Στη σύλληψη ενός 36χρονου Τυνήσιου ως «στρατόλογου της ISIS» και άλλων τριών ανδρών που φέρονται να σκόπευαν να ταξιδέψουν στη Μέση Ανατολή για να λάβουν «εκπαίδευση» από την τρομοκρατική οργάνωση προχώρησαν οι γερμανικές Αρχές σε ξεχωριστές επιχειρήσεις.

Ο Τυνήσιος συνελήφθη κοντά στην Φρανκφούρτη και θεωρείται εμπλεκόμενος και στην επίθεση στην Τύνιδα το 2015 (στο μουσείο Μπαρντό). Οι υπόλοιποι τρεις -άγνωστο αν υπάρχει διασύνδεση- συνελήφθησαν στο Βερολίνο.

Στο κάδρο δεν φαίνεται να βρίσκεται άμεσα η επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη γερμανική πρωτεύουσα.

Όσον αφορά τις εφόδους γύρω από τη Φρανκφούρτη (στο κρατίδιο της Έσσης), ερευνήθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης συντονισμένα 54 χώροι -διαμερίσματα, μαγαζιά και τζαμιά- σε Φρανκφούρτη, Όφενμπαχ, Ντάρμστατ, Λίμπουργκ και Βίσμπαντεν και στόχος ήταν ευρύ δίκτυο σαλαφιστών.

Στο στόχαστρο είχε βρεθεί ένας 36χρονος Τυνήσιος που θεωρείται ύποπτος για στρατολόγηση μελών για λογαριασμό της ISIS. Παραδόθηκε χωρίς να προβάλει αντίσταση τα ξημερώματα.

Όπως ανέφεραν στη σχετική κοινή τους ανακοίνωση η εισαγγελία της Φρανκφούρτης και η αστυνομική διοίκηση του κρατιδίου, στόχος του 36χρονου ήταν η διενέργεια επίθεσης στη Γερμανία.

Ωστόσο το σχέδιο επίθεσης, αναφέρουν οι Αρχές, δεν ήταν ακόμη σε προχωρημένο στάδιο και δεν είχε καν αποφασιστεί ο στόχος.

Ο 36χρονος καταζητείτο και στην Τυνησία για την επίθεση στο μουσείο Μπαρντό το 2015 αλλά και για ενδεχόμενη διασύνδεσή του με επίθεση στο Μπεν Γκουερντανέ τον Μάρτιο 2016.

Είχε από παλιά σχέσεις με τη Γερμανία: Είχε φτάσει για πρώτη φορά το 2002 και έμεινε στη χώρα μέχρι το 2013. Δύο χρόνια αργότερα, το 2015, ξαναμπήκε στη χώρα και υπέβαλε αίτημα ασύλου.

Όσον αφορά τις συλλήψεις στο Βερολίνο, έγιναν επίσης στο πλαίσιο ερευνών σε διαμερίσματα και τζαμιά που θεωρείται ότι συνδέονται με τον σαλαφιστικό χώρο.

Οι τρεις που συνελήφθησαν -ένας 21χρονος, ένας 31χρονος και ένας 45χρονος- κατηγορούνται ότι προτίθεντο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ώστε να λάβουν εκπαίδευση με ενδεχόμενο στόχο τη διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη πως οι τρεις συνδέονται με τον Ανίς Αμρί, τον δράστη της επίθεσης της 19ης Δεκεμβρίου στην Μπράιτσαϊντπλατς.

Ένας ωστόσο από τους χώρους που ερευνήθηκαν ήταν και μουσουλμανικός λατρευτικός χώρος στο Μοαμπίτ, το Fussilet 33, που επίσης θεωρείται σημείο συνάντησης σαλαφιστών και από το οποίο είχε περάσει ο Αμρί πριν την επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμρί, επίσης Τυνήσιος, είχε υποβάλει αίτημα ασύλου στη Γερμανία το οποίο είχε απορριφθεί. Είχε βρεθεί στο στόχαστρο των γερμανικών υπηρεσιών για σχέση του με ισλαμιστικά δίκτυα, κάτι που μετά την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά ενέτεινε τις επικρίσεις σε βάρος των Αρχών για την επάρκεια των χειρισμών τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ