Αποζημίωση ύψους 6,7 εκατομμυρίων δολαρίων θα λάβουν οι 21 γκραφιτάδες του κτιριακού συγκροτήματος 5Pointz. Οι καλλιτέχνες είχαν μηνύσει τον ιδιοκτήτη του κτηρίου ότι παράνομα έβαψε τους τοίχους άσπρους και στη συνέχεια το κατεδάφισε παρόλο που το δικαστήριο του το απαγόρευε.

Πριν λίγους μήνες το σώμα ενόρκων είχε δικαιώσει τους καλλιτέχνες ανάμεσά τους και πολύ γνωστό ονόματα της αυτής της σκηνής στη Νέα Υόρκη.

Οι ένορκοι αποφάνθηκαν ότι ο ιδιοκτήτης του χώρου Γουόλκοφ παραβίασε τον νόμο όταν κάλυψε με άσπρη μπογιά τα γκράφιτι των καλλιτεχνών χωρίς να τους έχει ειδοποιήσει νωρίτερα. Η απόφαση από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν δεν ήταν τελεσίδικη αλλά χρησίμευεσε ως σύσταση στον δικαστή, ο οποίος θα εξέδωσε την τελική ετυμηγορία.

Επί σχεδόν 20 χρόνια, η οικογένεια Γουόλκοφ προσκαλούσε καλλιτέχνες γκράφιτι να δείξουν το ταλέντο τους πάνω στους τοίχους αυτού του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου σε γειτονιά του Κουίνς σε σημείο που να το κάνουν «το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο γκράφιτι», σύμφωνα με έναν δικηγόρο των καλλιτεχνών.

Ωστόσο το 2014, ο Γουόλκοφ έβαψε λευκούς τους τοίχους του κτιρίου και στη συνέχεια το ισοπέδωσε ώστε να δημιουργηθεί χώρος για ουρανοξύστες με πολυτελείς κατοικίες σε αυτή τη γειτονιά που έχει εύκολη πρόσβαση στο Μανχάταν.

Οι καλλιτέχνες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας αποζημίωση και υποστηρίζοντας ότι ο ιδιοκτήτης θα έπρεπε να τους είχε δώσει τη δυνατότητα να διασώσουν τα έργα τους πριν καταστρέψει τα πάντα. Επικαλούνται έναν ομοσπονδιακό νόμο του 1990 για την προστασία των εικαστικών τεχνών, που ορίζει ότι κάθε αναγνωρισμένο έργο αξίζει προστασία.

«Δεν είναι εύκολο αλλά υπολογίζω σε εσάς», είχε δηλώσει ο ομοσπονδιακός δικαστής της Νέας Υόρκης Φρέντερικ Μπλοκ στους ενόρκους, οι οποίοι καλούνταν να αποφασίσουν αν τα 49 γκράφιτι που κοσμούσαν το κτίριο ήταν όλα «αναγνωρισμένα», αν το άσπρισμά τους συνιστούσε προσβολή του έργου κι αν αυτό έθιξε τους καλλιτέχνες.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο