Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αριστουργήματα του Ερμιτάζ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Αριστουργήματα του Ερμιτάζ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Μία μικρή γεύση από τα εκατομμύρια εκθέματα που παρουσιάζει στις αίθουσές του το Μουσείο Ερμιτάζ θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, Δευτέρα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Μία μικρή γεύση από τα εκατομμύρια εκθέματα που παρουσιάζει στις αίθουσές του το Μουσείο Ερμιτάζ θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», η οποία εγκαινιάζεται σήμερα, Δευτέρα, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

«Το διαφορετικό είναι όμορφο. Όσο περισσότερες διαφορές τόσο το καλύτερο» δήλωσε ο Μιχαήλ Μπορισόβιτς Πιοτρόφσκι, γενικός διευθυντής του Κρατικού Μουσείου του Ερμιτάζ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Φράσεις που ταιριάζουν απόλυτα στο κορυφαίο ρωσικό μουσείο, που στις εγκαταστάσεις του (έκτασης 233.345 τ.μ., από τα οποία τα 66.800 τ.μ. είναι εκθεσιακός χώρος) φιλοξενεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια εκθέματα από διαφορετικές κουλτούρες.

Αρχαιότητες από την Αίγυπτο και την Ελλάδα, προϊστορικά έργα τέχνης από διάφορες περιοχές της Ρωσίας και της πρώην ΕΣΣΔ, κοσμήματα και έργα διακοσμητικής τέχνης, όπως τα τρία χρυσά σκυθικά αντικείμενα που θαυμάσαμε πρόσφατα στο Μουσείο Ακρόπολης, καθώς και έργα περίφημων καλλιτεχνών της δυτικοευρωπαϊκής τέχνης (όπως των Ντα Βίντσι, Μικελάντζελο, Βερονέζε, Τιντορέτο, Ελ Γκρέκο, Ρούμπενς, Βαν Γκογκ, Ροντέν, Πικάσο, Ματίς, Γκωγκέν, Σεζάν, Μονέ και Ρέμπραντ), είναι μερικά μόνο από αυτά.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει ώς τις 26 Φεβρουαρίου 2017 και η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016», καλύπτει ένα χρονικό φάσμα 25 αιώνων (5ος αι. π.Χ. – 20ός αιώνας), προσφέροντας μια μοναδική διαχρονική επισκόπηση πολιτισμών Ανατολής και Δύσης.

Μεταξύ των εκθεμάτων, περιλαμβάνονται σκυθικά αγγεία, ελληνικά και ρωμαϊκά κοσμήματα, έργα τέχνης και είδη καθημερινής χρήσης της Ανατολής, αλλά και ελαιογραφίες από την Ευρώπη της Αναγέννησης, όπως οι πίνακες «Πέτρος και Παύλος» του Ελ Γκρέκο, «Αφροδίτη και Άδωνις» του Ρούμπενς, «Ανάπαυση κατά τη φυγή στην Αίγυπτο, με την Αγία Ιουστίνη» του Λορέντσο Λόττο, «Η άμωμος σύλληψις» (1645-1655) του Μουρίγιο, «Εσθήρ ενώπιον Ασουήρου» του Πουσέν, «Βάκχος» από τον κύκλο του Καραβάτζιο, καθώς και πιο πρόσφατα αριστουργήματα, όπως το σύμπλεγμα «Ερως και Ψυχή» του Κανόβα και το ομότιτλο γλυπτό του Ροντέν.

Η έκθεση διοργανώνεται σε ανταπόδοση άλλης που με τον τίτλο «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» και τη συμμετοχή 120 βυζαντινών αρχαιοτήτων από ελληνικά μουσεία ολοκληρώθηκε πριν ένα μήνα στο ρωσικό μουσείο. Το Ερμιτάζ ιδρύθηκε το 1764, όταν η αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη απέκτησε μια εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης. Το μουσείο γιορτάζει την επέτειο ίδρυσή τους κάθε χρόνο στις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα της Αγίας Αικατερίνης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024