Το γλυπτό έχει ύψος 11 μέτρα και ζυγίζει γύρω στους 30 τόνους. Ονομάζεται «ανθοδέσμη με τουλίπες». Το έργο είναι δώρο του Αμερικανού καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς στην πόλη του Παρισιού στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων του 2015. Αντί όμως να είναι ένα μήνυμα συμφιλίωσης, το γλυπτό έγινε αντικείμενο έντονης κριτικής. Η κριτική στο έργο τέχνης το οποίο η δήμαρχος του Παρισιού Αν Χινταλκό χαρακτήρισε ως έναν «άρρηκτο σύνδεσμο μεταξύ Παρισιού και Αμερικής», γίνεται όλο και πιο έντονη.

Το πρότζεκτ είναι σοκαριστικό για διάφορους λόγους, δηλώνουν άνθρωποι του πνεύματος, ανάμεσα σε αυτούς, ο σκηνοθέτης Ολιβιέ Ασάγιας, ο καλλιτέχνης Κρίστιαν Μπολντάνσκι και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρεντερίκ Μιτεράν.
Σε άρθρο στην εφημερίδα Libération έθεσαν υπό αμφισβήτηση το νόημα του εγχειρήματος. Ο Τζεφ Κουνς ισχυρίζονται ότι είναι το σύμβολο μιας βιομηχανοποιημένης, θεαματικής και κερδοσκοπικής τέχνης.

Την κριτική αυτή ενστερνίζεται και ο γκαλερίστας Στεφάν Κορεάρ, ο οποίος θεωρεί ότι το δώρο του Τζεφ Κουνς δεν είναι παρά ένας τρόπος διαφήμισης για τον ίδιο. Υποθέτει ότι, για τον πιο ακριβό σύγχρονο καλλιτέχνη του κόσμου και τους συλλέκτες του, το πρόζεκτ είναι μια καλή ευκαιρία για να αυξήσει ακόμη περισσότερο την αξία των έργων του στην αγορά. Ο Στεφάν Κορεάρ, ο οποίος θεωρείται ειδικός στη σύγχρονη τέχνη, ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών με μια επιστολή υπό τον τίτλο «Όχι στην ανθοδέσμη με τις τουλίπες του Κουνς στο Παρίσι».

Ένα δώρο που δεν είναι δώρο

Ένα ακόμα σημείο προστριβών είναι ο χώρος στον οποίο θα εκτεθεί. Έχει προβλεφθεί ένας χώρος ανάμεσα στο Palais de Tokyo, ένας εκθεσιακός χώρος για νέους καλλιτέχνες και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Παρίσι. Ένας χώρος δηλαδή που δεν έχει καμία σχέση με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις 13 Νοεμβρίου 2015, ισχυρίζονται οι πολέμιοι του σχεδίου.
Επικριτικά βλέπουν το έργο και οι κάτοικοι του 16ου διαμερίσματος του Παρισιού. Δεν τους αρέσει η ιδέα να βλέπουν διαρκώς το τεράστιο γλυπτό με τις τουλίπες.

Τέλος, άλλο ένα σημείο κριτικής είναι ότι το δώρο του Τζεφ Κουνς θα τους στοιχίσει λίγο ακριβά μια και τα έξοδα κατασκευής υπολογίζονται γύρω στα τρία εκατομμύρια ευρώ. Τα έξοδα θα αναλάβει το ταμείο «Fonds de Paris» το οποίο έχει στόχο να αναζητεί διάφορους χορηγούς για καλλιτεχνικά πρότζεκτ. Ο Τζεφ Κουνς θα βάλει μόνο το σχέδιο.
Για την κριτικό τέχνης Ιζαμπέλ Πασκιέ αυτό δεν είναι δώρο, αλλά μια καλή «μπίζνα» για τον Αμερικανό καλλιτέχνη. Και μάλλον δεν έχει άδικο.

Ζαμπίνε Γκλάουμπιτς / Μαρία Ρηγούτσου

Deutsche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο