Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γκρεγκ Τζάκσον: «Πότε εγκαταλείψαμε τα ιδανικά μας;»

Γκρεγκ Τζάκσον: «Πότε εγκαταλείψαμε τα ιδανικά μας;»

Ο 34χρονος αμερικανός συγγραφέας, που αναμένεται να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στο λογοτεχνικό τοπίο των ΗΠΑ, μιλάει για τους «Ασωτους», το βιβλίο που έχει ήδη φανατικό κοινό στην Ελλάδα

Ο Γκρεγκ Τζάκσον πιστεύει ότι οι Ελληνες έχουν πολύ καλό γούστο. Δεν έχει έρθει στη χώρα, δεν γνωρίζει τη γλώσσα, αν και, όπως λέει, πολύ θα ήθελε να μείνει για ένα διάστημα σε κάποιο νησί, όμως αυτή «η απομακρυσμένη χώρα» τον έχει τιμήσει με τρόπο που δεν έχει ακόμη συμβεί στη γενέτειρά του. Και αυτό γιατί το πρώτο βιβλίο του, η συλλογή διηγημάτων «Ασωτοι» (εκδόσεις Αντίποδες), έχει αρχίσει να αποκτά φανατικούς οπαδούς στην ημεδαπή μέσω ενός φρενήρους word-of-mouth. Κοινώς, μοιάζει να έχει αποκτήσει «cult following», για να μιλήσουμε λίγο ακόμη στη γλώσσα του.

«Ο,τι ακριβώς επιθυμώ να συμβεί στις ΗΠΑ συμβαίνει στην Ελλάδα» λέει στο ΒΗΜΑgazino μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, χαμογελαστός και ευδιάθετος, αν και λίγο αμήχανος για τον τρόπο που είμαστε αναγκασμένοι να επικοινωνήσουμε. Θα του αφηγηθώ εν τάχει ιστορίες για συγκροτήματα και μουσικούς όπως η LP ή οι Madrugada, οι οποίοι, αν δεν με απατούν η μνήμη μου, η ελλιπής μουσική παιδεία μου και ο ευσεβής πόθος που πηγάζει από τον επαρχιωτισμό μου, κρατήθηκαν στο μουσικό στερέωμα χάρη στην υποδοχή που είχαν στην Ελλάδα και έκτοτε έλαμψαν διεθνώς. «Μακάρι να είναι αλήθεια αυτές οι ιστορίες» θα πει. Ο πάγος έχει σπάσει και γελάμε κυρίως επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Γιατί μπορεί «ο κόσμος στην Αμερική να προτιμά να διαβάζει μυθιστορήματα», όμως χάρη στα διηγήματά του ο Τζάκσον επιλέχθηκε το 2016 για το βραβείο «5 under 35» και «αναμένεται να αφήσει το ανεξίτηλο αποτύπωμά του στο λογοτεχνικό τοπίο», σύμφωνα με το National Book Foundation. Αυτό ακριβώς επιτυγχάνουν οι γοητευτικοί, απαθείς, αφόρητοι, διχασμένοι, ετερόκλητοι «Ασωτοι». Αποτυπώνονται στη μνήμη γιατί η διαύγεια με την οποία περιγράφει ο συγγραφέας τους τις εσωτερικές ζωές τους, καθώς περιδινούνται σε μια ξέφρενη πορεία αναζήτησης νοήματος, ενόσω ταυτόχρονα καταναλώνουν MDMA ή ριζότο με μελάνι σουπιάς και πορτσίνι, είναι απόλυτα αποκαλυπτική όσον αφορά τις ανθρώπινες αντιφάσεις. Ετσι είμαστε όλοι μας, με ή χωρίς κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών ή γκουρμέ πιάτων. «Εμπεριέχουμε πολλαπλότητα», όπως λέει ο Γουόλτ Γουίτμαν και υπερθεματίζει ο Τζάκσον. «Εσωκλείουμε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι συνειδητοποιούμε». Γι’ αυτό και «κανείς συγγραφέας δεν μπορεί να αποτυπώσει στην ολότητά του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος» θα πει ο μόλις 34 ετών συγγραφέας.

in.gr

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024