Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου 2023
weather-icon 4 oC

Φεστιβάλ Αθηνών: Παραστάσεις σε 5 ιστορικά κτίρια της Αθήνας

Το Άνοιγμα στην πόλη ο νέος θεσμός που εγκαινίασε φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών περιλαμβάνει παραστάσεις σε ιστορικά κτίρια της Αθήνας όπως: το Μικρό Χρηματιστήριο, η Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου, ο Παλαιός Ατμοηλεκτρικός Σταθμός της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο, το Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πέντε ιστορικά κτίρια της Αθήνας ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν το Άνοιγμα στην Πόλη του Φεστιβάλ Αθηνών. Το νεοκλασικό οικοδόμημα του Μικρού Χρηματιστηρίου με την εντυπωσιακή εσωτερική διακόσμηση φιλοξενεί δύο παραστάσεις: Στο στόμα του λύκου από την Ομάδα Πλεύσις σε σκηνοθεσία Αντώνη Κουτρουμπή και Οι κόρες – Η νέα ποιητική της Αθήνας από την ομάδα bijoux de kant σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη. Στο νεογοτθικό ναό της Αγγλικανικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου η Χριστίνα Μαξούρη θα δώσει μια συναυλία με τίτλο 20+1 μεταπολεμικά λαϊκά τραγούδια με μπαρόκ ορχήστρα, όπου για πρώτη φορά θα ερμηνευτούν ρεμπέτικα τραγούδια σε μπαρόκ διασκευή.

Στο εμβληματικό βιομηχανικό συγκρότημα του Παλαιού Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο, η Αγγελική Γκιργκινούδη με την ομάδα vice versa δίνουν την παράσταση Πεντηκοστή του Ντέιβιντ Έντγκαρ με τη συμμετοχή ηθοποιών και προσφύγων από 13 χώρες. Στην Ελευσίνα, Το Παλαιό Ελαιουργείο, ένα σαπωνοποιείο του 19ου αιώνα που έχει μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού, φιλοξενεί την παράσταση Λουιζέττα: το καμαρίνι μιας επανάστασης από την ομάδα ODC Ensemble σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμμετέχουν σε μία τέτοια παραγωγή μαζί με τους καλλιτέχνες ηθοποιούς, μουσικούς και εικαστικούς, μαθητές με ειδικές δεξιότητες από το Ειδικό Γυμνάσιο Ελευσίνας. Και τέλος, άλλος ένας μη θεατρικός χώρος που φέτος γίνεται και αυτός θεατρικός για τις ανάγκες του Ανοίγματος στην Πόλη, είναι το κτίριο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που βρίσκεται μέσα σε μία έκταση 250 στρεμμάτων στην περιοχή του Βοτανικού. Εκεί θα φιλοξενηθεί η παράσταση Το ξύπνημα της μνήμης. Παιδιά – πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου από την Εταιρεία Θεάτρου Παίκτες σε σκηνοθεσία Μαρίας Σάββα.

Έλλη Παπακωνσταντίνου – ODC Ensemble
Λουιζέττα: το καμαρίνι μιας επανάστασης

ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
22-25 Ιουνίου, 21:00

Η επανάσταση παίρνει τη μορφή ενός αναλλοίωτου φαινομένου που μας πιέζει από όλες τις πλευρές και που το ονομάζουμε Αναγκαιότητα. Μπροστά σε τούτο το ανεξιχνίαστο κράμα του καλού και του κακού ορθώνεται το «Γιατί;» της Ιστορίας.
Βικτόρ Ουγκώ, 1793.
Λουιζέττα (όπως αποκαλούσε χαϊδευτικά την καρμανιόλα ο Μαρά) της Έλλης Παπακωνσταντίνου διαδραματίζεται στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, όπου παρακολουθούμε τα γυρίσματα μιας ταινίας με θέμα την αστική δημοκρατία και τη Γαλλική Επανάσταση. Τι συμβαίνει, όμως, στα διαλείμματα των γυρισμάτων; Πώς σχετίζεται ο σημερινός άνθρωπος με το τρίπτυχο «ελευθερία-ισότητα-αδερφοσύνη»; Στην παράσταση ακούγονται κείμενα των Ζαν Πωλ Μαρά, Ραούλ Βανεγκέμ, Ζαν Ζακ Ρουσσώ, Γκυ Ντεμπόρ, Χάινερ Μίλλερ, αποσπάσματα από την Μαχαμπαράτα, τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789 κ.ά.
Μεγάλος πρωταγωνιστής όμως είναι οι μαθητές με ειδικές δεξιότητες του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ελευσίνας, που συνεργάζονται με ηθοποιούς, μουσικούς και εικαστικούς.
Η παράσταση θα έχει περιπατητικό χαρακτήρα, ενώ αποτελεί συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με την Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και επιστέγασμα μιας ευρύτερης συνεργασίας της ομάδας ODC Ensemble με το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Ελευσίνας, στο πλαίσιο του προγράμματος Europe Grand Central.
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας
Δραματουργική συνεργασία: Στέλλα Ράπτη, Φιλήμων Πατσάκης
Βίντεο: Παντελής Μάκκας
Xορογραφία: Αθανασία Κανελλοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Κατσιναβάκη
Παίζουν: Adrian Frieling, Αναστασία Κατσιναβάκη, Δάφνη Μαρκάκη, Αντώνης Πριμηκύρης, Άλκηστις Πολυχρόνη, Ρόζα Προδρόμου, Θοδωρής Σκυφτούλης, καθώς και εθελοντές, εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Ελευσίνας
Μουσικός επί σκηνής: Νεφέλη Μαρκάκη
Συμμετέχει ως τραγουδίστρια: Νάσια Γκόφα
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Διάρκεια: 120’ χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15€, Φοιτητικό: 10€, ΑΜΕΑ/Ανέργων: 5€

Αντώνης Κουτρουμπής – Ομάδα Πλεύσις
Στο στόμα του λύκου

ΜΙΚΡΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Πεσμαζόγλου 1
23-26 Ιουνίου 2017, 21:00

Ένα σπονδυλωτό έργο με θέμα τα διλήμματα του σύγχρονου ανθρώπου και τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της προσωπικής επιθυμίας και των κοινωνικών συμβάσεων. Λειτουργώντας αντιστικτικά ως προς τη συμβολική φόρτιση του Μικρού Χρηματιστηρίου Αθηνών, που παραπέμπει στον πλούτο και την υλική ευμάρεια, η σκηνική σύνθεση της ομάδας Πλεύσις έχει επίκεντρο τη φαντασία, τη μνήμη, το οικείο και την ποίηση της μικρής καθημερινής στιγμής. Χωρίς εκφερόμενο κείμενο, αλλά με μια ευδιάκριτη σωματική αφηγηματικότητα, οι ερμηνευτές δημιουργούν ποιητικές φιγούρες που κλείνουν το μάτι στη σκληρή όψη της πραγματικότητας και σχολιάζουν με μαύρο χιούμορ τα αδιέξοδα της ύπαρξης. Ένα σύνθετο θέαμα όπου συνυπάρχουν το σωματικό θέατρο, ο σύγχρονος χορός, το θέατρο αντικειμένων, το εικαστικό περιβάλλον, η σύνθεση ηλεκτροακουστικών τοπίων, live electronics και graphic animation.
Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Αντώνης Κουτρουμπής
Ερμηνεία – Χορογραφία: Όλγα Γερογιαννάκη, Αντώνης Κουτρουμπής
Μουσική σύνθεση – Live electronics: Μηνάς Εμμανουήλ
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Κοστούμια: Όλγα Γερογιαννάκη
Μάσκες: Θέατρο μαριονέτας Ανταμαπανταχού
Κατασκευή σκηνικού: Δημήτρης Μαρούλης
Βοηθός σκηνογράφου: Θένια Κουτρουμπή
Βίντεο – Graphic animation: Ακριβή Αναγνωστάκη
Κινηματογράφηση – Κάμερα: Ειρήνη Στείρου
Διάρκεια : 100’ χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15€, Φοιτητικό: 10€, ΑΜΕΑ/Ανέρτων: 5€

Αγγελική Γκιργκινούδη – Vice Versa
Πεντηκοστή / Νταίηβιντ Έντγκαρ

ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΤΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΕΗ, Νέο Φάληρο
23-25 και 28-29 Ιουνίου 21:00, 30 Ιουνίου 23:00

Σε κάποια χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, μια τοιχογραφία ανεκτίμητης αξίας –παρόμοια με τον «Θρήνο για τον Χριστό» του Τζιόττο– γίνεται μήλο της έριδος ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, όταν στον ναό όπου βρίσκεται εισβάλλει μια ομάδα προσφύγων, κυνηγημένων από τις αρχές της χώρας. Το έργο πραγματεύεται τη μετανάστευση, την κρατική βία, τις θρησκευτικές αντιπαλότητες, τον ρόλο της τέχνης και την εκμετάλλευσή της από κύκλους συμφερόντων. Στην παράσταση, που σκηνοθετεί η Αγγελική Γκιργκινούδη, εκτός από 6 ηθοποιούς, συμμετέχουν 15 πρόσφυγες από 13 χώρες. Η θεατρική ομάδα Vice Versa ιδρύθηκε το 2009 και τα μέλη της είναι Έλληνες και ξένοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, φοιτητές και εργαζόμενοι, άνθρωποι από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα, που αντιστέκονται μέσω του θεάτρου στις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων χρόνων στην Αθήνα, με τις ξενοφοβικές εκδηλώσεις και τα μύρια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Μετάφραση: Κυριακή Kαζελίδου
Σκηνοθεσία: Aγγελική Γκιργκινούδη
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Aγγελική Στελλάτου
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Σκηνογραφική επιμέλεια: Μυρτώ Λάμπρου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Επιστημονική σύμβουλος: Ζακία Άκρα
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Ζέρης
Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Κοτσύφης
Συντονισμός/εκτέλεση παραγωγής: Γιάννης Τσορτέκης
Παίζουν οι: Άιμαν Αλαμπούντ, Χαλίλ Αλιζάντα, Χοσάμ Αράφα, Νάντια Ζαχούρ, Θάνος Ζέρης, Κωνσταντίνος Κοτσύφης, Θύμιος Κούκιος, Μαρσέλα Λένα, Σιμπλίς Μπα Μούκουρι, Βεντσισλάβ Μπαρντάροβ, Αλεξάνδρα Μπαστάνη, Μοχάμεντ Μπελχέντι, Γκρέις Νουόκε, Ειρήνη Οικονομίδου, Ολάμ Ορέισι, Θέμης Πάνου, Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Σβετλάνα Παραμόνοβα, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Ντημητρίνα Πουέβα, Κρις Ραντάνοφ, Σαϊέν Σαμάντ, Αϊντίμ Τζοϋμάλ, Λίλιτ Τουμασιάν, Γιάννης Τσορτέκης
Τιμές εισιτηρίων, Κανονικό: 15€, Φοιτητικό: 10€, ΑΜΕΑ: 5€, Ανέργων: 5€
Διάρκεια: 1 ώρα και 45’ χωρίς διάλειμμα

Χριστίνα Μαξούρη
20+1 μεταπολεμικά λαϊκά τραγούδια με μπαρόκ ορχήστρα

ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, Φιλελλήνων 29
27-29 Ιουνίου 2017, 21:00

Η αρχοντιά του ρεμπέτικου της Μεταπολεμικής περιόδου συναντά τον συναισθηματισμό της μπαρόκ μουσικής του 17ου αιώνα. Τα μπουζούκια και η κιθάρα δίνουν τη θέση τους στη βιόλα ντα γκάμπα και στα βιολιά, δημιουργώντας ένα συμπαγές και καλλιεπές αστικό μουσικό περιβάλλον για τη δωρική φωνή της Χριστίνας Μαξούρη. Η ξεχωριστή ερμηνεύτρια, μετά από ποικίλες προσεγγίσεις του ρεμπέτικου τραγουδιού, καλεί τον έμπειρο διευθυντή ορχήστρας και ενορχηστρωτή Μιχάλη Παπαπέτρου και μερικούς από τους εξέχοντες ερμηνευτές της παλαιάς μουσικής να περπατήσουν μαζί σε ρεμπέτικους δρόμους και μπαρόκ μονοπάτια. Ανακατεύουν πενιές και δοξαριές και συστήνουν μιαν ιδιότυπη συναυλία, με μυσταγωγική, πλην όμως μερακλίδικη ατμόσφαιρα, στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου. Ερμηνεύτρια και μουσικοί καλούν την πολυσχιδή Λένα Κιτσοπούλου να εισέλθει σ’ αυτόν τον ελκυστικό κόσμο, τραγουδώντας με τον δικό της μοναδικό τρόπο κάποια από τα τραγούδια.

Επιλογή τραγουδιών – Ερμηνεία: Χριστίνα Μαξούρη
Μεταγραφή μουσικού υλικού – Ενορχήστρωση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνογραφική επιμέλεια: Ευαγγελία Θεριανού
Ηχητικός σχεδιασμός – Ηχοληψία: Γιάννης Παξεβάνης
Φωτιστικός σχεδιασμός: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη – παραγωγής : Νουρμάλα Ήστυ
Μουσικοί: Χαράλαμπος Καρασσαβίδης (μπαρόκ βιολί), Αγγελική Κασδά (μπαρόκ βιολί), Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιόλα ντα γκάμπα), Ιάσων Ιωάννου (μπαρόκ τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε)
Φιλική συμμετοχή: Λένα Κιτσοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής : Κατερίνα Μπερδέκα

Διάρκεια : 75’ χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15€, Φοιτητικό: 10€, ΑΜΕΑ/Ανέργων: 5€

Μαρία Σάββα – Εταιρεία Θεάτρου Παίκτες
Το ξύπνημα της μνήμης. Παιδιά – πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Ιερά Οδός 75
27-30 Ιουνίου, 20:00

Βασισμένο σε προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα από το βιβλίο «Παιδιά του Ελληνικού Εμφυλίου-Πρόσφυγες και Πολιτική της Μνήμης» της Riki Van Boeschoten και Loring M.Danforth
Παιδιά που ξεριζώθηκαν από τα χωριά τους και βίωσαν την καταστροφή, προσφυγόπουλα είτε στις Ανατολικές χώρες είτε στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης. Σ’ αυτή την παράσταση, που βασίζεται σε ιστορικά ντοκουμέντα και σε προσωπικές μαρτυρίες από το βιβλίο Παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου.Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης (εκδόσεις Αλεξάνδρεια) που υπογράφουν η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν και ο Λόρινγκ Ντάνφορθ, οι εξιστορήσεις παιδιών γίνονται μέρος μιας συλλογικής βιωματικής αφήγησης, μιας κοινής ιστορίας για τη βίαιη αποκοπή από τη μάνα, την οικογένεια και το σπίτι-πατρίδα. Ζωντανεύει έτσι ένας ιδιότυπος χορός από γερασμένα παιδιά που θυμούνται γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν, σε μια σκηνική σύνθεση που επιζητεί να ξυπνήσει την ενσυναίσθηση γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα δίπλα μας.
Στην παράσταση χρησιμοποιήθηκε φωτογραφικό υλικό των αρχείων του Ερυθρού Σταυρού που περιέχονται στο βιβλίο της Τασούλας Βερβενιώτη «Αναπαραστάσεις της Ιστορίας. Η Δεκαετία του 1940».
Η παράσταση ξεκινά από τους εξωτερικούς χώρους της Γεωπονικής σχολής και καταλήγει στην αίθουσα του Γεωργικού μουσείου που βρίσκεται στον χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου όπου θα συνεχιστεί το μεγαλύτερο μέρος της.
Ώρα προσέλευσης: 19.45, στη β΄ πύλη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, όπου οι επισκέπτες θα χωριστούν σε ομάδες και θα ξεκινήσει η περιήγηση στους εξωτερικούς χώρους.
Πάρκινγκ θεατών: Κατά μήκος της Ιεράς Οδού και πάνω στο πεζοδρόμιο (από την πλευρά της εισόδου), που έχει διαμορφωμένο πάρκινγκ.
Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα
Δραματουργία: Μαρία Σάββα, με τη συμβολή της ομάδας
Εικαστική εγκατάσταση – Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Video mapping: COM.ODD.OR
Μουσική επιμέλεια-διδασκαλία & Τραγούδι-φωνητικός αυτοσχεδιασμός: Αγγελική Τουμπανάκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Νόρα Τολίδου, Βασίλης Ψυλλάς, Φοίβος Παπακώστας
Ηθοποιοί: Θωμάς Καζάσης, Μαρία Σάββα, Άννα Χανιώτη, Γιώργος Ψυχογυιός, Φαίδρα Παπανικολάου, Κώστας Ξυκομηνός, Βασίλης Ψυλλάς
Συμμετέχουν 25 ηθοποιοί/τραγουδιστές που συνοδεύουν το κοινό στην περιήγησή του στους εξωτερικούς χώρους με δρώμενα και τραγούδια.
Ευχαριστίες: Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, για την πολύτιμη βοήθειά της, Τασούλα Βερβενιώτη, για το υλικό που παρέσχε
90’ χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15€, Φοιτητικό: 10€, ΑΜΕΑ/Ανέργων: 5€

Γιάννης Σκουρλέτης – bijoux de kant
Οι κόρες – Η νέα ποιητική της Αθήνας

ΜΙΚΡΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Πεσμαζόγλου 1
30 Ιουνίου – 3 Ιουλίου, 21:00

H bijoux de kant ανοίγει το σεντούκι με την ποιητική προίκα της πόλης των Αθηνών για να την απλώσει στο νυφικό κρεβάτι. Ο λόρδος Μπάιρον κι ο Παλαμάς αλλάζουν ρούχα, πετάνε πατρογονικές φορεσιές, κάπες και καπέλα, για να συναντήσουν τη μαύρη καλλονή της Λένας Πλάτωνος και τα μοντέρνα κτήρια του Ασλάνογλου. Μέσα από το παιχνίδι της Νούλας και της Νανάς τα ποιήματα για την Αθήνα γίνονται το μαγικό πασπαρτού μιας νέας ελευθερίας, μιας νέας περιπλανώμενης ποίησης, που ανακαλύπτει εκ νέου την πόλη που της ανήκει. H bijoux de kant αφηγείται τις μουσικές, τα τοπία, τις λέξεις αυτού του αρχαίου βρέφους. Το παλιό που βαραίνει και το νέο που καταργεί τη βαρύτητα του κληροδοτήματος απαγγέλλουν και υπόσχονται. Ένα ακρόαμα απεξάρτησης, σε αναζήτηση μιας νέας συνθήκης ελευθερίας για την Αθήνα που είμαστε όλοι εμείς.

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία – Κοστούμια: Γιάννης Σκουρλέτης
Ποιητική ανθολόγηση: Χριστόφορος Λιοντάκης
Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη
Συνεργάτις σκηνοθέτις: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Συνεργάτης Σκηνογράφος-Γλυπτικές Συνθέσεις: : Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Συνεργάτις ενδυματολόγος: Δήμητρα Λιάκουρα
Παίζουν η Λένα Δροσάκη και η Άλκηστις Πουλοπούλου
Συμμετέχει 15μελής χορός
Φιλική συμμετοχή: Μαρία Κίτσου
Διάρκεια 100’ χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 15€, Φοιτητικό: 10€, ΑΜΕΑ/Ανέργων: 5€

entertainment.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Newsroom

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
όρους της πολιτικής προστασίας δεδομένων
Πρόσφατα Άρθρα Art
Ο Βερμέερ δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος μετά την έκθεση του Άμστερνταμ
Art

Ο Βερμέερ δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος μετά την έκθεση του Άμστερνταμ

Το μουσείο Rijksmuseum του Άμστερνταμ φιλοξενεί την πιο blockbuster έκθεση των ημερών.

Οι πιο εντυπωσιακές τοιχογραφίες – Πριν και μετά το πέρασμα των street artists
Art

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία, κάποιος street artist την έγραψε στον τοίχο με μπογια

Διάσημοι street artists έχουν μετατρέψει τους τοίχους κτιρίων σε καμβά τους. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του έργου τους, συγκρίνοντας το πριν και το μετά.

This Current Between Us: Μια διαφορετική ομαδική έκθεση στο Ατμο-Ηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο
Art

Διεθνείς καλλιτέχνες σε μια διαφορετική έκθεση στο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η έκθεση σύγχρονης τέχνης περιλαμβάνει εκτενές αρχειακό υλικό από το φωτογραφικό και ιστορικό αρχείο της ΔΕΗ, το οποίο βρίσκεται σε διάλογο με νέες παραγωγές εικαστικών έργων από διεθνείς καλλιτέχνες: ζωγραφική, γλυπτά, εικαστικές εγκαταστάσεις, βίντεο, ηχητικά έργα και επιτελεστικές δράσεις.

Θησαυρός στο… φως – Αγόρασε πολυέλαιο του Τζακομέτι με 250 λίρες και θα πουληθεί 7 εκατομμύρια
Art

Θησαυρός στο… φως – Αγόρασε πολυέλαιο του Τζακομέτι με 250 λίρες και θα πουληθεί 7 εκατομμύρια

Δημιουργίες του Αλμπέρτο Τζακομέτι είναι τα πιο ακριβά έργα γλυπτικής που μπορεί κανείς να αγοράσει σε δημοπρασία.

Μπετόβεν: Είχε κάνει ποτέ σεξ στη ζωή του;
Art

Γιατί ο Μπετόβεν απεχθανόταν το σεξ;

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, Νόρμαν Λέμπρεχτ ο Μπετόβεν ερωτευόταν συχνά γυναίκες

Louis Vuitton: Πλημμυρίζει με χρωματιστές βούλες αξιοθέατα
Art

Louis Vuitton: Γιατί χρωματίζει με βούλες τα αξιοθέατα

Η Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Yayoi Kusama συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον διάσημο οίκο μόδας σε ένα εκκεντρικό project.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Ποιες ατομικές εκθέσεις εγκαινιάζονται
Art

«Modern Love»: Εγκαίνια από σήμερα των ατομικών εκθέσεων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η αγάπη στα χρόνια της «Ψυχρής Οικειότητας» εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2022, σε επιμέλεια της διευθύντριας του ΕΜΣΤ Κατερίνας Γρέγου.

«Oλα είναι έτοιμα κατά 99% να υποδεχθούν τον Τουταγχαμών»
Art

«Oλα είναι έτοιμα κατά 99% να υποδεχθούν τον Τουταγχαμών»

Ο Χρήστος Λουφόπουλος, project control manager στην κατασκευή του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, μιλάει για τη μεγαλειώδη κατασκευή, τους Ελληνες που συμμετέχουν και τη νέα προθεσμία

Grandma Moses: Η γυναίκα που ξεκίνησε να ζωγραφίζει στα 77 της και έγινε σπουδαία
Art

Grandma Moses: Η γυναίκα που ξεκίνησε να ζωγραφίζει στα 77 της και έγινε σπουδαία

«Αν δεν είχα αρχίσει να ζωγραφίζω, θα είχα εκθρέψει κοτόπουλα» έλεγε η φοβερή και τρομερή Anna Mary Robertson, γνωστή ως Grandma Moses.

Θραψανό: Γνωρίστε το χωριό που κρατά ζωντανή την τέχνη του αγγειοπλάστη – Τα πιθάρια του φτάνουν από Αυστραλία μέχρι Αμερική
Video
Art

Zωντανή η τέχνη του αγγειοπλάστη στο Θραψανό - Τα πιθάρια φτάνουν από Αυστραλία μέχρι Αμερική

Στο Θραψανό η τέχνη της αγγειοπλαστικής είναι κάτι παραπάνω από ζωντανή, αφού υπάρχουν 17 ενεργά εργαστήρια κεραμικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Η λίστα με τα σχολεία του νομού Αττικής που θα είναι κλειστά την Πέμπτη
Ελλάδα

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Η λίστα με τα σχολεία του νομού Αττικής που θα είναι κλειστά την Πέμπτη

Σεισμός Τουρκία: Η ΕΜΑΚ έσωσε μετά από τέσσερις ώρες 20χρονη κοπέλα
Κόσμος

Σεισμός Τουρκία: Η ΕΜΑΚ έσωσε μετά από τέσσερις ώρες 20χρονη κοπέλα

Γιάννης Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις»
Κυβέρνηση

Γιάννης Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις»

Κρασί: Χύμα διακινείται το 50% των ποσοτήτων στην Ελλάδα
Agro-in

Κρασί: Χύμα διακινείται το 50% των ποσοτήτων στην Ελλάδα

Εξελίξεις με την Παρί και την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου γηπέδου
Ποδόσφαιρο

Εξελίξεις με την Παρί και την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου γηπέδου

Αμετανόητος
Άποψη

Αμετανόητος

Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Η ετεοκυπριακή γλώσσα
Language & Literature

Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Η ετεοκυπριακή γλώσσα

Η Lancia αποκαλύπτει την νέα εταιρική της ταυτότητα
Αυτοκίνητο

Η Lancia αποκαλύπτει την νέα εταιρική της ταυτότητα

Υγεία: Φτώχεια, ανεργία και έλλειψη μόρφωσης αυξάνουν την πιθανότητα ψυχικής διαταραχής
Υγεία

Υγεία: Φτώχεια, ανεργία και έλλειψη μόρφωσης αυξάνουν την πιθανότητα ψυχικής διαταραχής

Η Άννα Νικόλ Σμιθ πέθανε με τον ίδιο τρόπο που πέθανε και ο γιος της – Και αυτό δεν είναι τυχαίο
Moments

Η Άννα Νικόλ Σμιθ πέθανε με τον ίδιο τρόπο που πέθανε και ο γιος της – Και αυτό δεν είναι τυχαίο

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Σε νοσοκομείο το βρέφος που ανασύρθηκε με τον ομφάλιο λώρο
IN TV

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Σε νοσοκομείο το βρέφος που ανασύρθηκε με τον ομφάλιο λώρο

Άρτα: Η Μεσούντα, τα Τζουμέρκα, ο Ασπροπόταμος
The Experts Way

Άρτα: Η Μεσούντα, τα Τζουμέρκα, ο Ασπροπόταμος

Γιάννης Σκουρλέτης: Αδιανόητο να υπάρχουν 1.500 παραστάσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μόλις 3
Interviews

Γιάννης Σκουρλέτης: Αδιανόητο να υπάρχουν 1.500 παραστάσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μόλις 3

Mama Cax: Την τιμά η Google με το σημερινό Doodle της
Viral

Mama Cax: Την τιμά η Google με το σημερινό Doodle της

Άρτα: Η Μεσούντα, τα Τζουμέρκα, ο Ασπροπόταμος
The Experts Way

Άρτα: Η Μεσούντα, τα Τζουμέρκα, ο Ασπροπόταμος

Με το Βήμα της Κυριακής: «Κωνσταντίνος. Η αυτοβιογραφία του πρώην βασιλιά των Ελλήνων» – Δεύτερος τόμος
Media

Με το Βήμα της Κυριακής: «Κωνσταντίνος. Η αυτοβιογραφία του πρώην βασιλιά των Ελλήνων» – Δεύτερος τόμος

Refurbished συσκευές: Η «πράσινη» λύση που σου επιτρέπει να αγοράσεις iPhone στη μισή τιμή
Τα Νέα της Αγοράς

Refurbished συσκευές: Η «πράσινη» λύση που σου επιτρέπει να αγοράσεις iPhone στη μισή τιμή

Οι δύο σεισμοί, αλλά και οι εκατοντάδες μετασεισμοί που έχουν ακολουθήσει έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και αμέτρητες καταστροφές στην Τουρκία.

Δορυφορικές εικόνες της Maxar Technlogies αποτυπώνουν την καταστροφή από τους δύο ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία που έχουν οδηγήσει σε πάνω από 7.900 νεκρούς στη γειτονική χώρα και τη Συρία.

Την ίδια στιγμή, λιγοστεύουν οι ελπίδες για την εύρεση επιζώντων κάτω από τα ερείπια αφού έχουν περάσει πάνω από 51 ώρες από τον πρώτο φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ραγίζει η καρδιά: Σταγόνες νερό σε εγκλωβισμένο παιδάκι για να μείνει ζωντανό

Οι εικόνες της Maxar είναι σοκαριστικές αφού παρουσιάζουν περιοχές πριν και μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου. Στην πόλη Νουρντάγκι, κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού, οι στέγες πολλών κτιρίων έχουν καταρρεύσει. Άλλα κτίρια έχουν καταρρεύσει εντελώς.

Εικόνα από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2019

Εικόνα από τις 7 Φεβρουαρίου του 2023

Οι εικόνες δείχνουν λευκές σκηνές έκτακτης ανάγκης και οχήματα που κατέκλυσαν μερικούς από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Νουρντάγκι τις ώρες μετά τον σεισμό.

Πριν τον σεισμό (6 Σεπτεμβρίου 2019)

Μετά τον σεισμό (7 Φεβρουαρίου 2023)

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας ανέφερε ότι έλαβε αναφορές για 11.342 κτίρια που κατέρρευσαν, εκ των οποίων οι 5.775 επιβεβαιώθηκαν. Στη Νουρντάγκι, ορισμένα ψηλότερα κτίρια κατέρρευσαν όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Πριν τον σεισμό

Μετά τον σεισμό

Σε ορισμένες από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της Νουρντάγκι, οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι από οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Πριν το χτύπημα του Εγκέλαδου

Μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου

Αντίστοιχη εικόνα καταστροφής υπάρχει και στην Ισλάχιγε, η οποία βρίσκεται νότια της Νουρντάγκι, επίσης πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Η εικόνα στις 4 Οκτωβρίου του 2022

Η εικόνα στις 6 Φεβρουαρίου του 2023

Στην Ισλάχιγε, μεγάλος αριθμός κτιρίων καταστράφηκε ολοσχερώς. Το φυσικό αέριο έχει διακοπεί σε μεγάλο μέρος της περιοχής προκειμένου να αποφευχθούν οι εκρήξεις, οπότε πολλοί έχουν μείνει χωρίς θέρμανση.

Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης περιμένουν να φτάσουν επιπλέον σωστικά συνεργεία για να βοηθήσουν στο έργο της ανεύρεσης αγαπημένων προσώπων που παραμένουν κάτω από τα ερείπια.

Η Ισλάχιγε στις 4 Οκτωβρίου του 2022

Η Ισλάχιγε στις 7 Φεβρουαρίου του 2023

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Newsroom

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ
όρους της πολιτικής προστασίας δεδομένων
Πρόσφατα Άρθρα Art
Ο Βερμέερ δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος μετά την έκθεση του Άμστερνταμ
Art

Ο Βερμέερ δεν θα είναι ποτέ πια ο ίδιος μετά την έκθεση του Άμστερνταμ

Το μουσείο Rijksmuseum του Άμστερνταμ φιλοξενεί την πιο blockbuster έκθεση των ημερών.

Οι πιο εντυπωσιακές τοιχογραφίες – Πριν και μετά το πέρασμα των street artists
Art

Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία, κάποιος street artist την έγραψε στον τοίχο με μπογια

Διάσημοι street artists έχουν μετατρέψει τους τοίχους κτιρίων σε καμβά τους. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του έργου τους, συγκρίνοντας το πριν και το μετά.

This Current Between Us: Μια διαφορετική ομαδική έκθεση στο Ατμο-Ηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο
Art

Διεθνείς καλλιτέχνες σε μια διαφορετική έκθεση στο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η έκθεση σύγχρονης τέχνης περιλαμβάνει εκτενές αρχειακό υλικό από το φωτογραφικό και ιστορικό αρχείο της ΔΕΗ, το οποίο βρίσκεται σε διάλογο με νέες παραγωγές εικαστικών έργων από διεθνείς καλλιτέχνες: ζωγραφική, γλυπτά, εικαστικές εγκαταστάσεις, βίντεο, ηχητικά έργα και επιτελεστικές δράσεις.

Θησαυρός στο… φως – Αγόρασε πολυέλαιο του Τζακομέτι με 250 λίρες και θα πουληθεί 7 εκατομμύρια
Art

Θησαυρός στο… φως – Αγόρασε πολυέλαιο του Τζακομέτι με 250 λίρες και θα πουληθεί 7 εκατομμύρια

Δημιουργίες του Αλμπέρτο Τζακομέτι είναι τα πιο ακριβά έργα γλυπτικής που μπορεί κανείς να αγοράσει σε δημοπρασία.

Μπετόβεν: Είχε κάνει ποτέ σεξ στη ζωή του;
Art

Γιατί ο Μπετόβεν απεχθανόταν το σεξ;

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, Νόρμαν Λέμπρεχτ ο Μπετόβεν ερωτευόταν συχνά γυναίκες

Louis Vuitton: Πλημμυρίζει με χρωματιστές βούλες αξιοθέατα
Art

Louis Vuitton: Γιατί χρωματίζει με βούλες τα αξιοθέατα

Η Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Yayoi Kusama συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον διάσημο οίκο μόδας σε ένα εκκεντρικό project.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Ποιες ατομικές εκθέσεις εγκαινιάζονται
Art

«Modern Love»: Εγκαίνια από σήμερα των ατομικών εκθέσεων στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η αγάπη στα χρόνια της «Ψυχρής Οικειότητας» εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2022, σε επιμέλεια της διευθύντριας του ΕΜΣΤ Κατερίνας Γρέγου.

«Oλα είναι έτοιμα κατά 99% να υποδεχθούν τον Τουταγχαμών»
Art

«Oλα είναι έτοιμα κατά 99% να υποδεχθούν τον Τουταγχαμών»

Ο Χρήστος Λουφόπουλος, project control manager στην κατασκευή του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, μιλάει για τη μεγαλειώδη κατασκευή, τους Ελληνες που συμμετέχουν και τη νέα προθεσμία

Grandma Moses: Η γυναίκα που ξεκίνησε να ζωγραφίζει στα 77 της και έγινε σπουδαία
Art

Grandma Moses: Η γυναίκα που ξεκίνησε να ζωγραφίζει στα 77 της και έγινε σπουδαία

«Αν δεν είχα αρχίσει να ζωγραφίζω, θα είχα εκθρέψει κοτόπουλα» έλεγε η φοβερή και τρομερή Anna Mary Robertson, γνωστή ως Grandma Moses.

Θραψανό: Γνωρίστε το χωριό που κρατά ζωντανή την τέχνη του αγγειοπλάστη – Τα πιθάρια του φτάνουν από Αυστραλία μέχρι Αμερική
Video
Art

Zωντανή η τέχνη του αγγειοπλάστη στο Θραψανό - Τα πιθάρια φτάνουν από Αυστραλία μέχρι Αμερική

Στο Θραψανό η τέχνη της αγγειοπλαστικής είναι κάτι παραπάνω από ζωντανή, αφού υπάρχουν 17 ενεργά εργαστήρια κεραμικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Η λίστα με τα σχολεία του νομού Αττικής που θα είναι κλειστά την Πέμπτη
Ελλάδα

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Η λίστα με τα σχολεία του νομού Αττικής που θα είναι κλειστά την Πέμπτη

Σεισμός Τουρκία: Η ΕΜΑΚ έσωσε μετά από τέσσερις ώρες 20χρονη κοπέλα
Κόσμος

Σεισμός Τουρκία: Η ΕΜΑΚ έσωσε μετά από τέσσερις ώρες 20χρονη κοπέλα

Γιάννης Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις»
Κυβέρνηση

Γιάννης Οικονόμου: «Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις»

Κρασί: Χύμα διακινείται το 50% των ποσοτήτων στην Ελλάδα
Agro-in

Κρασί: Χύμα διακινείται το 50% των ποσοτήτων στην Ελλάδα

Εξελίξεις με την Παρί και την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου γηπέδου
Ποδόσφαιρο

Εξελίξεις με την Παρί και την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου γηπέδου

Αμετανόητος
Άποψη

Αμετανόητος

Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Η ετεοκυπριακή γλώσσα
Language & Literature

Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Η ετεοκυπριακή γλώσσα

Η Lancia αποκαλύπτει την νέα εταιρική της ταυτότητα
Αυτοκίνητο

Η Lancia αποκαλύπτει την νέα εταιρική της ταυτότητα

Υγεία: Φτώχεια, ανεργία και έλλειψη μόρφωσης αυξάνουν την πιθανότητα ψυχικής διαταραχής
Υγεία

Υγεία: Φτώχεια, ανεργία και έλλειψη μόρφωσης αυξάνουν την πιθανότητα ψυχικής διαταραχής

Η Άννα Νικόλ Σμιθ πέθανε με τον ίδιο τρόπο που πέθανε και ο γιος της – Και αυτό δεν είναι τυχαίο
Moments

Η Άννα Νικόλ Σμιθ πέθανε με τον ίδιο τρόπο που πέθανε και ο γιος της – Και αυτό δεν είναι τυχαίο

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Σε νοσοκομείο το βρέφος που ανασύρθηκε με τον ομφάλιο λώρο
IN TV

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Σε νοσοκομείο το βρέφος που ανασύρθηκε με τον ομφάλιο λώρο

Άρτα: Η Μεσούντα, τα Τζουμέρκα, ο Ασπροπόταμος
The Experts Way

Άρτα: Η Μεσούντα, τα Τζουμέρκα, ο Ασπροπόταμος

Γιάννης Σκουρλέτης: Αδιανόητο να υπάρχουν 1.500 παραστάσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μόλις 3
Interviews

Γιάννης Σκουρλέτης: Αδιανόητο να υπάρχουν 1.500 παραστάσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μόλις 3

Mama Cax: Την τιμά η Google με το σημερινό Doodle της
Viral

Mama Cax: Την τιμά η Google με το σημερινό Doodle της

Άρτα: Η Μεσούντα, τα Τζουμέρκα, ο Ασπροπόταμος
The Experts Way

Άρτα: Η Μεσούντα, τα Τζουμέρκα, ο Ασπροπόταμος

Με το Βήμα της Κυριακής: «Κωνσταντίνος. Η αυτοβιογραφία του πρώην βασιλιά των Ελλήνων» – Δεύτερος τόμος
Media

Με το Βήμα της Κυριακής: «Κωνσταντίνος. Η αυτοβιογραφία του πρώην βασιλιά των Ελλήνων» – Δεύτερος τόμος

Refurbished συσκευές: Η «πράσινη» λύση που σου επιτρέπει να αγοράσεις iPhone στη μισή τιμή
Τα Νέα της Αγοράς

Refurbished συσκευές: Η «πράσινη» λύση που σου επιτρέπει να αγοράσεις iPhone στη μισή τιμή

latestbutton