Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πασχαλινό σοκολατένιο αυγό, σύμμαχος της ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό

Πασχαλινό σοκολατένιο αυγό, σύμμαχος της ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό

Στην Αγγλία βρίσκεται η σοκαλατοποιία που έφτιαξε φέτος ένα ξεχωριστό πασχαλινό αυγό για να στηρίξει ένα καλό σκοπό.

Τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά είναι η χαρά των ζαχαροπλαστείων και των σοκολατοποιών αυτές τις μέρες. Οι πρωτότυποι σχεδιασμοί και οι ιδιαίτερες γεύσεις είναι ικανά να μετατρέψουν ένα απλό σοκολατένιο αυγό σε έργο τέχνης. Μπορεί ακόμη να αποτελέσει μια μέθοδο ευαισθητοποίησης και συγκεκριμένα για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αυτισμό.

Η σοκαλατοποιία-κοινωνική επιχείρηση Harry Specters μετρά χρόνια λειτουργίας από το 2012 και βρίσκεται στην πόλη Έλι στο Κέιμπριτζσαϊρ της Αγγλίας. Δεν πρόκειται όμως, για μια απλή σοκαλατοποιία μιας και δημιουργήθηκε με στόχο την παροχή απασχόλησης, κατάρτισης, εργαστηρίων και δωρεάν καθοδήγησης για νέους με αυτισμό.

Φέτος με αφορμή το Πάσχα, η ομάδα αποφάσισε να φτιάξει το σοκολατένιο αυγό «Egg-ism», που προκύπτει από τη σύμπτυξη των λέξεων egg και autism. Βασικός τους στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου και της κοινωνίας, ώστε να προαχθεί η ένταξη και αποδοχή των 700.000 ανθρώπων με αυτισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο σχεδιασμός του αυγού είναι εντυπωσιακός, δεδομένου ότι έχει ζωγραφιστεί στο χέρι με βούτυρο κακάο, με χρήση φυσικών βρώσιμων χρωμάτων, σε μια κρεμώδη λευκή σοκολάτα. Η προσεγμένη εμφάνιση του αυγού κρύβει μικρές λεπτομέρειες που αναδεικνύουν το θέμα του. Το μπλε χρώμα του αυγού δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού το μπλε είναι το χρώμα που αντιπροσωπεύει την ευαισθητοποίηση για τον αυτισμό. Μια κορδέλα τυλιγμένη και μια ειδική ετικέτα ολοκληρώνουν την εμφάνιση του πασχαλινού αυγού. Η εταιρία μάλιστα πρόκειται να ενισχύσει τους κοινωνικούς της στόχους, προσφέροντας το 60% των εσόδων της.

Η Μόνα Σαχ είναι το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τη μάχη υπέρ των ατόμων με αυτισμό. Είναι η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Harry Specters με εμπειρία ως σύμβουλος εταιρικής διακυβέρνησης στην υπηρεσία ψυχικής υγείας του NHS. Η αδυναμία της στη σοκολάτα διευκόλυναν την απόφαση της για τη δημιουργία της επιχείρησης, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι είναι μητέρα ενός αγοριού με αυτισμό.

Η προσωπική και επαγγελματική της εμπειρία σχετικά με τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος να ενταχθούν στην κοινωνία και να βρουν κάποιο αντικείμενο απασχόλησης, στάθηκαν αφορμή για να στήσει τη δική της ξεχωριστή επιχείρηση. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η επίσκεψή της σε ένα κατάστημα με προϊόντα σοκολάτας κατά τη διάρκεια των διακοπών της στη Σκωτία το 2011. Φυσικά στο πλευρό της ιδρύτριας στέκονται τόσο ο σύζυγος της Σαζ, αλλά και ο γιος της Ας.

Κάθε άτομο της επιχείρησης είναι σημαντικό και πολύ δημιουργικό. Η συμμετοχή τους σε διάφορες πτυχές όπως η παρασκευή και η συσκευασία των προϊόντων, ακόμη και ο σχεδιασμός ή φωτογράφηση είναι σπουδαία. Οι υπάλληλοι δεν φοβούνται ούτε διστάζουν να μοιραστούν τις ιδέες τους για νέες γεύσεις και να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.

Κρίνονται πολύ σημαντικό οι άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί με οποιαδήποτε μορφή αυτισμού, να βρίσκονται σε ασφαλή και υποστηρικτικά εργασιακά περιβάλλοντα, μέσα στα οποία θα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, να δοκιμάσουν τι δικές τους δυνάμεις και να εξελιχθούν ως άνθρωποι μέσα στην κοινωνία. «Έχουμε στενούς δεσμούς με ειδικά σχολεία στην περιοχή, προσλαμβάνουμε μαθητές για επαγγελματική εμπειρία, μαθητεία και εργασία και δεχόμαστε επισκέψεις» δηλώνει η Μόνα.

Η ποιότητα, τα αρώματα και η απουσία των συντηρητικών ουσιών στις παρασκευές τους είναι η αιτία των πολλαπλών βραβείων που έχουν αποσπάσει κατά καιρούς για το έργο τους.

Το μοναδικό «μπλε αυγό» έκανε τη παρθένα εμφάνισή του στο επιχειρηματικό πάρκο της πόλης Έλι και την αποκάλυψη έκανε η ευρωβουλευτής Άλεξ Μάιερ, η οποία κατάγεται από το Κέιμπριτζσαϊρ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. «Ανέλαβαν μια αποστολή να δημιουργήσουν μια πιο γλυκιά ζωή για τα άτομα με αυτισμό. Απασχολούν ανθρώπους με αυτισμό και παρέχουν εργασιακή εμπειρία σε νέους με αυτισμό. Μόνο το 16% των ενηλίκων με αυτισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο απασχολείται με πλήρες ωράριο και μόνο το 32% απασχολείται σε κάποια αμειβόμενη εργασία» τόνισε η ευρωβουλευτής. Υποστηρικτής της έρευνας και της μέριμνας για τα άτομα με αυτισμό συμπλήρωσε πως «Η σοκολάτα έχει καλύτερη γεύση όταν ξέρεις ότι στηρίζεις έναν καλό σκοπό».

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024