Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαμένη ταινία του Ζαν Λυκ Γκοντάρ προβάλλεται στο YouTube

Χαμένη ταινία του Ζαν Λυκ Γκοντάρ προβάλλεται στο YouTube

«Une femme coquette»: πρόκειται για μια σπάνια ταινία του 1955, του γάλλου σκηνοθέτη Ζαν Λυκ Γκοντάρ που πολλοί πίστευαν χαμένη. Τις τελευταίες ημέρες η ταινία του τρομερού παιδιού του γαλλικού κινηματογράφου, προβάλλεται στο Διαδίκτυο. Είναι  μια ταινία μικρού μήκους, την οποία ο Γκοντάρ είχε γράψει και σκηνοθετήσει  πολύ πριν γυρίσει τα αριστουργήματά του «Με κομμένη την Ανάσα» και «Περιφρόνηση», και δεν παίχθηκε ποτέ στους κινηματογράφους.

«Une femme coquette»: πρόκειται για μια σπάνια ταινία του 1955, του γάλλου σκηνοθέτη Ζαν Λυκ Γκοντάρ που πολλοί πίστευαν χαμένη.

Τις τελευταίες ημέρες η ταινία του τρομερού παιδιού του γαλλικού κινηματογράφου, προβάλλεται στο Διαδίκτυο. Είναι μια ταινία μικρού μήκους, την οποία ο Γκοντάρ είχε γράψει και σκηνοθετήσει πολύ πριν γυρίσει τα αριστουργήματά του «Με κομμένη την Ανάσα» και «Περιφρόνηση», και δεν παίχθηκε ποτέ στους κινηματογράφους.

Το φιλμ «Une femme coquette», δεκάλεπτης διάρκειας, γυρίστηκε το 1955, στη Γενεύη, με κάμερα 16 χιλιοστών και βασίζεται στην ιστορία «Le Signe» του συγγραφέα της νατουραλιστικής σχολής Γκυ ντε Μωπασσάν.

Ο Γκοντάρ υπογράφει ως Hans Lucas, ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ως κριτικός κινηματογράφου. Πρωταγωνιστές είναι η Maria Lysandre, η οποία δεν ξαναέπαιξε έκτοτε, και ο Roland Tolmatchoff. Η μουσική επενδύεται από έργα του Μπαχ, ενώ αγγλικοί υπότιτλοι προστέθηκαν στο βίντεο.

Η ταινία βασίζεται στην επιστολή της νεαρής γυναίκας, η οποία διηγείται τις μύχιες σκέψεις της σε μια φίλη: γυρνώντας με τα πόδια στο σπίτι για να ετοιμάσει το φαγητό, αναστατώθηκε βλέποντας μια πόρνη στο παράθυρο να «προσκαλεί» πελάτες. Στην επιστολή περιγράφει τα ανάμεικτα συναισθήματα που της προκάλεσε αυτή η εικόνα, θαυμασμό, περιφρόνηση και σεβασμό ταυτόχρονα.

Μάλιστα σύντομη εμφάνιση κάνει και ο ίδιος ο Γκοντάρ (τον αναγνωρίζουμε αμέσως με τα διάσημα γυαλιά του) φορώντας αδιάβροχο, γοητευμένος από την πόρνη που του κάνει νεύμα από το παράθυρο.

Στη βιογραφία του για τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ, ο Αντουάν ντε Βασκ χαρακτηρίζει την ταινία απελευθερωμένη, οικεία, γρήγορη, διεστραμμένη: εδώ η γυναίκα αποτελεί λεία για τον άντρα που την κυνηγά, την πληρώνει, την καταναλώνει, αυτή ωστόσο, είναι ζωντανή, αέρινη. ‘Ηδη με το πρωτόλειο αυτό, ο Γκοντάρ γίνεται ένας καλλιτέχνης του είδους.

entertainment.in.gr

Sports in

Ξηρό σαμπουάν: 7+1 τρόποι να το χρησιμοποιήσετε αλλιώς

Θα κάνει την καθημερινότητά σας πιο εύκολη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024