Κυκλοφορούν διάφορες παραλλαγές της γνωστής ιστορίας με τους τρεις φακέλους. Σύμφωνα με μια από αυτές, ο απερχόμενος πρωθυπουργός αφήνει στον επόμενο τρεις κλειστούς φακέλους με συμβουλές, σε περίπτωση που ο τελευταίος βρεθεί σε δύσκολη θέση. Ο πρώτος φάκελος συμβουλεύει: «Πες ότι φταίνε οι προηγούμενοι!». Ο δεύτερος «Πες ότι φταίει η διαπλοκή» και τέλος ο τρίτος, σε περίπτωση που το αδιέξοδο είναι ανυπέρβλητο: «Ετοίμασε τρεις φακέλους».

Όλα δείχνουν ότι η βρετανή πρωθυπουργός Τερίζα Μέι έχει ήδη ανοίξει τον δεύτερο φάκελο. Η διαπλοκή εδώ πήρε το όνομα του Τζορτζ Σόρος, που χρηματοδότησε με 400.000 λίρες την οργάνωση Best for Britain, μια από τις οργανώσεις – σημειωτέον όχι τη μεγαλύτερη – που αντιτίθενται στο Brexit.

Ο επικεφαλής της Best for Britain διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι η οργάνωσή του έχει λάβει πολύ μεγαλύτερα ποσά από άλλους χορηγούς, αλλά αυτός που μετράει για τους συνωμοσιολάγνους είναι ο Σόρος. Που δεν έκρυψε ποτέ την αντίθεσή του στο Brexit, αλλά και που, κατ’ αυτούς, συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του διαπλεκόμενου συνωμότη.

Η αιτία για αυτό ίσως πρέπει να αναζητηθεί, μεταξύ άλλων, και στη διαπίστωση των Times του Λονδίνου σύμφωνα με την οποία από τα τριάντα εκλογικά τμήματα (council wards) του Ηνωμένου Βασιλείου με το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, τα είκοσι οκτώ ψήφισαν υπέρ του Brexit.

Οι φωνές, πάντως, κατά του Brexit πληθαίνουν και δυναμώνουν μέσα στη Βρετανία. Η απόρρητη έκθεση που υποβλήθηκε στην κυβέρνηση για τις συνέπειες του Brexit, ενίσχυσε τις ανησυχίες, έστω και αν οι υποστηρικτές του Brexit ανεκάλυψαν και πάλι τους «ενόχους»: η έκθεση συντάχθηκε από προκατειλημμένους κατά του Brexit δημοσίους λειτουργούς!

Η Τερίζα Μέι επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η διαδικασία του Brexit θα προχωρήσει κανονικά και αποκλείει νέο δημοψήφισμα. Από μια άποψη έχει ένα κάποιο δίκιο. Ένα δεύτερο δημοψήφισμα, και μάλιστα σε σύντομο διάστημα, θα φανεί ότι γίνεται επειδή δεν άρεσε το αποτέλεσμα του πρώτου. Και δεν μπορεί να επαναλαμβάνονται τα δημοψηφίσματα μέχρι να φέρουν το αποτέλεσμα που αρέσει (και σε ποιους;)

Η λύση ίσως θα ήταν ένα νέο δημοψήφισμα μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων, με ερωτήματα επί όσων θα έχουν συμφωνηθεί. Ανάλογα και με τα ερωτήματα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αφήνει περιθώρια επανάληψης διαπραγματεύσεων, αν όχι επανέναρξής τους από μηδενική βάση. Στην περίπτωση αυτή τίποτα δεν θα μπορούσε να αποκλεισθεί. Ακόμη και η επανένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ. Στο ενδεχόμενο αυτό, θα είχαμε πιθανότατα μια, επί τέλους, πραγματική ένταξή της, χωρίς αστερίσκους και διαρκείς επιφυλάξεις. Το δις εξαμαρτείν, βλέπετε, είναι εξ ίσου κακό και όταν αφορά
χώρες και λαούς.

Αν βέβαια μέχρι τότε η Τερίζα Μέι έχει ανοίξει τον τρίτο φάκελο, οι εξελίξεις μπορεί να είναι διαφορετικές.

Ο Αλέκος Κρητικός έχει διατελέσει στέλεχος της ΕΕ και Γεν.Γραμματέας στα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο