Αυστηρότερους νόμους, όσον αφορά την πώληση φαρμακευτικών ή καλλυντικών παρασκευασμάτων που περιέχουν πάνω από 25% αλκοόλ, εξετάζει η ρωσική κυβέρνηση μετά τη μαζική δηλητηρίαση στην πόλη Ιρκούτσκ της Σιβηρίας. Συνολικά, 117 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν, εκ των οποίων οι 71 έχασαν τελικά τη ζωή τους, αφότου ήπιαν λάδι μπάνιου αντί βότκας, η τιμή της οποίας είναι πλέον απαγορευτική για τους περισσότερους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τις Αρχές, η συσκευασία με το λάδι έφερε ετικέτα όπου αναγραφόταν ότι είναι ακατάλληλο για κατανάλωση καθώς περιέχει μεθανόλη (είναι η απλούστερη αλκοόλη), μία τοξική ουσία που χρησιμοποιείται συχνά ως αντιψυκτικό, παρότι κάποιες φορές «καταναλώνεται όπως το αλκοόλ» εξαιτίας της χαμηλής τιμής της.

Η τιμή της βότκας που διατίθεται επισήμως στο εμπόριο έχει γίνει απαγορευτική για εκατομμύρια Ρώσους, κυρίως κατοίκους της υπαίθρου όπου το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό.

Σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, σχεδόν 25 εκατομμύρια Ρώσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν αλκοολούχα ποτά από νόμιμους πωλητές. Αντ’ αυτού προμηθεύονται φθηνά υποκατάστατα, τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ακόμη και 95%, τα οποία διατίθενται και σε μηχανήματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό