«Κόψτε το οξυγόνο» σε μη βιώσιμες επιχειρήσεις
Με ξαφνικό θάνατο απειλείται μία στις τρεις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες, καθώς, όπως τονίζει Το Βήμα της Κυριακής, θα εντατικοποιηθούν οι δράσεις των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.
Με άμεση εκκαθάριση και οριστική παύση εργασιών κινδυνεύει μία στις τρεις επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες προς τις τράπεζες οφειλές.
Σε αυτά τα επίπεδα διαμορφώνεται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που επικαλείται Το Βήμα της Κυριακής, το ποσοστό των επιχειρήσεων όλων των μεγεθών που έχουν χαρακτηριστεί ως μη βιώσιμες από τις εσωτερικές μονάδες διαχείρισης επισφαλειών των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Πρόκειται για επιχειρηματικές δραστηριότητες που εκτός από τα προβλήματα εξυπηρέτησης των χρεών τους, εμφανίζουν και αρνητικό EBITDA. Δεν μπορούν δηλαδή να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους κόστη.
Η παράμετρος αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, εν όψει της εφαρμογής του θεσμού του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Και αυτό διότι δικαίωμα χρήσης των εργαλείων αναδιάρθρωσης που θα προσφέρει θα έχουν μόνο όσες επιχειρήσεις λάβουν πιστοποιητικό βιωσιμότητας από το 60% των πιστωτών τους.
Οι οδηγίες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) και οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους είναι συγκεκριμένες: Οποίο σχήμα δεν έχει πιθανότητες ανάκαμψης, θα οδηγείται σε οριστικό «λουκέτο» και η τράπεζα θα κλείνει την υπόθεση, βάζοντας ένα «στοπ» στις ζημιές της.
* Διαβάστε αναλυτικά στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αυτή είναι η νέα εθνική στρατηγική των ΗΠΑ – Ο Τραμπ σπάει τα ταμπού
- LIVE: Άστον Βίλα – Άρσεναλ
- ΗΠΑ: Τραγωδία στο Τενεσί – Παππούς και 3 μηνών εγγονή κατασπαράχθηκαν από τα σκυλιά της οικογένειας
- Live streaming: Ολυμπιακός – Πανσερραϊκός
- Ρωσικά drones και πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό κόμβο κοντά στο Κίεβο, λέει η Ουκρανία
- Byron: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μέγαρα, Ανατολική Μάνη, Ευρώτας και δύο κοινότητες στον Δήμο Μάνδρας

