Σκουρλέτης: Ανώτατο όριο θητειών για τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης
Το υπουργείο προσανατολίζεται στην καθιέρωση θητειών, ο αριθμός των οποίων θα καθοριστεί ανάλογα με τη διάρκεια της κάθε θητείας: δύο αν διατηρηθεί η πενταετία ή τρεις αν επανέλθει η τετραετία. Για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού συστήματος
Τη θέσπιση ανωτάτου ορίου θητειών για τους αιρετούς των ΟΤΑ προαναγγέλλει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr.
Το υπουργείο προσανατολίζεται στην καθιέρωση θητειών, ο αριθμός των οποίων θα καθοριστεί ανάλογα με τη διάρκεια της κάθε θητείας: δύο αν διατηρηθεί η πενταετία ή τρεις αν επανέλθει η τετραετία.
Για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού συστήματος, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αδυναμίας λήψης αποφάσεων από την δημοτική αρχή που δεν θα έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο από την πρώτη Κυριακή.
Συγκεκριμένα, ενδεχομένως μια παράταξη να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο ακόμα κι αν λαμβάνει ποσοστό άνω του 45%, ενώ θα προωθηθούν ασφαλιστικές δικλείδες «έτσι ώστε να αποφύγουμε δυσλειτουργίες στα ζητήματα των αποφάσεων που αφορούν κρίσιμους τομείς των δήμων που μπορεί να έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό, με το πρόγραμμα τεχνικών έργων κτλ.».
Ο υπουργός αναφέρει επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ολιγόμηνης επιμήκυνσης της παρούσας αυτοδιοικητικής θητείας, καθώς αν καθιερωθεί η έναρξη της αυτοδιοικητικής περιόδου από την 1η Ιανουαρίου αντί για την 1η Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει ένα ολόκληρο εξάμηνο αναμονής από τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές.
Οι τελικές θέσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στον Καλλικράτη αναμένεται να κατατεθούν τον Ιούνιο, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο τον Σεπτέμβριο.
Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι πιθανόν εντός της εβδομάδας να εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Νάταλι Πόρτμαν γράφει ένα συγκινητικό γράμμα στα παιδιά της
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (17/3): Δράση με Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε και Champions League
- Μπόνους δόμησης: Σε κάθετη πτώση η οικοδομή το 2025 μετά την απόφαση του ΣτΕ
- Κατερίνα Στανίση: «Θα τα γράψω όλα στο βιβλίο μου και κάποιοι πρώην σύντροφοι μου θα ντροπιαστούν»
- Κουτσούμπας: Είμαι 100% σίγουρος ότι ο Μητσοτάκης ζήτησε και έδωσε συγκατάθεση για τις υποκλοπές, είναι στις βασικές αρχές του τέτοιες πρακτικές

