Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ραντεβού στις 14 Νοεμβρίου για τα «καυτά» εργασιακά θέματα

Ραντεβού στις 14 Νοεμβρίου για τα «καυτά» εργασιακά θέματα

Για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου, παραπέμφθηκαν τα κρίσιμα εργασιακά θέματα, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του Γ.Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο. Στη σημερινή συνάντηση ο υπουργός έθεσε πιο «ανώδυνα» θέματα, με την πρόταση του για δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε μικρές εταιρείες να ξεχωρίζει. Δεν τέθηκε θέμα αλλαγών στο Ασφαλιστικό. Προσωπικό στοίχημα ο ΕΦΚΑ, τόνισε ο υπουργός.

Για το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο οποίος θα ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου, παραπέμφθηκαν τα κρίσιμα εργασιακά θέματα (όπως ορισμός κατώτατου μισθού, ομαδικές απολύσεις, τρόπος λήψης αποφάσεων για απεργίες, συνδικαλιστικός νόμος), όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο. Στο ενδιάμεσο διάστημα θα σταλεί ένα κείμενο αρχών και θα πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις

Στη σημερινή, τελευταία πριν την αναχώρηση των θεσμών, συνάντησή τους, ο υπουργός επέλεξε να θέσει πιο «ανώδυνα» θέματα, για τα οποία θεωρεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει σύμπτωση απόψεων με την άλλη πλευρά. Το θέμα που ξεχώρισε ήταν η πρόταση του για δυνατότητα δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου και σε εταιρείες κάτω των 20 ατόμων.

Δεν τέθηκε θέμα αλλαγών στο Ασφαλιστικό, είπε ο υπουργός, που χαρακτήρισε την λειτουργία του ΕΦΚΑ από τον Ιανουάριο του 2017 «προσωπικό στοίχημα».

Επιχειρησιακά σωματεία σε μικρές επιχειρήσεις

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση με το κουαρτέτο, σήμερα τέθηκαν θέματα στα οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τους δανειστές.

Μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκε αυτό του σχεδιασμού κοινωνικού πλάνου στις επιχειρήσεις, με στόχο να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου, «για την καλύτερη λειτουργία των συνδικάτων, με λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη αποτελεσματικότητα».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, έθεσε, για παράδειγμα, το θέμα της δημιουργίας επιχειρησιακών σωματείων ακόμη και σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα.

Στόχος του υπουργείου είναι προφανώς να παρακαμφθεί το «μόρφωμα» των ενώσεων προσώπων, δηλαδή η δυνατότητα να υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις με τη σύμφωνη γνώμη των 3/5 του προσωπικού, μέσω της επέκτασης της δυνατότητας δημιουργίας συνδικαλιστικών σωματείων και στις μικρές επιχειρήσεις.

«Για παράδειγμα, μία πρόταση που έθεσα στο τραπέζι, για να μπορούν να υπάρχουν συνδικάτα και σε μικρότερες επιχειρήσεις και, γενικά, να διευκολυνθεί η δυνατότητα συνδικαλισμού των εργαζομένων, ήταν να μειωθεί ο ελάχιστος αριθμός για τη συμμετοχή στο εργατικό σωματείο από 20 σε 15», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε με έμφαση τα λεγόμενα ζητήματα «νομιμότητας» των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή τα θέματα για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ή αποφάσεις διεθνών οργανισμών, όπως για παράδειγμα η απόφαση του ΣτΕ για την δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ ή η απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον υποκατώτατο μισθό.

Όπως δήλωσε, για τα θέματα νομιμότητας, «οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένουντις οριστικές τοποθετήσεις από τα νομικά τους επιτελεία».

Για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επεσήμανε ότι έγινε αναλυτική συζήτηση για την επέκταση. «Δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε πρακτικές που εμποδίζουν τη δίκαιη ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

Προσωπικό στοίχημα ο ΕΦΚΑ

Τη διαβεβαίωση ότι στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών δεν τέθηκε θέμα συντάξεων έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, αποσαφηνίζοντας ότι η σημερινή συζήτηση αφορούσε την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι θεωρεί προσωπικό του στοίχημα τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από το νέο έτος, από τη στιγμή, που, όπως τόνισε, έχει αναλάβει πλήρως την πατρότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. «Είναι προσωπικό μου στοίχημα και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι έτοιμος» δήλωσε.

Επόμενο ραντεβού στις 14 Νοεμβρίου

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η επόμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, στις 14 Νοεμβρίου, ενώ τόνισε ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα σταλεί ένα κείμενο αρχών και θα πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024