Eμπρηστική επίθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
Δύο επιθέσεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας πραγματοποίησαν άγνωστοι τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές.
Δύο επιθέσεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας (στην οδό Σίνα) πραγματοποίησαν άγνωστοι τα ξημερώματα, προκαλώντας υλικές ζημιές.
Στις 4 το πρωί έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο του Ινστιτούτου, που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές στο όχημα και σε ένα ακόμα σταθμευμένο αυτοκίνητο.
Στο σημείο έσπευσαν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με επτά πυροσβέστες.
Στις 5 το πρωί άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια των γραφείων του Ινστιτούτου και έβαλαν φωτιά. Από την πυρκαγιά, που έσβησε γρήγορα χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής, προκλήθηκαν υλικές ζημιές.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για την εμπρηστική επίθεση αναφέρει: «Η ανεγκέφαλη και εγκληματική αυτή πράξη κατά ενός ιδρύματος που είναι σύμβολο της ελληνογαλλικής φιλίας και της προσφοράς της Γαλλίας στο ελληνικό πολιτιστικό και πνευματικό γίγνεσθαι είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
»Αντίθετα προς το σκοπό της, η βάρβαρη και ακατανόητη αυτή ενέργεια θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη βαθιά ριζωμένη φιλία μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Γαλλίαςκαι τη στενή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεών τους».
To μήνυμα του γάλλου πρέσβη
Ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα Κριστόφ Σαντεπί εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα και ότι οι ελληνικές αρχές ανταποκρίθηκαν αμέσως.
Απευθυνόμενος προς τους Γάλλους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα συνέστησε ηρεμία αλλά και επαγρύπνηση.
Η ανακοίνωση του Γάλλου πρέσβη έχει ως εξής:
«Απόψε η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας έγιναν θύματα εμπρησμών. Δεν θρηνήσαμε κανένα ανθρώπινο θύμα. Οι υλικές ζημιές περιορίστηκαν χάρη στην ταχεία επέμβαση της πυροσβεστικής.
»Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν αμέσως και διέταξαν έρευνα. Η πρεσβεία είναι σε συνεχή επαφή μαζί τους.
»Είμαστε βεβαίως, όπως πάντα, στη διάθεσή σας και σας καλώ με ηρεμία να δείξετε τη συνήθη επαγρύπνηση».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βενεζουέλα: «Ο Μαδούρο να καταλάβει ότι πρέπει να φύγει», λέει η Ματσάδο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)



































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442