Ένα βιβλίο-σταθμό για το Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζουν το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.

Ένα βιβλίο-σταθμό για το Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζουν το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.

Ο κορυφαίος έλληνας μουσικοσυνθέτης αφηγείται τη ζωή του και συνθέτει την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε μια «μυθιστορηματική» ζωή που σφράγισε οριστικά την πορεία αυτού του τόπου και του λαού του, την ιστορία της μουσικής, αλλά και το παγκόσμιο κίνημα όσο ελάχιστοι – και πάντως όσο κανείς άλλος Έλληνας. Σε αυτό το έργο αφηγείται τη ζωή του και μαζί άγνωστες πτυχές, λεπτομέρειες, παρασκήνια και μεγάλα γεγονότα που διαμόρφωσαν την Ελλάδα από τα χρόνια του Μεσοπολέμου, του Βενιζέλου και του Μεταξά μέχρι τις μέρες μας, όπως τα έζησε από το επίκεντρο των συγκρούσεων για πολλές δεκαετίες, κοντά σε πλήθος πρωταγωνιστές της ιστορίας, όπως ο Κ. Καραμανλής, ο Α. Παπανδρέου, ο Χ. Φλωράκης, ο Μπεράν, ο Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα, ο Μπερλινγουέρ, και μεγάλους καλλιτέχνες όπως ο Μπίτσαμ, οι Μπιτλς ή η Πιαφ. Όσα αφηγείται εδώ ο Μίκης Θεοδωράκης φέρνει τέτοιες ανατροπές για πρόσωπα και γεγονότα, που αλλάζουν δραματικά τον τρόπο που βλέπουμε την Ιστορία.

Το «Αξιος εστί» του Γεώργιου Π. Μαλούχου εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2004 και για τελευταία, μέχρι σήμερα, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, το 2010, για την επέτειο των 85 ετών του Μίκη Θεοδωράκη. Και τις δύο φορές εξαντλήθηκε αμέσως. Εκτοτε δεν είναι διαθέσιμο, ενώ η ζήτηση γι’ αυτό, όσο περνά ο καιρός, αντί να υποχωρεί διαρκώς αυξάνεται. Δεν είναι παράλογο. Γιατί στο ίδιο διάστημα ενισχύεται η ούτως ή άλλως εντελώς μοναδικής σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι αποτέλεσμα σειράς παραγόντων, μεταξύ των οποίων δύο ξεχωρίζουν. Ο ένας είναι οι τεράστιες δυσκολίες τις οποίες διέρχεται η Ελλάδα. Οσο οι δυσκολίες μεγαλώνουν και τα αδιέξοδα βαθαίνουν τόσο μεγαλώνει και η ανάγκη των ανθρώπων να πιαστούν από αξίες. Ο άλλος είναι ότι το έργο και η προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη έχουν τέτοια έκταση και βάθος που ούτως ή άλλως απαιτούνται χρόνια για να «χωνευθούν», να γίνουν κτήμα όλο και πιο πολλών, στις πλήρεις διαστάσεις τους. Και σε αυτή τη μακρά διαδικασία το «Αξιος εστί» έχει την τιμή να έχει συμβάλει με έναν εντελώς ιδιαίτερο ρόλο. Οχι μόνον επειδή ήταν η πρώτη φορά –και παραμένει η μοναδική – στην οποία ρίχθηκε φως από τα πρώτα κιόλας, τα παιδικά και καθοριστικά χρόνια του Μίκη. Αλλά και επειδή το έργο αυτό είναι ένας συνεχής διάλογος, στον οποίο ο Μίκης Θεοδωράκης αποδέχεται όλες τις προκλήσεις και ξεκλειδώνει πτυχές που μέχρι πριν το «Αξιος εστί» δεν είχαν βρει δρόμο προς την επιφάνεια. Εδώ μιλά ο ίδιος ο Μίκης. Οχι άλλοι για αυτόν.

Πρόκειται ασφαλώς για τη μεγαλύτερη και πιο συστηματική καταγραφή προφορικής Ιστορίας στην ελληνική γλώσσα και Ιστορία, ενδεχομένως και διεθνώς. Και έχει δύο μαγευτικά χαρακτηριστικά: αφενός, μέσα από τη διήγηση του Μίκη περνά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλη η σύγχρονη Ιστορία, όχι μόνο της Ελλάδας, και, αφετέρου, η δύναμη του λόγου του είναι καθηλωτική, υπνωτιστική. Και όταν βυθίζεσαι μέσα της, είναι σαν να «βουτάς» στον ουρανό. Γιατί αυτό είναι ο Μίκης. Είναι ένας ουρανός. Και αυτό το βιβλίο είναι ο χάρτης του.

Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου ο πρώτος τόμος:

Τα παιδικά χρόνια • Πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος • Ικαρία και Μακρόνησος • Οι ρίζες του «Ζορμπά»

«Με το βιβλίο αυτό του Γεώργιου Π. Μαλούχου έγιναν γνωστά γεγονότα, άγνωστα έως τώρα στο κοινό και αποδόθηκαν σωστά κάποιες πτυχές της ζωής μου συκοφαντημένες και διαστρεβλωμένες.»

Μίκης Θεοδωράκης

Μαζί, ένας πολυτελής ταξιδιωτικός οδηγός για τη Θεσσαλία

Τα Mετέωρα με την εντυπωσιακή μοναστική πολιτεία, ο επιβλητικός Ολυμπος, το Πήλιο με το μοναδικό χρώμα του, η μαγευτική λίμνη Πλαστήρα, η γραφική κοιλάδα των Tεμπών, τα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων είναι λίγα μόνο από τα στολίδια της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στην περιοχή με την πλούσια μυθολογική παράδοση και την αρχαιότατη κατοίκηση τον επισκέπτη προσελκύουν, επίσης, οι δασωμένες βουνοπλαγιές, ο περίφημος θεσσαλικός κάμπος, οι εκτεταμένες παραλίες, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα βυζαντινά μοναστήρια και οι εκκλησίες, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα κέντρα χειμερινού και θερινού τουρισμού.

Για έναν τόπο όπως η Θεσσαλία, με τόσο βαθιές ρίζες στο μύθο και την ιστορία, με τόσο σπάνιες μορφολογικές εναλλαγές και αντιθέσεις, με τόσο πολλά και άκρως εντυπωσιακά αξιοθέατα, είναι βεβαίως σχεδόν ανέφικτη η ολοκληρωμένη καταγραφή των πολυποίκιλων στοιχείων που συνθέτουν την τόσο ελκυστική φυσιογνωμία του.

Ως εκ τούτου, «ΤΑ ΝΕΑ» επέλεξαν να σας παρουσιάσουν τη γη των Θεσσαλών, την καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, ακολουθώντας όχι τη λογική των κλασικών ταξιδιωτικών οδηγών, αλλά συγκεκριμένους θεματικούς άξονες, που καλύπτουν χωρίς αμφιβολία ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων και ενδιαφερόντων.

Ετσι, οι καθιερωμένες ταξιδιωτικές προτάσεις παντρεύονται με προτάσεις για εναλλακτικό αλλά και αστικό τουρισμό, ενώ τα μαθήματα πατριδογνωσίας και οι ιστορικές διαδρομές εναρμονίζονται σε ένα ταιριαστό σύνολο. Φυσικά, από την εν λόγω παρουσίαση της θεσσαλικής γης δε θα ήταν δυνατόν να απουσιάζουν οι παραδοσιακές γεύσεις της, που ενθουσιάζουν όσους και όσες τις ανακαλύπτουν.

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr