Οι γυναίκες έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση από τους άνδρες
Οι γυναίκες μπορούν να επεξεργαστούν γρηγορότερα το οξυγόνο από τους άνδρες όταν αρχίζουν να γυμνάζονται, χαρίζοντάς τους ένα φυσικό πλεονέκτημα ως προς την φυσική τους κατάσταση, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.
Οι γυναίκες μπορούν να επεξεργαστούν γρηγορότερα το οξυγόνο από τους άνδρες όταν αρχίζουν να γυμνάζονται, χαρίζοντάς τους ένα φυσικό πλεονέκτημα ως προς την φυσική τους κατάσταση, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism.
«Η γρήγορη αξιοποίηση του οξυγόνου επιβαρύνει λιγότερο τα κύτταρα του σώματος και θεωρείται σημαντική παράμετρος της αερόβιας φυσικής κατάστασης του ατόμου. Η έρευνα έρχεται να καταρρίψει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα ανδρικά σώματα είναι εκ φύσεως πιο αθλητικά», εξηγεί ο Τομας Μπελμτραμ κύριος συγγραφέας της μελέτης που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Γουότερλου.
Οι ερευνητες στο πλαίσιο της μελέτης συνέκριναν την πρόσληψη οξυγόνου και την μυϊκή εξαγωγή του οξυγόνου μεταξύ 18 νεαρών ανδρών και γυναικών, ίδιας ηλικίας και βάρους, που κλήθηκαν να κάνουν διαδρομο. Οι γυναίκες διαρκώς είχαν καλύτερες επιδόσεις από τους άνδρες με περίπου 30% ταχύτερη αξιοποίηση του οξυγόνου σε όλο το σώμα.
«Στις γυναίκες η μυϊκή εξαγωγή του οξυγόνου από το αίμα ήταν ταχύτερη, κάτι που με επιστημονικούς όρους δείχνει ότι έχουν ανώτερο αερόβιο σύστημα», εξηγεί ο Ρίτσαρντ Χαγκσον, καθηγητής Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας στο βρετανικό πανεπιστήμιο.
Η ταχύτερη επεξεργασία του οξυγόνου σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να συσσωρεύσουν μόρια στον οργανισμό τους που σχετίζονται με την μυϊκή κόπωση, την προσπάθεια και την κακή αθλητική επίδοση.
«Αν και δεν γνωρίζουμε προς το παρόν γιατί οι γυναίκες απορροφούν ταχύτερα το οξυγόνο, η μελέτη έρχεται να ανατρέψει όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για τις αθλητικές επιδόσεις των δύο φύλων. Και αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζουμε την άθληση, συνολικά», υπογραμμίζει ο Δρ Μπελτραμ.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Μονακό – Μπασκόνια 102-92: Πρώτη νίκη μετά από ένα μήνα για την ομάδα του Σπανούλη
- Σαββατοκύριακο με σκόνη από τη Σαχάρα και άστατο καιρό
- Ζαλγκίρις – Χαποέλ Τελ Αβίβ 93-82: Ο Μόουζες Ράιτ κέρδισε τον Ιτούδη
- Δένδιας: Τεράστια η σημασία της Θράκης – Το στεγαστικό πρόγραμμα βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
- Σοκ στη Μεσσήνη: Κατέρρευσε ολόκληρη η πρόσοψη σπιτιού
- Νέο πρόβλημα στο Λούβρο: Πλημμύρισε αίθουσα με έργα 15ου και του 16ου αιώνα