Μήνυμα ΗΠΑ σε Ράμα: «Η απρόσεκτη ρητορική είναι επιζήμια»
Να αποφύγει τις «απρόσεκτες δηλώσεις» κάλεσαν οι ΗΠΑ την Αλβανία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα πρότεινε Αλβανία και Κόσοβο να έχουν κοινό πρόεδρο και ενιαία πολιτική ασφαλείας, προκαλώντας την οργή της Σερβίας.
Να αποφύγει τις «απρόσεκτες δηλώσεις» κάλεσαν οι ΗΠΑ την Αλβανία. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα πρότεινε Αλβανία και Κόσοβο να έχουν κοινό πρόεδρο και ενιαία πολιτική ασφαλείας, προκαλώντας την οργή της Σερβίας.
Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τα σχόλια του κ. Ράμα, σημειώνοντας σε σχετική δήλωση: «Η απρόσεκτη ρητορική για την ενοποίηση δεν είναι χρήσιμη και θεωρείται επιζήμια για τις σχέσεις της Αλβανίας με τους γείτονές της. Απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους ηγέτες να διατηρούν καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και να εγκαταλείψουν τη διχαστική ρητορική του παρελθόντος».
Στις επίμαχες δηλώσεις που προκάλεσαν την ενόχληση των ΗΠΑ ο Ε. Ράμα, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο του Κοσόβου, με αφορμή την 10η επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας από το Βελιγράδι, δήλωσε: «Το Κόσοβο και η Αλβανία θα έχουν μια ενιαία εξωτερική πολιτική και όχι μόνο τις ίδιες πρεσβείες και διπλωματικές αντιπροσωπείες. Γιατί να μην υπάρχει κοινός πρόεδρος, ένα σύμβολο της εθνικής ενότητας και μια ενιαία πολιτική εθνικής ασφάλειας;».
Η ΕΕ από την πλευρά της τόνισε ότι τα εν λόγω σχόλια του Αλβανού πρωθυπουργού «δεν βοηθούν την κατάσταση», ενώ η Σερβία εξαπέλυσε δριμεία κριτική προς τον κ. Ράμα, με την κατηγορία ότι επιδιώκει να οικοδομήσει μια «Μεγάλη Αλβανία» στην περιοχή.
Εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Catherine Ray, δήλωσε ότι Τίρανα ότι θα επικεντρωθούν στις μεταρρυθμίσεις για την ένταξη στην Ένωση, λέγοντας ότι τα σχόλια που θεωρούνται ως παρεμβάσεις σε άλλες χώρες δεν «βοηθούν».
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η ΕΕ υποστηρίζει τη «συμφιλίωση και την περιφερειακή συνεργασία» στα Δυτικά Βαλκάνια.
«Η ΕΕ αναμένει από όλες τις περιφέρειες να δημιουργήσουν εποικοδομητικές και συνεργατικές σχέσεις, εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις τους, για να προχωρήσουν προς την πορεία ένταξης στην ΕΕ», κατέληξε.
in.gr
- Η Ταϊβάν ζητά παράταση από τις ΗΠΑ για την παράδοση όπλων που δεν έχει αποπληρώσει
- Ιράν: Ο Τραμπ υπογράφει διάταγμα με απειλή δασμών σε χώρες που συναλλάσσονται με την Ισλαμική Δημοκρατία
- «Πιστεύουν ότι η Λόρα κινδυνεύει & ζητούν από τις γερμανικές Αρχές να την βρουν» λέει ο δικηγόρος της οικογένειας
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Το νέο δίλημμα
- «Αντί να γκρινιάζετε, αναλάβετε τις ευθύνες σας», λέει ο Λεσκίρ στους εργοδότες
- Μαζική ανάκαμψη στη Wall Street μετά την κατάρρευση

