Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι ταινίες της εβδομάδας: Χλαμύδες και πιλότοι

Οι ταινίες της εβδομάδας: Χλαμύδες και πιλότοι

Από τις ταινίες που βγαίνουν αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες ξεχωρίζει το «Sully» του Κλιντ Ίστγουντ με τον Τομ Χανκς, η πρώτη ταινία της σεζόν με οσκαρικές βλέψεις... Στις αίθουσες και το ριμέικ του Μπεν-Χουρ, καθώς και το feelgood «Όλα Όσα Μάθαμε Μαζί» από τη Βραζιλία. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ξανά σε ταινία για μποξ, αυτή τη φορά στον ρόλο του προπονητή. Σε επανέκδοση προβάλλονται οι ταινίες «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα» και «Ο Κλέψας του Κλέψαντος».

Αγγελική Στελλάκη

Από τις ταινίες που βγαίνουν αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες ξεχωρίζει το «Sully» του Κλιντ Ίστγουντ με τον Τομ Χανκς, η πρώτη ταινία της σεζόν με οσκαρικές βλέψεις… Στις αίθουσες και το ριμέικ του Μπεν-Χουρ, καθώς και το feelgood «Όλα Όσα Μάθαμε Μαζί» από τη Βραζιλία. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ξανά σε ταινία για μποξ, αυτή τη φορά στον ρόλο του προπονητή. Σε επανέκδοση προβάλλονται οι ταινίες «Το Πένθος Ταιριάζει στην Ηλέκτρα» και «Ο Κλέψας του Κλέψαντος».

Sully

(3,5 στα 5)

Το αποκαλούμενο «θαύμα στον Χάντσον», η προσυδάτωση ενός Airbus στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης από τον αμερικανό πιλότο Τσέσλι ‘Σάλι’ Σάλενμπέργκερ γίνεται ταινία από τον Κλιντ Ίστγουντ. Ο Ίστγουντ δεν ασχολείται μόνο με το ίδιο το γεγονός, αλλά και με τα όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες, την έρευνα για το συμβάν. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να βάλει τον θεατή στο πιλοτήριο, να δείξει το περιστατικό από πολλές οπτικές γωνίες -και κάθε φορά να κρατά την αγωνία σε υψηλά επίπεδα-, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή. Όλα αυτά έχοντας ως πολύτιμο συνεργάτη τον Τομ Χανκς, ο οποίος παραδίδει μία χαμηλών τόνων, αλλά στιβαρή ερμηνεία (και βάζει πλώρη για άλλη μία υποψηφιότητα για Όσκαρ;)

Σκηνοθεσία: Κλιντ Ίστγουντ
Πρωταγωνιστές: Τομ Χανκς, Άννα Γκαν, Λόρα Λίνεϊ

Όλα Όσα Μάθαμε Μαζί (The Violin Teacher)

(3 στα 5)

Βιολιστής στην Βραζιλία δεν καταφέρνει να περάσει τις εξετάσεις για τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Σάο Πάολο. Καταλήγει δάσκαλος μουσικής σε φτωχό σχολείο, όπου θα προσπαθήσει να αποδείξει στους μαθητές του ότι η δύναμη της μουσικής μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στις πιο αξεπέραστες δυσκολίες. Η ταινία του Σέρτζιο Μασάντο βασίζεται σε αληθινή ιστορία και σίγουρα δεν είναι κάτι που δεν έχεις ξαναδεί και σίγουρα εντείνονται όταν το σκηνικό είναι οι φαβέλες της Βραζιλίας. Παρ’ όλα αυτά, η ταινία που έριξε την αυλαία στο Φεστιβάλ του Λοκαρνό, είναι μία φιλότιμη και τρυφερή ταινία.

Σκηνοθεσία: Σέρτζιο Μασάντο
Πρωταγωνιστούν: Λάζαρο Ράμος, Κάικε Χεσούς, Έλζιο Βιέρα

Μπεν-Χουρ (Ben Hur)

Ριμέικ της διάσημης ταινίας του Γουίλιαμ Γουάιλερ που αφηγείται την ιστορία ενός Ιουδαίου που ασπάζεται τον χριστιανισμό και τον ανταγωνισμό του με έναν Ρωμαίο, πρώην φίλο του. Αυτή τη φορά στη σκηνοθεσία βρίσκουμε τον Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τους Τζον Χιούστον, Τόμπι Κέμπελ και Ροντρίγκο Σαντόρο, ενώ στην ταινία πρωταγωνιστεί και ο Μόργκαν Φρίμαν. Η ταινία δεν τα πήγε και τόσο καλά στο αμερικάνικο box-office, ενώ απέσπασε κακές κριτικές στο εξωτερικό.

Σκηνοθεσία: Τιμούρ Μπεκμαμπέτοφ
Πρωταγωνιστούν: Τζον Χιούστον, Τόμπι Κέμπελ, Ροντρίγκο Σαντόρο, Μόργκαν Φρίμαν

Μαζί ως την Κορυφή (Hands of Stone)

Σε άλλη μία ιστορία με μποξέρ πρωταγωνιστεί ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο θρυλικός ηθοποιός ερμηνεύει τον Ρέι Αρσέλ, τον προπονητή του αστεριού του μποξ Ρομπέρτο Ντουράν και άνθρωπο που απογείωσε την καριέρα του Ντουράν. Στη σκηνοθεσία βρίσκουμε τον σκηνοθέτη Τζόναθαν Γιακούμποβιτς από το Καράκας της Βενεζουέλα, ο οποίος σκοπεύει να συνεργαστεί ξανά με τους Ντε Νίρο και Έντγκαρ Ραμίρεζ.

Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Γιακούμποβιτς
Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Έντγκαρ Ραμίρεζ




Ο Κλέψας του Κλέψαντος (Ι Soliti Ignoti)

(4 στα 5)

Η κορυφαία κωμωδία του Μάριο Μονιτσέλι ξανά στις κινηματογραφικές αίθουσες. Μία παρέα μικροαπατεώνων αποφασίζει να κάνει το «μεγάλο κόλπο», αυτό που θα τους ξελασπώσει από μία ζωή γεμάτη χρέη και φτώχεια. Τα πράγματα, όπως αναμένεται, πάνε στραβά σε μία κλασική ιταλική κωμωδία με τους κορυφαίους Βιτόριο Γκάσμαν και Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στους ρόλους δύο κλεφτών που συνειδητοποιούν ότι το να κλέβεις είναι πιο σκληρή δουλειά από το να δουλεύεις. Μαζί τους η Κλαούντια Καρντινάλε σε έναν από τους πρώτους της ρόλους

Σκηνοθεσία: Μάριο Μονιτσέλι
Πρωταγωνιστούν: Κλαούντια Καρντινάλε, Βιτόριο Γκάσμαν, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι

Τα Χρυσά μας Χρόνια (Trois souvenirs de ma jeunesse: Nos Arcadies)

Ο Πολ θυμάται την παιδική του ηλικία… Τα ξεσπάσματα της μητέρας του… Τον ισχυρό δεσμό που είχε με τον αδερφό του Ιβάν, ένα βίαιο παιδί… Θυμάται…Όταν ήταν δεκαέξι χρονών, τον απαρηγόρητο πατέρα του.. Εκείνο το ταξίδι στη Ρωσία… Θυμάται όταν ήταν δεκαεννιά, την αδελφή του, τα ξαδέρφια του, τους φίλους που τον πρόδωσαν… Τις σπουδές στο Παρίσι… Μα πάνω απ’ όλα ο Πολ θυμάται την Έστερ. Ήταν το κέντρο του κόσμου του.

Σκηνοθεσία:Αρνό Ντεπλεσάν
Πρωταγωνιστούν: Ματιέ Αμαλρίκ, Λου Ρόι – Λεκολινέ, Κεντέν Ντολμέρ, Αντρέ Ντισολιέ, Ντινάρα Ντρουκάροβα



Το Πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα

Κατά τη λήξη του Αμερικανικού εμφυλίου, ενώ ο αρχηγός της οικογένειας Μάνον, Έζρα πρόκειται να επιστρέψει στο σπίτι του μαζί με το γιο του Όριν, η κόρη του Λαβίνια ανακαλύπτει ότι η μητέρα της Κριστίν διατηρεί εξωσυζυγικές σχέσεις με τον πλοίαρχο Μπραντ, τον οποίο η ίδια είχε ερωτευτεί. Κυριευμένη από την αίσθηση της απόρριψης και της προδοσίας, η Λαβίνια αντιμετωπίζει τη μητέρα της λέγοντάς της όλα όσα γνωρίζει, απειλώντας την να αποκαλύψει τα πάντα στον πατέρα της σε περίπτωση που δεν απομακρυνθεί από τον εραστή της.

Σκηνοθεσία: Ντάντλεϊ Νίκολς
Πρωταγωνιστούν: Ρόζαλιντ Ράσελ, Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Κατίνα Παξινού, Ρέιμοντ Μάσεϊ, Κερκ Ντάγκλας, Λίο Γκεν

Η Πλημμύρα (Potop)

Ταινία του 1974, σε σκηνοθεσία του πολωνού σκηνοθέτη Γέρζι Χόφμαν, στην τρίωρη – από τις 11 συνολικά ώρες – εκδοχή της εδώ, διεκδίκησε ‘Οσκαρ καλύτερης ταινίας το 1975.
Η ταινία εξελίσσεται κατά τον 17ο αιώνα στη διάρκεια της σουηδικής εισβολής κατά της πολωνικής-λιθουανικής Κοινοπολιτείας, τα έτη 1655-1658, που είναι γνωστή ως «Η Πλημμύρα» η οποία τελικά ματαιώθηκε από τις πολωνικές-λιθουανικές δυνάμεις. Ωστόσο, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πολωνικής-λιθουανικής Κοινοπολιτείας έχασαν τη ζωή τους μέσα από τον πόλεμο και την πανούκλα, και η οικονομία της χώρας καταστράφηκε.
Πρωταγωνιστής ο Άντζεϊ Κμίτιτς, ο οποίος αφού απόκτησε τιμές και δόξα στο πεδίο της μάχης, έρχεται στο εξοχικό των Μπιλέβιτς για να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του μέντορα και προστάτη του, να γίνει δικαιούχος κληρονόμος του, ζητώντας το χέρι της εγγονής του Αλεξάνδρας (Ολένκα για τους δικούς της). Ωστόσο ώντας οξύθυμος και για να εκδικηθεί τη δολοφονία των αξιωματικών του, βάζει φωτιά στο γειτονικό κτήμα. Την ίδια στιγμή πάνω από την Πολωνική αυτοκρατορία εμφανίζεται η απειλή της εισβολής του στρατού του Σουηδού βασιλιά Καρόλου Γουσταύου…
Ή ταινία βασίζεται στην επική Τριλογία του νομπελίστα πολωνού συγγραφέα Χενρίκ Σιενκιέβιτς που εκφράζει τον πολωνικό χαρακτήρα, την πολωνική νοοτροπία και κοσμοαντίληψη.

Σκηνοθεσία: Γέρζι Χόφμαν
Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ολμπρίτσκι, Μαλγκορζάτα Μπράουνεκ, Ταντέους Λομνίσκι

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024