Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε στα 77 του ο σπουδαίος Τζον Χερτ

Πέθανε στα 77 του ο σπουδαίος Τζον Χερτ

Ο βετεράνος βρετανός ηθοποιός σερ Τζον Χερτ, υποψήφιος δύο φορές για βραβείο Όσκαρ -για τον ρόλο του στην ταινία Ο Άνθρωπος Ελέφαντας (The Elephant Man, 1980) αλλά και για αυτόν στην ταινία Το εξπρές του Μεσονυχτίου (Midnight Express, 1979)- απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών, έπειτα από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο. Αυτές τις ημέρες προβάλλεται στις αίθουσες το Jackie, όπου ερμηνεύει τον ρόλο ενός πάστορα.

Ο βετεράνος βρετανός ηθοποιός σερ Τζον Χερτ, υποψήφιος δύο φορές για βραβείο Όσκαρ -για τον ρόλο του στην ταινία Ο Άνθρωπος Ελέφαντας (The Elephant Man, 1980) αλλά και για αυτόν στην ταινία Το εξπρές του Μεσονυχτίου (Midnight Express, 1979)- απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών, έπειτα από μια μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Αυτές τις ημέρες προβάλλεται στις αίθουσες το Jackie, όπου ερμηνεύει τον ρόλο ενός πάστορα.

Ο Χερτ, ο οποίος έπαιξε σε πάνω από 200 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές κατά τη διάρκεια μιας σταδιοδρομίας που κράτησε έξι δεκαετίες, αποκάλυψε το 2015 ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας και υποβαλλόταν σε θεραπεία.

Μερικές από τις ταινίες του συγκαταλέγονται στις σπουδαιότερες της ιστορίας του κινηματογράφου.

Από το Άλιεν (1979) στην Πύλη της Δύσεως (Heaven’s Gate) του Μάικλ Τσιμίνο και από εκεί στο 1984 του Μάικλ Ράντφορντ και τον Νεκρό του Τζιμ Τζάρμους, μέχρι το Χάρι Πότερ και το Snowpiercer, ο Τζον Χερτ έκανε πάντα αισθητή την παρουσία του ακόμα και σε δεύτερους ρόλους.

Ο διάσημος ηθοποιός γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1940 κοντά στο Τσέστερφιλντ, στην καρδιά της Αγγλίας. Η μητέρα του, παρότι ήταν ερασιτέχνης ηθοποιός, του απαγόρευε να πάει στον κινηματογράφο, κρίνοντας ότι είναι «πολύ αναξιοπρεπές» για έναν γιο πάστορα.

Στο σχολείο, ο Χερτ ανακαλύπτει το θέατρο αλλά στρέφεται αρχικά στη ζωγραφική καθώς είναι μεγάλος θαυμαστής του Έντβαρντ Μουνκ. Μάλιστα, είχε λάβει υποτροφία για να γίνει καθηγητής σχεδίου στο Saint Martin’s School of Arts του Λονδίνου.

Το 1960, το πάθος του για το σανίδι τον κάνει να εισαχθεί στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης, από την οποία πήρε πτυχίο δύο χρόνια αργότερα.

Παράλληλα με το θέατρο, αρχίζει να παίζει στην τηλεόραση και εντυπωσιάζει τους Βρετανούς ερμηνεύοντας τον τραβεστί συγγραφέα Κουέντιν Κρισπ και στη συνέχεια τον αυτοκράτορα Καλιγούλα.

Το πρότυπο του είναι ο Άλεκ Γκίνες στο «Oliver Twist» του Ντέιβιντ Λιν. «Είναι η πρώτη φορά που είδα στην οθόνη έναν ηθοποιό να χρησιμοποιεί τη θεατρική παράδοση που συνίσταται στο να τεθεί στην υπηρεσία του ρόλου και όχι το αντίθετο και αυτό επηρέασε τη δουλειά μου μέχρι τώρα» θα εξηγήσει.

Το 1978, υποδύεται τον Μαξ, έναν βρετανό ηρωινομανή στην κόλαση τον τουρκικών φυλακών στο «Εξπρές του Μεσονυκτίου» του Άλαν Πάρκερ. Τιμάται με το βραβείο Bafta και με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου δεύτερου ρόλου, ενώ είναι υποψήφιος στα Όσκαρ.

Την επόμενη χρονιά, ο ηθοποιός υποδύεται τον δεύτερο αξιωματικό Κέιν στο «Alien» του Ρίντλεϊ Σκοτ.

Το 1980, έπειτα από μακιγιάζ 12 ωρών, μπαίνει στο ρόλο του «Elephant Man», στο ασπρόμαυρο αριστούργημα του Ντέιβιντ Λιντς. Η ερμηνεία του αυτή του χαρίζει μια δεύτερη υποψηφιότητα στα Οσκαρ και το βραβείο Bafta καλύτερου ηθοποιού. Θα λάβει ένα ακόμη βραβείο για το σύνολο της καριέρας του το 2012.

Στην πλούσια καριέρα του με 140 ταινίες -σε ορισμένες δέχτηκε τους ρόλους εντελώς για βιοποριστικούς λόγους, όπως παραδέχτηκε- ερμήνευσε τον ρόλο του κυρίου Oλιβάντερ στην κινηματογραφική σειρά Harry Potter ή τον ημίτρελο δρα Χάρολντ Όξλεϊ στο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου, ενώ ξεχώρισε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας..

«Είμαι ανοικτός σε όλα τα είδη του κινηματογράφου, με ενδιαφέρουν όλα» έλεγε ο Χερτ.

Η βαθιά φωνή του ήταν ο λόγος που συχνά ήταν αφηγητής σε ταινίες όπως στο Dogville του Λαρς Φον Τρίερ -με τον οποίο συνεργάστηκε τρεις φορές- ή στο Άρωμα: Η Ιστορία Ενός Δολοφόνου μια διασκευή του μυθιστορήματος του Γερμανού Πάτρικ Ζίσκιντ.

Αφού ξεπέρασε προβλήματα με το αλκοόλ, ο Χερτ ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου στο ιστολόγιο του ότι πάσχει από καρκίνο στο πάγκρεας και δήλωσε «μάλλον αισιόδοξος για μια θετική έκβαση».

Ο ξαφνικός θάνατος σε ηλικία 34 ετών της γαλλίδας μνηστής του Μαρί-Λιζ Βολπελιέρ-Πιερό τον σημάδεψε. Είχαν δεσμό 16 χρόνια.

Ο Χερτ είχε παντρευτεί τέσσερις φορές και απέκτησε δύο παιδιά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024