Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

Νέο διοικητικό συμβούλιο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων

Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, διορίστηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ). Ως πρόεδρος του ΔΣ του ΤΑΠ ορίζεται ο Βαβατσιούλας Ορέστης, τέως διευθυντής στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς και Κυκλάδων.

Με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, διορίστηκε νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «από τις βασικές προτεραιότητες του νέου ΔΣ θα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο εκσυγχρονισμός λειτουργίας των κυλικείων στο σύνολο των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, ο εξοπλισμός των πωλητηρίων, η ανάπτυξη των εκδόσεων και η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού».

Ως πρόεδρος του ΔΣ του ΤΑΠ ορίζεται ο Βαβατσιούλας Ορέστης του Πλουτάρχου, δρ αρχιτέκτων μηχανικός, τέως διευθυντής στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς και Κυκλάδων.

Ως μέλη του νέου Δ.Σ ορίζονται οι:

  • Ανδρίκου Ελένη του Ευαγγέλου, δρ Αρχαιολογίας, προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων-Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
  • Κιούση Αναστασία του Χαραλάμπους, αρχαιολόγος, Msc, δρ ΕΜΠ Προστασία Μνημείων.
  • Παπαθανασίου Αλεξάνδρα του Βασιλείου, αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, Msc, υπάλληλος ΕΥΣΕ/ΕΑΣ, υπουργείο Ανάπτυξης.
  • Πολίτης-Στεργίου Ευάγγελος του Βασιλείου, δρ Ανθρωπογεωγραφίας, ομ. καθ. ΣΔΟ ΤΕΙ ΔΕ.
  • Σπηλιοπούλου Πανωραία του Βασιλείου, δικηγόρος.
  • Τσαμποδήμος Ιωάννης του Αποστόλου, πτυχιούχος Πληροφορικής, προϊστάμενος Τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΥΠΠΟΑ.

Κόντρα παλαιού ΔΣ με αρχαιοφύλακες

Το συνδικαλιστικό όργανο των αρχαιοφυλάκων κατηγορεί η πρόεδρος και τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠ, με ανακοίνωση, που ακολούθησε την ανακοίνωση της απόφασης για τον διορισμό νέου ΔΣ στο Ταμείο, από την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Η ανακοίνωση της προέδρου Ασπασίας Λούβη και των μελών του απερχόμενου ΔΣ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση αυτή «μας γεννά σοβαρά ερωτηματικά» και ότι η εξήγηση «πρέπει να αναζητηθεί μέσα από τις απερίφραστες δηλώσεις του συνδικαλιστικού οργάνου των αρχαιοφυλάκων ΠΕΥΦΑ, που έχει μπλοκάρει τον οργανισμό του ΤΑΠ για έναν και μόνο λόγο, για τις υπερωρίες των αρχαιοφυλάκων».

Στην ανακοίνωση της προέδρου και των μελών του απερχόμενου ΔΣ σημειώνεται επίσης, ότι η απόφαση αυτή έρχεται «μεσούντος του Αυγούστου, μετά την ανακοίνωση των χορηγών για την εγκατάσταση ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας το οποίο θα υποστηρίζεται από ολοκληρωμένο σύστημα επιχειρησιακών πόρων για το σύνολο των λειτουργιών του ΤΑΠ (ύστερα από εντατική τεχνική προετοιμασία ενός έτους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ώστε σήμερα να μιλάμε για την έναρξη ενός πραγματικού έργου και όχι για μία ακόμα εξαγγελία)».

Μια απόφαση που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έρχεται «τη στιγμή που τα πωλητήρια έχουν αρχίσει να αποκτούν τη δική τους ταυτότητα με πολιτιστικά προϊόντα υψηλής αισθητικής, εμπνευσμένα από την ιστορική και αρχαιολογική ταυτότητα των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων (ύστερα από καλλιτεχνικό διαγωνισμό design, μέσω του οποίου το ΤΑΠ, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, διαθέτει πλέον δικά του σχέδια και πολιτιστικά προϊόντα και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τρίτους, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα), όταν τα έσοδα του υπουργείου Πολιτισμού από το ΤΑΠ έχουν πολλαπλασιαστεί μέσα σε δύο χρόνια» και «όταν πολλά άλλα επιτεύγματα καταγράφονται στο ενεργητικό του ΤΑΠ, όπως η τάξη που μπήκε στο χάος των πληρωμών των απαλλοτριώσεων και των στερήσεων χρήσης, η εκκαθάριση του ΟΠΕΠ κλπ».

Στην ανακοίνωση της απερχόμενης προέδρου του ΤΑΠ, κ. Λούβη, καθώς και των απερχόμενων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, απάντησε η ΠΕΥΦΑ (Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων), λέγοντας, μεταξύ άλλων, «ότι τα αναφερόμενα από την κ. Λούβη που αφορούν τους αρχαιοφύλακες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, προσβάλλουν έναν ολόκληρο κλάδο, κατηγορώντας τους για ενέργειες και πράξεις που είναι εκτός λογικής, ηθικής και συνδικαλιστικής πρακτικής, λέγοντας μισές αλήθειες και ανακρίβειες, μέσα στην απέλπιδα προσπάθειά της να επιρρίψει τις ευθύνες σε άλλους για τραγικά λάθη και αστοχίες της δικής της διοίκησης».

«Θέλουμε να ενημερώσουμε επίσης, ότι φτάσαμε πολύ κοντά σε μια μεγάλη αναταραχή στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, η οποία θα δημιουργείτο αποκλειστικά και μόνο με δική της ευθύνη και χωρίς τεκμηριωμένο λόγο» αναφέρει η ΠΕΥΦΑ, που πληροφορεί ότι «θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο, ώστε να εξετάσει τις περεταίρω ενέργειές της για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός της, καθώς και θα απαντήσει αναλυτικά με νέο δελτίο τύπου».

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Sports in

    Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

    Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024