Άνοιγμα της Κομισιόν προς την Ιταλία στο θέμα της ευελιξίας
Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, με αναλυτικές δηλώσεις του, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, έστειλε σήμερα το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει «άνοιγμα» προς την Ρώμη, σε ότι αφορά τα αιτήματά της για μεγαλύτερη ευελιξία.
Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, με αναλυτικές δηλώσεις του, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, έστειλε σήμερα το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει «άνοιγμα» προς την Ρώμη, σε ότι αφορά τα αιτήματά της για μεγαλύτερη ευελιξία.
«Στην Ιταλία υπάρχει η απειλή του λαϊκισμού. Για τον λόγο αυτό, στηρίζουμε τις προσπάθειες του Ματέο Ρέντσι, ώστε να είναι ισχυρός εταίρος στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο των εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αναφερόμενος στην ευελιξία πρόσθεσε ότι «αφορά τις δαπάνες για το προσφυγικό, για τον σεισμό, ή για μια χώρα που έχει υποστεί τρομοκρατική επίθεση όπως το Βέλγιο» και ότι «πρόκειται για συγκεκριμένη ευελιξία, με σαφείς όρους και διατύπωση».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν χώρες οι οποίες κάνουν επενδύσεις και οι οποίες προάγουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η Ιταλία. Κατέστησε σαφές ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να επιβάλει κυρώσεις, διότι οι κυρώσεις ισοδυναμούν πάντα με αποτυχία, από την στιγμή που αποδεικνύουν ότι οι κανόνες είναι αναποτελεσματικοί».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ζήτησε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες να μην υπολογισθούν στην σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ της χώρας του, οι δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και για την ανοικοδόμηση των περιοχών της κεντρικής Ιταλίας οι οποίες επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 24ης Αυγούστου.
Οι δηλώσεις του Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον Μάρκο Νταμιλάνο, υποδιευθυντή του ιταλικού εβδομαδιαίου περιοδικού πολιτικής ανάλυσης Λ’ Εσπρεσσο, αποτελούν και έμμεση στήριξη του Ρέντσι ενόψει του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου, με θέμα τις συνταγματικές αλλαγές.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Η Ελλάδα επιστρέφει
- Και προνόμια υπηκοότητας «πουλάει» η χρυσή βίζα Τραμπ
- Κυριάκος Πιερρακάκης: Συγχαρητήρια από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
- Ασταμάτητη η Στρασμπούρ (1-0), άνετο διπλό της Πάλας στην Ιρλανδία (3-0) – Η βαθμολογία
- Βαθμολογία UEFA: Καλή συγκομιδή για την Ελλάδα, αλλά και χαμένη ευκαιρία να πλησιάσει κι άλλο την Τσεχία
- Αμερικανοί πολιτικοί ζητούν από Ισραήλ, ΗΠΑ να ερευνήσουν τον βομβαρδισμό εναντίον δημοσιογράφων στον Λίβανο