«Post-truth»: Το Λεξικό της Οξφόρδης επιλέγει τη λέξη της χρονιάς
Στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ και του Brexit, η χρήση του όρου «post-truth» αυξήθηκε περίπου 2.000%. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σε μία προσπάθεια να αντικατοπτρίσει τη χρονιά που πέρασε στη γλώσσα, το Λεξικό της Οξφόρδης ανακήρυξε το «post-truth» («πέραν της αλήθειας») λέξη της χρονιάς.
Στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ και του Brexit, η χρήση του όρου «post-truth» αυξήθηκε περίπου 2.000%. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σε μία προσπάθεια να αντικατοπτρίσει τη χρονιά που πέρασε στη γλώσσα, το Λεξικό της Οξφόρδης ανακήρυξε το «post-truth» («πέραν της αλήθειας») λέξη της χρονιάς.
Η λέξη ορίζεται στο Λεξικό ως επίθετο το οποίο «αναφέρεται ή δηλώνει τις συνθήκες κατά τις οποίες αντικειμενικά γεγονότα ασκούν μικρότερη επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης απ’ ό,τι το συναίσθημα και η προσωπική πίστη». Η χρήση του έγινε ευρεία στο περικείμενο του δημοψηφίσματος για το Brexit, καθώς και τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι εκδότες του βρετανικής και της αμερικανικής έκδοσης του Λεξικού συχνά καταλήγουν σε διαφορετικές επιλογές. Φέτος ωστόσο, και οι δύο ομάδες επέλεξαν την ίδια λέξη.
Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα επίθετο, το οποίο προσδιορίζει την πολιτική (post-truth politics) και σηματοδοτεί τις κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές, οικονομικές και τεχνολογικές τάσεις και τα γεγονότα του 2016. Είναι ο όρος, ο οποίος χρησιμοποιείται για να δηλώσει την πολιτική «πέραν της αλήθειας», ένα είδος πολιτικής που παραπαίει ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα.
Σε κάθε περίπτωση, η λέξη δεν χρησιμοποιείται αυτήν την περίοδο για πρώτη φορά. Σύμφωνα με την ομάδα του Λεξικού, ο όρος απαντά για πρώτη φορά το 1992. Από το καλοκαίρι κι έπειτα ωστόσο, η λέξη όχι μόνο χρησιμοποιείται ευρέως, αλλά όλα συγκλίνουν στο ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται με τους ίδιους ρυθμούς, γεγονός που κάνει τους συντάκτες τους Λεξικού να εικάζουν ότι μπορεί να αποτελέσει λέξη-ορόσημο της εποχής μας.
Μ.Β.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ελβετικό φράγκο: Πότε αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια – Τι υποστήριξαν οι δύο πλευρές
- Έπιασε στασίδι ο Παππάς στην αναμονή εισιτηρίου για την πρώτη θέση
- Γιώργος Λαζάνης: Ο δίκαιος και ο άδικος λόγος
- Παγωνιά και… πλαστικό: Αυτά θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στο Καζακστάν κόντρα στην Καϊράτ
- «Ψυχοσεξουαλικό ποπ θρίλερ» – Η Αν Χάθαγουεϊ και η Μικαέλα Κόελ αναμετρώνται στο πρώτο τρέιλερ της επικής ταινίας Mother Mary
- «Μια νύχτα μόνο» στο MEGA: Τι θα δούμε στα επόμενα συγκλονιστικά επεισόδια

