Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από την Σαπφώ στην Κική Δημουλά με την αρχαία λύρα του Ν.Ξανθούλη: Προσκλήσεις

Από την Σαπφώ στην Κική Δημουλά με την αρχαία λύρα του Ν.Ξανθούλη: Προσκλήσεις

...

Η αρχαία λύρα επιστρέφει στο σήμερα 1600 χρόνια μετά, στα χέρια του πολυσχιδή συνθέτη και μουσικού Νίκου Ξανθούλη.

Το Half Note φιλοξενεί στη σκηνή του μελοποιήσεις του Νίκου Ξανθούλη, σ’ έναν διάλογο της αρχαίας λύρας με την σύγχρονη ελληνική ποίηση και όχι μόνο, εγκαινιάζοντας ένα νέο κύκλο παραστάσεων, μία Κυριακή κάθε μήνα.

Η έναρξη του νέου κύκλου παραστάσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, με την παράσταση «Αρχαία Λύρα Επέστρεφε – Από την Σαπφώ στην Κική Δημουλά». Με εκλεκτή καλεσμένη την ηθοποιό Πέμη Ζούνη και τη μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου, η αρχαία λύρα στα χέρια του Νίκου Ξανθούλη θα τυλίξει μουσικά την ποίηση δύο γυναικών με 26 αιώνες διαφορά. Δύο ελληνίδες ποιήτριες, η Σαπφώ και η Κική Δημουλά, δυο φωτεινά πνεύματα που κολυμπούν στην ίδια γλώσσα, συναντώνται με σκοπό να δαμάσουν τον έρωτα, το πάθος, την ίδια την ύπαρξη.

Συμπληρώστε τη φόρμα και κερδίστε διπλές προσκλήσεις για τη μουσική παράσταση την Κυριακή 27 Νοεμβρίου. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25/11 και οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με e-mail.

Η Πέμη Ζούνη, γνωστή για την ιδιαίτερη αγάπη της τόσο στη Σαπφώ όσο και στην Κική Δημουλά, θα διαβάσει έργα τους με τη συνοδεία του συνθέτη στην αρχαία λύρα ή στο πιάνο, ενώ η μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου θα ερμηνεύσει τα μελοποιημένα ποιήματα, με συνοδεία αρχαίας λύρας, βιολιού, βιολοντσέλου και πιάνου. Η αρχαία λύρα, σε μια νέα ζωή, μονολογεί και συνδιαλέγεται με το πιάνο, το βιολοντσέλο, το τύμπανο υπογραμμίζοντας το όργανο των οργάνων, την ανθρώπινη φωνή.

Ο Νίκος Ξανθούλης, με ακαδημαϊκή και καλλιτεχνική αναγνώριση στο ελληνικό και διεθνές μουσικό τοπίο, με συνθέσεις, κονσέρτα, διαλέξεις και βραβεία σε πάνω από τριάντα χώρες, μεταγγίζει στο κοινό την γνώση και εμπειρία του στη μελοποίηση και τη σχέση του αρχαίου και σύγχρονου ελληνικού στίχου. Κορυφαίος τρομπετίστας στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τα τελευταία χρόνια μελετά την θεωρία και την πρακτική της αρχαίας λύρας μέσα από τις αγγειογραφίες, τα αρχαία μουσικοθεωρητικά κείμενα και την πρωτότυπη αρχαία μουσική.

Βραβευμένος από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (Archaeological Institute of America), ο Νίκος Ξανθούλης πραγματοποίησε πρόσφατα μία μεγάλη περιοδεία στην Αμερική. Γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσει και να επικοινωνήσει το μαγικό όργανο της αρχαίας Ελλάδας, να αναλύσει την μουσική πρακτική, να προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον, αλλά και να βιώσει τον θαυμασμό και την έκπληξη από τη διεθνή Ακαδημαϊκή και μουσική κοινότητα.

Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Θωμάς Στεφανίδης: Βιολί Χριστίνα Κολοβού: Τσέλο

Πληροφορίες
Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310
Ώρα έναρξης: 18.00
Είσοδος: 15 ευρώ Προπώληση: www.viva.gr, www.artinfo.gr – καταστήματα: Public, Seven Spots, Reload Stores, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

entertainment.in.gr

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024