, συζητήσεων με τους θεσμούς και ανοίγει πια ο δρόμος για την επόμενη μέρα για τη χώρα μας» υπογράμμισε η κ. Αχτσιόγλου.

«Η περίοδος που διανύουμε, μετά και την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας για την 4η αξιολόγηση, είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Όχι μόνο γιατί βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα μίας ιδιαίτερα δύσκολης διαδρομής, που οδηγεί στην ασφαλή και οριστική έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και επίσης οδηγεί στην ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας από τον Αύγουστο, αλλά και γιατί είναι ακριβώς η περίοδος στην οποία θέτουμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο», σημείωσε η υπουργός Εργασίας.

Η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης τοποθετεί την εργασία στο επίκεντρο, προσβλέποντας στην ενίσχυση της παραγωγικότητας μέσω της ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης και του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων.

Οι τρεις άξονες

Ειδικότερα, όσον αφορά τους τρεις άξονες της πολιτικής τού υπουργείου για το επόμενο διάστημα σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις, τόνισε ότι θα επανέλθουν σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2018.

Για τον κατώτατο μισθό είπε ότι οι μισθοί θα αρχίσουν να αποκαθίστανται σταδιακά, όμως πρέπει να υπάρξει πάνω σε αυτό μία πιο οραματική πολιτική γιατί το πρόβλημα δεν ήταν μόνο συνέπεια της κρίσης, αλλά αποτέλεσμα πολυετών πολιτικών.

Για την αδήλωτη εργασία, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι με τις πολιτικές τού υπουργείου και τους συνεχείς ελέγχους έχει επέλθει σημαντική μείωση του φαινομένου

Νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία

Η υπουργός Εργασίας επισήμανε ακόμη ότι τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο «θα δίνει κίνητρα στον εργοδότη για να προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο, και, ταυτόχρονα, θα θέτει αυστηρούς κανόνες στις εργολαβίες, μέσω των οποίων συχνά παραβιάζεται ή παρακάμπτεται η εργατική νομοθεσία».

«Θέλουμε ισχυρό και υγιές συνδικαλιστικό κίνημα»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της και αναφερόμενη στη σημασία της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης, η υπουργός σημείωσε: «Μία κυβέρνηση που πραγματικά στοχεύει στη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων επιζητά ένα μαζικό, ισχυρό και υγιές συνδικαλιστικό κίνημα και το θέλει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων.»

»Διότι, στο τέλος της ημέρας, ο δικός μας δείκτης σε σχέση με το έργο μας είναι ο δείκτης της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Στη βάση αυτού του δείκτη σχεδιάζουμε τις πολιτικές μας και πορευόμαστε, μη χάνοντας το στόχο να βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο της εργασίας».