Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ένας Σικελός στο Βυζαντινό – Χριστιανικό Μουσείο

Ένας Σικελός στο Βυζαντινό – Χριστιανικό Μουσείο

Εγκαινιάζεται την Τρίτη στις 19:00 η έκθεση «Angelis suis mandavit de te» του ιταλού εικαστικού καλλιτέχνη Aλφρέντο Ρομάνο στο Βυζαντινό – Χριστιανικό Μουσείο.

Εγκαινιάζεται την Τρίτη στις 19:00 η έκθεση «Angelis suis mandavit de te» του ιταλού εικαστικού καλλιτέχνη Aλφρέντο Ρομάνο στο Βυζαντινό – Χριστιανικό Μουσείο.

Παρουσιάζεται από την Galleria Giorgio Persano-Torino (σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο) και περιλαμβάνει έργα του εικαστικού από το τέλος της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα. Ανάμεσά τους αρκετά είναι ανέκδοτα και ειδικά δημιουργημένα ώστε να αναπτύξουν ένα ιδιαίτερο διάλογο με τα εκθέματα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

«Θα ήθελα το έργο μου να ήταν σαν ένα τραγούδι, να άφηνε να περάσει μια σιωπή και να απομακρυνόταν προς ένα σημείο κοινής επιδίωξης. Να υπάκουγε στη συσσώρευση των παμπάλαιων ιστορικών γεγονότων της παράδοσής μας, στο αίσθημα ύπαρξης, και να ξαναξυπνούσε εκείνη την αίσθηση ενστικτώδους ταύτισης που περνάει μέσα από την αναγνώριση μιας φυσικής και ποιοτικής ένταξης. Το έργο μου είναι σαν μια λιτανεία, μια προσευχή που αμφιταλαντεύεται και διαρθρώνεται ανάμεσα στην αποκάλυψη (φως) και την απόκρυψη (σκιά)».

Σκέψεις και λόγια τα παραπάνω, του Αλφρέντο Ρομάνο, ιταλού εικαστικού, ο οποίος σύντομα θα βρεθεί στην Αθήνα και θα εκθέσει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Κρίνοντας από την σημείωση της ιστορικού Τέχνης δρ. Σάνια Παππά το έργο του Ρομάνο «είναι πολυεπίπεδο και ισχυροποιεί τη μνήμη, αφυπνίζει διαπροσωπικά αρχέτυπα οδηγώντας σε μια κατάσταση περισυλλογής, απ’ όπου αναδύεται μία ιερή αύρα, που ανήκει στον κόσμο του φωτός, στην αυγή του μυθικού και ιστορικού χρόνου».

Γεννημένος στις Συρακούσες της Σικελίας όπου ζει και εργάζεται, ο Ρομάνο από το 1985 μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις όχι μόνον στην χώρα του αλλά και διεθνώς. Εργα του στολίζουν δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, διεθνή Μουσεία καθώς επίσης το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Για το έργο του έχουν γράψει σημαντικοί ιστορικοί τέχνης (Ακίλε Μπονίτο Ολιβα, Φραντσέσκο Γκάλο κ.α.)

«Το έργο του Alfredo Romano προκαλεί το »φανέρωμα» της αλήθειας και της »διανοιγόμενης» ισχύος της αρετής, του ήθους και κυρίως της αυτο-γνωσίας» αναφέρει επίσης η Σ. Παππά στον κατάλογο της έκθεσης στο Βυζαντινό – Χριστιανικό Μουσείο. «Ανήκει στον χώρο της ασκητικής πειθαρχίας, της ευγένειας, του ήθους και της εσωτερικής ανατένισης».

Διάρκεια έκθεσης: 12 Σεπτεμβρίου – 12 Νοεμβρίου

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024