
Μπαρνιέ: Η μεταβατική περίοδος μετά Brexit δεν είναι δεδομένη
«Ουσιώδεις» χαρακτήρισε την Παρασκευή ο επικεφαλής διαπραγματευτής της
ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο
πλευρών όσον αφορά τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο» που θα ακολουθήσει
μετά την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ προειδοποίησε ότι, εάν οι διαφωνίες αυτές παραμείνουν, η μεταβατική περίοδος «δεν είναι δεδομένο» ότι θα εφαρμοστεί.
«Ουσιώδεις» χαρακτήρισε την Παρασκευή ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά τη λεγόμενη «μεταβατική περίοδο» που θα ακολουθήσει μετά την ημερομηνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ προειδοποίησε ότι, εάν οι διαφωνίες αυτές παραμείνουν, η μεταβατική περίοδος «δεν είναι δεδομένο» ότι θα εφαρμοστεί.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η οποία σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρόταση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται στη Βρετανία, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η μετάβαση για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, ωστόσο η Βρετανία δεν θα συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί μια απόφαση μέχρι το τέλος Μαρτίου, «αλλά παράλληλα έχει αρκετές διαφωνίες που θεωρώ ουσιαστικές», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαρνιέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες, σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε αυτή την εβδομάδα με τη βρετανική πλευρά.
Ο Μπαρνιέ προειδοποίησε επίσης τη βρετανική πλευρά ότι, εάν οι διαφωνίες αυτές παραμείνουν, η μεταβατική περίοδος «δεν είναι δεδομένο» ότι θα εφαρμοστεί, καθώς ο χρόνος είναι πολύ λίγος.
«Είμαι έκπληκτος από αυτές τις διαφωνίες. Οι θέσεις της ΕΕ είναι πολύ λογικές, νομίζω», είπε ο Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποδεχτεί «όλους τους κανόνες και τις υποχρεώσεις μέχρι το τέλος της μετάβατικής περιόδου». Ένα από τα σημεία διαφωνίας αφορούν τα δικαιώματα που θα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Επίσης, ο Μπαρνιέ ανέφερε ότι ενώ είχε προγραμματιστεί για σήμερα μια συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να συζητηθεί η «μελλοντική σχέση» μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η βρετανική πλευρά την ακύρωσε.
«Η ώρα έχει έρθει για να ληφθούν αποφάσεις» υπογράμμισε ο επικεφαλής διαπραγματευτής, σημειώνοντας ότι, αν σήμερα δεν κατέστη αυτό δυνατό, η ευρωπαϊκή πλευρά τελεί «εν αναμονή» των εν λόγω αποφάσεων.
in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Γεραπετρίτης: «Εχει χαθεί η έννοια των σταθερών» σήμερα στη «διεθνή γεωπολιτική αρένα»
- ΚΚΕ: Μηνύματα από το Κόμμα Τουντέχ του Ιράν, τα ΚΚ Ισραήλ και Τουρκίας, σε μεγάλη συγκέντρωση στο ΣΕΦ
- Γάζα: Σκοτώθηκε συμβασιούχος του ΠΟΥ – Αναστέλλει τις διακομιδές του στην Αίγυπτο ο Οργανισμός
- Στενά του Ορμούζ: Ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέδιο απόφασης για τη ναυσιπλοΐα
- Ρωσία: Τουλάχιστον 5 νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων στο Νταγκεστάν
- Ιράν: Σε «αδιέξοδο» βρίσκεται ο «ανισσόροπος» Τραμπ – «Καμία επίπτωση» από τις «ανυπόστατες απειλές του»