Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θετικά τα μηνύματα για τις συστημικές τράπεζες

Θετικά τα μηνύματα για τις συστημικές τράπεζες

Οι εποπτικές αρχές δεν έχουν επιβάλλει προς στιγμή καμία διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στις Τράπεζες που θα μπορούσε να πλήξει τους μετόχους

Οι ασκήσεις προσομοίωσης των ελληνικών τραπεζών (stress tests) με βάση το κανονικό και το δυσμενές σενάριο ολοκληρώθηκαν και ανέδειξαν ότι και οι 4 συστημικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες με βάση τα πορίσματα της εποπτικής αρχής του SSM.

Το θετικό σε αυτή την άσκηση είναι ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ενσωματώσει επιτυχώς την  οδηγία του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9, αλλά και έχουν προβεί σε μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού τους με πώληση θυγατρικών εταιριών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον, θα είναι το ποια σχέδια θα υλοποιήσουν οι Τράπεζες έτσι ώστε να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους για να μπορέσουν να αυξήσουν σταδιακά τις χορηγήσεις τους προς το σύστημα ενισχύοντας την ελληνική οικονομία.

Οι εποπτικές αρχές δεν έχουν επιβάλλει προς στιγμή καμία διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στις Τράπεζες που θα μπορούσε να πλήξει τους μετόχους αφήνοντας τις πρωτοβουλίες στις ίδιες τις διοικήσεις σε συνεννόηση με τις εθνικές εποπτικές αρχές, όπως έκδοση ομολογιακών δανείων ή repos με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης αλλά και της κεφαλαιακής επάρκειας.

Αν αποφασιστούν αυξήσεις κεφαλαίων, αυτές θα γίνουν επιλεκτικά και σε βάθος χρόνου από το 2019 και μετά, ώστε να συνάδουν με την ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας, την έξοδο στις αγορές και την πορεία των επιτοκίων με τα οποία θα δανείζεται το δημόσιο.

Επίσης πολύ βασικό για την πορεία των τραπεζών είναι η απεξάρτηση από το ELA που είναι ο μηχανισμός χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, αλλά και η επιστροφή των καταθέσεων σε συνδυασμό με την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων NPLs.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί και ψηφιστεί ενέργειες πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων σε ξένα funds, με στόχο οι τράπεζες να επιφορτιστούν με πιο ουσιώδεις τραπεζικές δραστηριότητες αλλά και να λάβουν σε βάθος χρόνο ένα σημαντικό μερίδιο κερδών από την επιπλέον ανάκτηση οφειλών.

Σε κάθε περίπτωση, διαφαίνεται ότι παρά τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, οι τράπεζες αντέχουν και στέκονται επάξια στον ανταγωνισμό, με απώτερο στόχο την στήριξη και μεγέθυνση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.

 Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος – τραπεζικός.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024