Γεννηματά: Τελειώνει η συζήτηση με το Ποτάμι για την Κεντροαριστερά
Τέλος στον κύκλο διαλόγου με το Ποτάμι, με στόχο ένα ενιαίο σχήμα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, έβαλε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας «εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση, ο καθένας ξεκαθαρίζει τη θέση του και απέναντι και στα στελέχη του».
Κλείνει τον κύκλο του διαλόγου με το Ποτάμι, ο οποίος ξεκίνησε τον Μάρτιο, η Φώφη Γεννηματά με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Real fm.
«Η Κεντροαριστερά, για να πετύχει, χρειάζεται μπέσα. Για μένα αυτό είναι το πρώτο. Πίστη στο εγχείρημα και μπέσα» είπε και πρόσθεσε ότι το σχήμα του οποίου ηγείται έκανε υποχωρήσεις, υπομονή, δεν απαντούσε σε διαρροές και έδωσε το χρόνο στην ηγεσία του Ποταμιού να αποφασίσει το στίγμα του.
«Ανήκει στην Κεντροαριστερά; Έχουμε αυτό τον κοινό στόχο να διεκδικήσουμε ένα κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις; Ή είναι τελικά άλλες οι επιδιώξεις της ηγεσίας του; Και φαίνεται ότι σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συζητήσει αλλά και συζήτησαν όλους αυτούς τους μήνες τα στελέχη που συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου, η ηγεσία δεν θέλει. Είναι φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και τη διγλωσσία υπάρχουν σκοπιμότητες. Κάπου αλλού θέλουν να πάνε».
Η κ. Γεννηματά διαμήνυσε ότι «εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση. Ξεκαθαρίζει ο καθένας τη θέση του. Προχωράμε με αυτούς που θέλουν και μπορούν».
Το ρήγμα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ώρες είναι πολύ δύσκολο να γεφυρωθεί και έφερε στην επιφάνεια τη βασική στρατηγική διαφορά της κ. Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.
Μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ή εκ προοιμίου αποκλεισμός κάθε τέτοιας προοπτικής; Την Τετάρτη αμέσως μετά την ανταλλαγή πυρών, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έθεταν το ερώτημα αν το Ποτάμι «θέλει να μας πάει στον ΣΥΡΙΖΑ». Αυτό εννοούσε και η κ. Γεννηματά όταν είπε στην συνέντευξη της ότι υπάρχουν σκοπιμότητες από την ηγεσία του Ποταμιού.
Και αποσαφηνίζοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που ζητηθεί να μετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας επανέλαβε ότι «έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα κόμματα θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες. Τα δυο πρώτα κόμματα πρέπει να μετέχουν οπωσδήποτε και σε μια τέτοια συνεργασία, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αρνηθεί ποτέ να βάλει πλάτη για τη χώρα. Το έχουμε αποδείξει… Τα ‘φύγε εσύ, έλα εσύ’ και οι ανίσχυρες κυβερνήσεις που έχουμε ένα πρώτο κόμμα με ένα μικρό συμπλήρωμα ως δεκανίκι, έχουν αποδείξει ότι δεν οδηγούν σε λύσεις για τη χώρα. Και αυτό συνδέεται και με την προσπάθεια που έχω ξεκινήσει για την αναγέννηση της παράταξής μας».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στα «Παραπολιτικά fm» έκανε έκκληση για ενότητα. «Για πρώτη φορά υπάρχει ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο όλων, το οποίο συμφωνήθηκε μετά από τρίμηνη δουλειά. Αυτό δεν έπρεπε και δεν πρέπει να αφεθεί στην άκρη. Πρέπει δηλαδή ακόμη και σήμερα να αφεθούν στην άκρη συλλογικές και προσωπικές ανασφάλειες, περιχαρακώσεις και εγωισμοί για να προχωρήσουμε με στόχο μια ισχυρή προοδευτική παράταξη (…) Έστω και τώρα, μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος, το έχει ανάγκη η χώρα. Ακόμα και σήμερα το κάλεσμά μου είναι για ενότητα, σε αυτόν τον ευρύτερο χώρο» είπε.
Εν αναμονή εξελίξεων
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως τις προσεχείς ώρες, καθώς στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την Πέμπτη το μεσημέρι το συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με την ΚΟ και τα Πολιτικά Συμβούλια τους ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και τα στελέχη των Κινήσεων για τη Σοσιαλδημοκρατία.
Την Πέμπτη το μεσημέρι συνεδριάζει και η ΚΟ του Ποταμιού, στην οποία υπάρχει μεγάλη αναταραχή για την ξαφνική καταιγίδα που οδήγησε σε ναυάγιο τον διάλογο των δύο σχημάτων, και σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του κόμματος θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον κ. Θεοδωράκη, αλλά θα διατυπωθούν και προτάσεις απεμπλοκής από το αδιέξοδο.
Από την πλευρά της Χαρ. Τρικούπη, μεταδίδεται ότι δεν θα σταματήσουν οι προσπάθειες για τη διεύρυνση και την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την προσέλκυση ψηφοφόρων από τη δεξαμενή των δυσαρεστημένων του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κ. Γεννηματά αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες μεταξύ των άλλων θα κρατούν την πόρτα ανοιχτή σε όποιον αποφασίσει να μετάσχει σε αυτό το σχήμα, είτε είναι οργανωμένες ομάδες είτε μεμονωμένα πρόσωπα, αυξάνοντας εμμέσως την πίεση προς το Ποτάμι. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της εκλογής ηγεσίας από τη βάση, το οποίο θα καθοριστεί από την ανταπόκριση που θα έχει το νέο προσκλητήριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Διαβάστε επίσης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πολιτική Προστασία: Σύσκεψη αύριο στα Μέγαρα για την καταγραφή ζημιών από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική
- Κλήρωση: Δείτε ποιοι είναι οι 12 όμιλοι του Μουντιάλ 2026 (pic)
- Μαρουάν Μπαργούτι: Η οικογένεια του ηγέτη της Φατάχ καταγγέλλει ότι υφίσταται βασανιστήρια στο Ισραήλ
- Θεσσαλονίκη: Αγρότες έντυσαν με… λαμπιόνα τα τρακτέρ τους – Χριστούγεννα στα μπλόκα
- Η απονομή του τροπαίου του League Cup στον Ολυμπιακό (pics+vid)
- Η τεχνητή νοημοσύνη επανασχεδιάζει την παιδική ηλικία – Προνομιούχες γενιές ή κενό βασίλειο;
