Ταξίδι στον ισπανικό «Νότο» πραγματοποιεί το 7ο Athens Open Air Film Festival με την προβολή της ομότιτλης ταινίας του Βίκτορ Ερίθε, «El Sur», (1983), η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, στην αυλή του Νομισματικού Μουσείου.

Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μετά το «Πνεύμα του Μελισσιού», και έπειτα από μία δεκαετία κινηματογραφικής αποχής, ο πιο ακριβοθώρητος ισπανός δημιουργός επιστρέφει με μία ακόμη εξίσου κρυπτική, γοτθική δημιουργία, μία νέα βουτιά στο σκοτεινό κόσμο των ενηλίκων, κοιταγμένη και πάλι μέσα από τα μάτια ενός παιδιού: η Εστρέλα (ερμηνευμένη στην ηλικία των 15 από την Ισιάρ Μπολέιν) μεγαλώνει σε μία απροσδιόριστη πόλη της Βόρειας Ισπανίας αναζητώντας την τύχη του γιατρού και «μάγου» πατέρα της, ο οποίος «εξαφανίστηκε» στο Νότο, χτίζοντας ξανά την ταυτότητά του μέσα από τις αναμνήσεις της και τις διηγήσεις των άλλων σε ένα ακόμη μοναδικό συνδυασμό όπου η μαγεία ενός παραμυθιού συμπλέκεται αριστουργηματικά με την Ιστορία και την πραγματικότητα.

Παρά το γεγονός ότι ο Ερίθε δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει ποτέ την ταινία όπως την οραματίστηκε, καθώς τα γυρίσματα έμειναν σχεδόν στη μέση, ίσως και για το λόγο αυτό ακόμη, ο «Νότος» είναι ένας στοχασμός πάνω στο χρόνο και στη μνήμη και την σισύφεια προσπάθειά μας να αποτυπώσουμε την αλήθεια μέσα από αυτή.

Η ταινία αποτελεί μία από τις καλύτερες (και ακόμη ανεξερεύνητες από το ευρύ κοινό) δημιουργίες της δεκαετίας του ’80.

Η προβολή ξεκινά στις 21:30 και πραγματοποιείται -όπως και όλες οι προβολές του 7ου Athens Open Air Film Festival- σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ