Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Metropolis» συνοδεία μουσικής από την ΚΟΑ

«Metropolis» συνοδεία μουσικής από την ΚΟΑ

Το «Metropolis» (1927) του Φριτς Λανγκ, μία από τις σπουδαιότερες στιγμές του βωβού γερμανικού εξπρεσιονισμού επί της μεγάλης οθόνης, επιστρέφει στις αίθουσες, και μάλιστα με την πιο ιδανική συνοδεία.

Το «Metropolis» (1927) του Φριτς Λανγκ, μία από τις σπουδαιότερες στιγμές του βωβού γερμανικού εξπρεσιονισμού επί της μεγάλης οθόνης, επιστρέφει στις αίθουσες, και μάλιστα με την πιο ιδανική συνοδεία.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ), δίνει το πρώτο ραντεβού της νέας χρονιάς την Κυριακή 15 Ιανουαρίου (19.30) στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου θα προβληθεί το κινηματογραφικό αριστούργημα του Φριτς Λανγκ, με την πρωτότυπη μουσική που είχε γράψει γι’ αυτό ο συνθέτης, λυρικός τραγουδιστής και ηθοποιός Γκότφριντ Χούπερτς. Η ανασύσταση, τόσο της αρχικής εκδοχής της ταινίας, η οποία ανακαλύφθηκε «θαμμένη» σε μουσείο του Μπουένος Άιρες το 2008, όσο και της πρωτότυπης μουσικής της, έγινε μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Η ορχήστρα, σε συνεργασία με το European Film Philarmonic Institute, φροντίζει να παρουσιάσει το «Metropolis» στην αρχική του εκδοχή -μετά τον εντοπισμό και την πρόσφατη ανασύσταση της αρχικής κόπιας, που περιλάμβανε ένα επιπλέον 25λεπτο – και να ερμηνεύσει τη μουσική του Χούπερτς, υπό τη μπαγκέτα του μαιτρ της διεύθυνσης κινηματογραφικής μουσικής και γνώριμου πλέον στο αθηναϊκό κοινό, Φρανκ Στρόμπελ.

Ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, αναγνωρισμένο από την UNESCO ως έργο παγκόσμιας μνήμης, η ταινία του Φριτς Λανγκ έχει άλλωστε, όχι απλώς στενή, αλλά οργανική σχέση με τη μουσική του Γκότφριντ Χούπερτς.

Από ένα παιχνίδι της μοίρας, το πρώτο πράγμα που συνέθεσε ποτέ ο Χούπερτς ήταν το τραγούδι «Rankende Rosen» (1905), για τον παιδικό του φίλο, Ρούντολφ Κλάιν-Ρόγκε, που έμελλε να είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του «Metropolis». Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, το 1920, ο Χούπερτς που είχε ήδη εργαστεί ως λυρικός τραγουδιστής, ηθοποιός και συνθέτης θεατρικής μουσικής, γνώρισε τον Φριτς Λανγκ με τον οποίο έγιναν επιστήθιοι φίλοι και συνεργάτες (ο Χούπερτς συμμετείχε μάλιστα και ως ηθοποιός σε ταινίες του Λάνγκ).

Στα γυρίσματα του «Metropolis», ο Χούπερτς βρισκόταν συνεχώς στα πλατό για να εμπνέεται και να ακολουθεί τις σκηνοθετικές οδηγίες. Αντιστοίχως και ο Λανγκ όμως, καθοδηγούσε τη δράση των ηθοποιών βασισμένος στο μουσικό τέμπο. Το τελικό, συγχρονισμένο με την ταινία, μουσικό έργο του Χούπερτς, ερμηνεύτηκε από 66μελή Ορχήστρα κι αργότερα κυκλοφόρησε σε διπλό δίσκο κι έγινε το πρώτο εμπορικό σάουντρακ της Γερμανίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024