Πώς μπορεί να υπερισχύει η ΑΑΔΕ μια δικαστικής απόφασης για το πώς θα κάνουν φορολογική δήλωση τα ζευγάρια

Η απόφαση 330/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι από καιρό γνωστή και δεδομένη, ασχέτως εάν άργησε να υπάρξει κι εάν χρειάστηκε η προσφυγή λειτουργού της Δικαιοσύνης, προκειμένου να… προκύψει: Τα ζευγάρια μπορούν να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, απεφάνθησαν οι Δικαστές του ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όμως, έχει διαφορετική άποψη και μάλλον… υπερισχύει ακόμα και από τις δικαστικές αποφάσεις! Επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα, αρνείται να εφαρμόσει, τουλάχιστον για φέτος, την απόφαση. Μας συμφέρει, άραγε, η εφαρμογή του μέτρου; Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, όχι πάντα.

Είναι δεδομένο πως στην περίπτωση κατάχρεου συζύγου, ο έτερος, προκειμένου να λάβει επιστροφή φόρου (αν δικαιούται), θα πρέπει να… χωρίσει τα τσανάκια του. Μέχρι να τύχει εφαρμογής, όμως, η απόφαση του ΣτΕ και να δίδεται η εν λόγω δυνατότητα, μπορεί να παρακάμψει την άρνηση της ΑΑΔΕ, με την απλή υποβολή ενός αντιγράφου μίας κατατεθειμένης αίτησης (εικονικού) διαζυγίου στο Μητρώο της Εφορίας.

Τι γίνεται, όμως, εάν τα εισοδήματα του ενός συζύγου δεν καλύπτουν τα τεκμήρια διαβίωσης; Ή αν ο ένας σύζυγος δεν έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων; Τότε, μάλλον, καλύτερα να αφήσουμε την ανεξαρτησία των συζύγων κατά μέρος και να συνεχίσουμε να ομνύουμε στην οικογενειακή θαλπωρή.

Φαίνεται πως είναι, μερικές φορές το μόνο προστατευτικό πλέγμα απέναντι στην … φορολογική τσιμπίδα.

H Σοφία Νικολάου είναι Δικηγόρος Αθηνών (www.sofianikolaou.com)

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr