H Σερβία κατηγορεί την Κροατία ότι εμποδίζει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς διέκοψε επίσκεψη στις Βρυξέλλες, κατηγορώντας την Κροατία ότι μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία της Σερβίας στην ΕΕ. Η οργή της Σερβίας, αναφέρει το BBC, φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τα θερμά σχόλια που επιφύλαξε η Σερβία στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επισκέφθηκε το Βελιγράδι τη Δευτέρα.
Ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς διέκοψε επίσκεψη στις Βρυξέλλες, κατηγορώντας την Κροατία ότι μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία της Σερβίας στην ΕΕ.
«Εάν η Κροατία είναι αυτή που αποφασίζει εάν η Σερβία γίνει μέλος της ΕΕ, τότε έχασα ξαφνικά το ενδιαφέρον μου (για ένταξη στην ΕΕ)» είπε ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ.
Βαθιές παραμένουν οι πληγές στις σχέσεις Σερβίας και Κροατίας. Η Κροατία έγινε μέλος της ΕΕ το 2013.
Μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει τέσσερα κεφάλαια από τα 35 στην πορεία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ. Η Σερβία ήλπιζε στο άνοιγμα τριών ακόμα κεφαλαίων, ωστόσο η Κροατία μπλοκάρει το Κεφάλαιο 26 που αφορά την Παιδεία και τον Πολιτισμό, εκφράζοντας ανησυχία για την στάση της Σερβίας απέναντι στην κροατική μειονότητα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας άσκησε κριτική και στη Βουλγαρία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Βουλγαρία στήριξε την απόφαση της Κροατίας.
Η οργή της Σερβίας, αναφέρει το BBC, φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τα θερμά σχόλια που επιφύλαξε η Σερβία στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επισκέφθηκε το Βελιγράδι τη Δευτέρα.
Ο Λαβρόφ είπε ότι η Σερβία δεν θα πρέπει να επιδιώκει ένταξη στο ΝΑΤΟ, ούτε θα έπρεπε να επιβάλει κυρώσεις -όπως η ΕΕ- κατά της Ρωσίας.
Η Ρωσία παρέχει εξοπλισμό στις σερβικές δυνάμεις. Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να συζητηθούν στην Μόσχα στις 21 Δεκεμβρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μήνυση Πλακιά για το ξεμπάζωμα των Τεμπών επί θητείας Κώστα Αγοραστού
- Ταϊρί: «Θέλουμε να προχωρήσει ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη και να πετύχουμε κάτι σημαντικό»
- Ευλογιά των αιγοπροβάτων: Επιχειρούσαν να μεταφέρουν πρόβατα στο εξωτερικό – Συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ.
- Ζελένσκι: Έφτασε στο Μαϊάμι για τη συνάντηση με τον Τραμπ – Ανάρτηση Ντμιτρίεφ κατά «πολεμοκάπηλων»
- Η (πρώτη) «μητέρα των μαχών»
- Νέα Αριστερά: Το Μαξίμου «ρίχνει μαύρο» στην Βουλή καταργώντας την ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση των εξεταστικών
