
Έρχονται αλλαγές στον ΦΠΑ των επιχειρήσεων
Αύξηση του ορίου ακαθάριστων εσόδων στα 25.000 ευρώ για την προαιρετική εξαίρεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ περιλαμβάνει η συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Αύξηση του ορίου ακαθάριστων εσόδων στα 25.000 ευρώ για την προαιρετική εξαίρεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ περιλαμβάνει η συμφωνία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά σε παρεμβάσεις στο πεδίο του ΦΠΑ, που θα απαλλάξουν χιλιάδες μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες από την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία.
Το σχέδιο της συμφωνίας με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ορίου ακαθάριστων εσόδων για την προαιρετική εξαίρεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ. Το όριο των ακαθάριστων εσόδων (τζίρος) για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι σήμερα 10.000 ευρώ και οι θεσμοί επιθυμούν να αυξηθεί στα 25.000 ευρώ, προκειμένου να κάνουν χρήση της σχετικής δυνατότητας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι.
Η προαιρετική απαλλαγή από τον ΦΠΑ ουσιαστικά τους απαλλάσσει από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ, όπως είναι η υποβολή τριμηνιαίων δηλώσεων, η τήρηση βιβλίων με ΦΠΑ και η υποβολή ετήσιων συγκεντρωτικών δηλώσεων του φόρου. Οι φορολογούμενοι που επιλέγουν να απαλλαγούν, καταβάλλουν ΦΠΑ για τις επαγγελματικές τους προμήθειες και τον εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους.
Να σημειωθεί ότι η απαλλαγή από τον φόρο χιλιάδων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με χαμηλό τζίρο ελαφρύνει και τη φορολογική διοίκηση από το βάρος της παρακολούθησης και του ελέγχου για τη συμμόρφωσή τους με τις γραφειοκρατικές αλλά και ουσιαστικές υποχρεώσεις που συνεπάγεται η υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις αλλαγές στο ΦΠΑ αναμένεται να ωφεληθούν περίπου το 28% των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου.
in.gr
- Λεωφορείο με Βρετανούς τουρίστες βγήκε εκτός δρόμου στην Ισπανία – Ένας νεκρός και 27 τραυματίες
- Εκτός δράσης και πάλι ο Λαουτάρο Μαρτίνες με θλάση στη γάμπα
- Κεσσές για υποκλοπές: Λαμπάδα πρέπει να ανάψει ο Λαβράνος στον κουμπάρο του Γρηγόρη Δημητριάδη
- Φίλοι εναντίον φίλων – Σπάνιος «εμφύλιος πόλεμος» δίχασε τη μεγαλύτερη ομάδα χιμπατζήδων
- Ένα γράμμα του DNA αρκεί για να μετατρέψει θηλυκά έμβρυα σε αρσενικά
- Ο Τραμπ ακύρωσε ό,τι ονειρεύεται κάθε λογικός πρόεδρος: Καλούς πράκτορες και ακριβείς πληροφορίες για το Ιράν

