
Χωρίς αναδρομική ισχύ η τροπολογία για την κατάργηση προστίμων
Με βάση την αρχή της μη αναδρομικής ισχύος των νόμων, η βουλευτική τροπολογία που προβλέπει διαγραφή προστίμων, τα οποία έχουν επιβληθεί για λαθρεμπόριο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της εταιρείας ΣΕΚΑΠ, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης, την Τετάρτη, επικαλούμενος νομικούς.
Με βάση την αρχή της μη αναδρομικής ισχύος των νόμων, η βουλευτική τροπολογία που προβλέπει διαγραφή προστίμων, τα οποία έχουν επιβληθεί για λαθρεμπόριο, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της εταιρείας ΣΕΚΑΠ, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης, την Τετάρτη, επικαλούμενος νομικούς.
Συγκεκριμένα, ο ΒΗΜΑτοδότης αναφέρει: «Και όμως βιάστηκαν για την περίφημη τροπολογία του Ιβάν Σαββίδη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας αλλά και εξέχοντες νομικοί μού εξήγησαν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί και σας μεταφέρω:
» Με βάση τη διάταξη του άρθρου 2 του Αστικού Κώδικα, ο νόμος ορίζει για το μέλλον ότι δεν έχει αναδρομική δύναμη και διατηρεί την ισχύ του εφόσον άλλος κανόνας δικαίου δεν τον καταργήσει ρητά ή σιωπηρά. Με τη διάταξη του άρθρου 22 του Ν. 4469/2017 ρυθμίζονται θέματα αστικής ευθύνης νομικού προσώπου στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 161 και 162 του Ν. 2960/2001 (Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας).
» Κατά ρητή πρόβλεψη του άρθρου 23 τού ως άνω Ν. 4469/2017 η ισχύς της συγκεκριμένης διάταξης του άρθρου 22 αρχίζει 3 μήνες μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έχει ημερομηνία 3 Μαΐου 2017, κατά συνέπεια θα αρχίσει η εφαρμογή της μετά τις 3 Αυγούστου 2017 και θα καταλαμβάνει τις περιπτώσεις πώλησης που θα εμφανισθούν μετά την ως άνω ημερομηνία.
» Υπό τα δεδομένα αυτά και με βάση την αρχή της μη αναδρομικής ισχύος των νόμων η βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση Ιβάν Σαββίδη – ΣΕΚΑΠ».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πυρκαγιά «εξαπλώνεται γρήγορα» σε προάστιο του Λος Άντζελες
- Στο «κόκκινο» η Αλικαρνασσός για τις «γκρίζες ζώνες» του Κτηματολογίου
- Νέα Υόρκη: Ο Μαμντάνι έκανε ένα μικρό θαύμα – Έκλεισε «τρύπα» 12 δισ. στον προϋπολογισμό
- Η πολυτέλεια «παίζει» στα καλύτερα γήπεδα τένις του κόσμου
- Μέση Ανατολή: Οι επενδυτικές εταιρείες κάνουν σχέδια παρά τον πόλεμο στο Ιράν
- Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις στην Κούβα, που προειδοποιεί για «λουτρό αίματος» αν υπάρξει αμερικανική επίθεση


