Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Τρωάδες σήμερα» για τα 30 χρόνια του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας

Τριάντα χρόνια δημιουργικής πορείας γιορτάζει φέτος το Θέατρο οδού Κεφαλληνίας στην Κυψέλη. Η πρώτη παράσταση που ανέβηκε στη σκηνή του ήταν «Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρας Φον Καντ» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, με την Μπέττυ Αρβανίτη στον ομώνυμο ρόλο. Τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη τους συνεργασία, οι δύο κυρίες του ελληνικού θεάτρου συναντιούνται πάλι με αφορμή την επέτειο του Θεάτρου...

Τριάντα χρόνια δημιουργικής πορείας γιορτάζει φέτος το Θέατρο οδού Κεφαλληνίας στην Κυψέλη, που ιδρύθηκε το 1987 από τη Θεατρική Εταιρία «ΠΡΑΞΗ» με βασικούς εμπνευστές την Μπέττυ Αρβανίτη και τον Βασίλη Πουλαντζά.

Η πρώτη παράσταση που ανέβηκε στη σκηνή του ήταν «Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρας Φον Καντ» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, με την Μπέττυ Αρβανίτη στον ομώνυμο ρόλο.

Τρεις δεκαετίες μετά την πρώτη τους συνεργασία, οι δύο κυρίες του ελληνικού θεάτρου συναντιούνται πάλι φέτος, με αφορμή την επέτειο του Θεάτρου ανεβάζοντας ένα έργο καθαρά γυναικείο, μία «τραγωδία κλειστού χώρου», βασισμένη στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη.

Οι«Τρωάδες σήμερα» -όπως τιτλοφορείται η παράσταση- αγγίζουν σύγχρονα θέματα που αφορούν τον πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειές του, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο έργο του μεγάλου τραγικού ποιητή. Τη συγγραφή έχει αναλάβει η Ρούλα Πατεράκη, με αφετηρία τη μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου.

«Η ιδέα ξεκίνησε από τις Τρωάδες του Ευριπίδη, διότι ως κείμενο μοιάζει να έχει αληθινή συγγένεια με σύγχρονες πολιτικές, κοινωνικές, υπαρξιακές και ψυχολογικές καταστάσειςπου εκπορεύονται από τα δεινά του πολέμου. Τα ονόματα των ηρωίδων είναι εκεί… Εκάβη, Κασσάνδρα, Ανδρομάχη, Ελένη. Υπάρχει όμως και η άλλη κόρη της Εκάβης, η Πολυξένη.Δίπλα στον Ταλθύβιο του Ευριπίδη βρίσκεται και ο άλλος κήρυκας του Αγαμέμνονα, ο Ευρυβάτης. Ο Μενέλαος του Ευριπίδη αντικαθίσταται από τον Οδυσσέα. Η απουσία του χορού δηλώνει ότι δεν υπάρχει τραγωδία σήμερα που να εκπροσωπείται από ένα σύνολο ανθρώπων, ίδιαςπεποίθησης και ιδεολογίας.Η Ιστορία αφαίρεσε από τα πλήθη την ουσία του τραγικού. Μπορεί οι λαοί να καταστρέφονται, αλλά εφόσον δεν υπάρχει κάθαρση μονάχα ο τρόμος απομένει και ο τρόμος δεν σου επιτρέπει να καταλάβεις την τραγωδία, ακόμη και μέσα από την πιο έξοχη μετάφραση» σημειώνει η Ρούλα Πατεράκη για το έργο.

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της, θα δούμε την Μπέττυ Αρβανίτη να υποδύεται την Εκάβη, έχοντας στο πλευρό της, μεταξύ άλλων, τους Μαρία Κεχαγιόγλου, Νίκο Αρβανίτη, Αννα Κουτσαφτίκη, Νίκο Μαυράκη, Τζίνη Παπαδοπούλου, Δημήτρη Παπανικολάου και την Τασία Σοφιανίδου.

Η πρεμιέρα της παράστασης «Τρωάδες σήμερα» προγραμματίζεται για τις 23 Νοεμβρίου και θα συνδυαστεί με την έκδοση ενός λευκώματος για τα 30 χρόνια λειτουργίας του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελείται η Ελένη Μανωλοπούλου, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου και τη μoυσική ο Aγγελος Τριανταφύλλου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024