Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στον Καζούο Ισιγκούρο το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στον Καζούο Ισιγκούρο το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

Το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας για το έτος 2017 απονεμήθηκε στον Βρετανό συγγραφέα Καζούο Ισιγκούρο, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.

Στον Βρετανό πεζογράφοΚαζούο Ισιγκούροαπονέμεται το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας για το έτος 2017, «για μυθιστορήματα μεγάλης συναισθηματικής έντασης τα οποία αποκαλύπτουν την άβυσσο που ανοίγεται κάτω από την απατηλή αίσθηση της σύνδεσης με τον κόσμο», όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η Σουηδική Ακαδημία.

Ο Καζούο Ισιγκούρο είναι ένας στυλίστας της γλώσσας, από τους κορυφαίους συγγραφείς του αγγλόφωνου κόσμου, αναγνωρισμένος από την κριτική και παράλληλα δημοφιλής. Γεννήθηκε το 1954 στο Ναγκασάκι αλλά μεγάλωσε στη Μεγάλη Βρετανία. Η καριέρα του απογειώθηκε με το μυθιστόρημα «Τ’ απομεινάρια μιας μέρας» (εκδόσεις με το οποίο απέσπασε το ΒραβείοBookerτο 1989, βιβλίο που αργότερα μετέφερε στον κινηματογράφο ο Τζέιμς Άϊβορι με πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς.

Στην ελληνική γλώσσα έχει κυκλοφορήσει σχεδόν το σύνολοτου έργου του από τις εκδόσεις «Εστία», «Καστανιώτης» και «Ψυχογιός».

Το πιο πρόσφατο έργο του στα ελληνικά είναι «Ο θαμμένος γίγαντας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου.

Διαβάστε τηναποκλειστική συνέντευξη που είχε δώσει ο νέος νομπελίστας στο «Βήμα της Κυριακής» το 2015, με αφορμή την ελληνική έκδοση του πλέον πρόσφατου μυθιστορήματός του «Ο θαμμένος γίγαντας» (μτφρ. Αργυργώ Μαντόγλου, Εκδόσεις Ψυχογιός) και την κριτικήπαρουσίασητου:

Σάρα Ντάνιους: «Ελπίζω εφέτος ο κόσμος να χαρεί»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αμέσως μετά την ανακοίνωση του βραβευθέντος, η μόνιμη γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους περιέγραψε το ύφος του Ισιγκούρο ως ένα μείγμα Τζέιν Οστεν και Φραντς Κάφκα. «Προσθέστε στο μείγμα και λίγο Μαρσέλ Προυστ, ανακατέψτε, αλλά όχι πάρα πολύ, και ιδού τα κείμενα του Ισιγκούρο».

«Είναι συγγραφέας μεγάλης ακεραιότητας», σχολίασε επίσης. «Έχει αναπτύξει ένα δικό του αισθητικό σύμπαν». Το αγαπημένο της βιβλίο από τη μυθιστορηματική παραγωγή του εφετινού νομπελίστα δήλωσε ότι είναι ο πρόσφατος Θαμμένος γίγαντας (2015), χαρακτήρισε όμως τα Απομεινάρια μιας μέρας (1989), το πιο γνωστό και βραβευμένο με Μπούκερ μυθιστόρημα του Ισιγκούρο, «αληθινό μυθιστόρημα, το οποίο αρχίζει ως μυθιστόρημα του Π. Γκ. Γουντχάους και καταλήγει κείμενο καφκικό. Τον ενδιαφέρει πολύ να κατανοήσει το παρελθόν, αλλά δεν είναι συγγραφέας τύπου Προυστ – δεν επισκέπτεται το παρελθόν με σκοπό την εξιλέωση, διερευνά τι μπορούμε να αφήσουμε πίσω, ως άτομα ή ως κοινωνίες, προκειμένου καταρχήν να επιβιώσουμε».

Ερωτώμενη για την περυσινή απονομή, τα κριτήρια της Σουηδικής Ακαδημίας και τα εφετινά προγνωστικά, όπως συζητούνταν σε δημοσιογραφικούς και λογοτεχνικούς κύκλους, η Ντάνιους απάντησε λακωνικά ότι, μετά την ταραχή που προκάλεσε η περυσινή απονομή του Νομπέλ Λογοτεχνίας στον Μπομπ Ντίλαν, «ελπίζω εφέτος ο κόσμος να χαρεί». «Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό», συμπλήρωσε. «Εμείς απλώς βραβεύσαμε έναν μυθιστοριογράφο που εκτιμούμε ότι είναι απολύτως λαμπρός συγγραφέας».

Γρηγόρης Μπέκος
Λαμπρινή Κουζέλη


in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024