Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι ταινίες της εβδομάδας: Έρημος, έρωτας και... κατοικίδια

Οι ταινίες της εβδομάδας: Έρημος, έρωτας και… κατοικίδια

Έξι νέες ταινίες και δύο επανεκδόσεις προβάλλονται στις αίθουσες αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα. Ανάμεσά τους και οι νέες ταινίες γνωστών σκηνοθετών όπως του Βέρνερ Χέρτσογκ και του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.

Αγγελική Στελλάκη

Έξι νέες ταινίες και δύο επανεκδόσεις προβάλλονται στις αίθουσες αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα. Ανάμεσά τους και οι νέες ταινίες γνωστών σκηνοθετών όπως του Βέρνερ Χέρτσογκ και του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Ο Χέρτσογκ αφηγείται στην «Βασίλισσα της Ερήμου» την ιστορία της Γερτρούδης Μπελ (την ερμηνεύει η Νικόλ Κίντμαν), η οποία εργάστηκε ως συγγραφέας, αρχαιολόγος, ενώ ήταν και κατάσκοπος της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Ο Λινκλέιτερ επισκέπτεται την ξέγνοιαστη ζωή του κολεγίου στο «Όλοι Θέλουν από Λίγο», ενώ στη «Μέρα της Βαστίλλης» ο Ίντρις Έλμπα κυνηγά τρομοκράτες στη Γαλλία.

Το «Μπάτε Σκύλοι Αλέστε» ρίχνει μια ματιά στη ζωή των κατοικιδίων όταν λείπουν οι ιδιοκτήτες τους, ενώ το «Η Αγάπη είναι Ένα Θαύμα» αφηγείται μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μία αγρότισσα και έναν άνδρα που πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ. Οι ιταλικές «Σκοτεινές Ψυχές» έρχονται με βραβεία David di Donatello, ενώ σε επανέκδοση προβάλλεται το «Κάτω απ’ το Ηφαίστειο» και το «Ξημερώνει».

Η Βασίλισσα της Ερήμου

(2/5)

Η Γερτρούδη Μπελ υπήρξε συγγραφέας, αρχαιολόγος και απεσταλμένη των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στη Μέση Ανατολή στις αρχές του 20ού αιώνα. Την ιστορία της ανέλαβε να αφηγηθεί ο Βέρνερ Χέρτσογκ, σε μία βιογραφία που ρίχνει κλεφτές ματιές στον «Λόρενς της Αραβίας» -χωρίς φυσικά να φτάνει το μεγαλειώδες δημιούργημα του Ντέιβιντ Λιν. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια, ο Χέρτσογκ δεν καταφέρνει να αποκαλύψει στον θεατή ποια πραγματικά ήταν αυτή η γυναίκα. Η ταινία του βλέπεται περισσότερο με τα μάτια, παρά με την ψυχή, καθώς διαθέτει εξαιρετική φωτογραφία και υπέροχα τοπία, αλλά κουραστική αφήγηση. Ο ρόλος της Μπελ ταιριάζει στην Νικόλ Κίντμαν, η οποία όμως παραμένει μια μάλλον ψυχρή παρουσία. Μετριότατος ο Τζέιμς Φράνκο.

Σκηνοθεσία: Βέρνερ Χέρτσογκ
Πρωταγωνιστούν: Νικόλ Κίντμαν, Τζέιμς Φράνκο, Ντέμιαν Λούις, Ρόμπερτ Πάτινσον

Η Μέρα της Βαστίλης

(2/5)

Ταινία που φέρνει μνήμες στο μακελειό που σημειώθηκε στη Νίκαια, στους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης (αν και αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία γυρίστηκε νωρίτερα, ενώ προβλήθηκε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης πριν την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες άτομα). Στην ταινία, ένας μικροεγκληματίας, ο Μάικλ (Ρίτσαρντ Μάντεν του Game of Thrones) βρίσκεται μπλεγμένος σε μία υπόθεση τρομοκρατίας, όταν η τσάντα που κλέβει από μία νεαρή κοπέλα… εκρήγνυται. Ένας πράκτορας της CIA (Ίντρις Έλμπα) θα εμπλακεί στην υπόθεση και θα προσπαθήσει να ξεσκεπάσει μια συνωμοσία. Αδιάφορη υπόθεση, ενδιαφέρουσα ως ταινία δράσης, η «Μέρα της Βαστίλης» του Τζέιμς Γουότκινς δεν ισχυρίζεται ότι είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι: μια ταινία με κυνηγητά, μάχες σώμα με σώμα και πιστολίδι.

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουότκινς
Πρωταγωνιστούν: Ίντρις Έλμπα, Σάρλοτ Λε Μπον, Ρίτσαρντ Μάντεν

Όλοι Θέλουν από Λίγο!!

(2/5)

Σε ένα κολέγιο στο Τέξας τη δεκαετία του 1980 μία παρέα νεαρών αγοριών ετοιμάζεται για τη νέα φοιτητική χρονιά. Πρόκειται για τα μέλη της ομάδας μπέιζμπολ που λατρεύουν τα πάρτι και τις γυναίκες και φαίνεται να μην παίρνουν τίποτα σοβαρά στη ζωή τους. Αφού μίλησε για την νοσταλγία της τελευταίας ημέρας στο σχολείο (στο Dazed and Confused), ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ κάνει εδώ το ίδιο για την έναρξη της πανεπιστημιακής χρονιάς, επιστρατεύοντας μία σειρά φρέσκων προσώπων (ανάμεσά τους και τον Γουάιατ Ράσελ, γιο της Γκόλντι Χον και του Κερτ Ράσελ). Ο Λινκλέιτερ έχει την ικανότητα να κάνει ακόμα και το τίποτα ενδιαφέρον. Γιατί τίποτα δεν συμβαίνει στο «Όλοι Θέλουν από Λίγο!!». Οι ήρωες πηγαίνουν σε πάρτι, πίνουν, κάνουν σεξ, ανούσιες συζητήσεις, ετοιμάζονται να ζήσουν. Όλα αυτά τα είπε πολύ καλύτερα ο Λινκλέιτερ στο «Dazed and Confused», με αποτέλεσμα ο θεατής να αισθάνεται ότι ο σκηνοθέτης εδώ απλά επαναλαμβάνεται.

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Πρωταγωνιστούν: Μπλέικ Τζένερ, Τζάστον Στριτ, Ράιαν Γκουσμάν, Τάιλερ Χέχλιν, Γουάιατ Ράσελ

Μπάτε σκύλοι Αλέστε

(2/5)

Η ζωή του τεριέ Μαξ ανατρέπεται όταν η ιδιοκτήτριά του αποφασίζει να φέρει στο σπίτι τον Ντιούκ, έναν αδέσποτο σκύλο που ο Μαξ αντιπαθεί. Όταν οι δυο τους βρεθούν στους δρόμους της μεγαλούπολης θα κληθούν να συνεργαστούν για να καταφέρουν να βρουν τον δρόμο για το σπίτι. Παρά τις προσδοκίες, η animation ταινία από την ομάδα του «Εγώ ο Απαισιότατος» δεν αφηγείται την κρυφή ζωή των κατοικιδίων, αλλά αποτελεί μια μάλλον κλασική και απίθανη περιπέτεια όπου ζωάκια μιλούν και κάνουν πράγματα που δεν θα περίμενες ποτέ να κάνουν. Η καλύτερη σκηνή της ταινίας έρχεται ίσως στο τέλος, όταν τα κατοικίδια περιμένουν τους ιδιοκτήτες τους να επιστρέψουν στο σπίτι. Κρίμα που η τρυφερότητα της σκηνής αυτής δεν διαπνέει όλη την ταινία.

Σκηνοθεσία: Γάροου Τσένι, Κρις Ρενό


Η Αγάπη Είναι Ένα Θαύμα

(2/5)

Η απαραίτητη γαλλική ρομαντική κομεντί της εβδομάδας. Στην Προβηγκία η Λουίζ μεγαλώνει μόνη της τα δυο παιδιά της, προσπαθώντας να κρατήσει τη φάρμα της. Ένα βράδυ πέφτει με το αυτοκίνητό της πάνω σε έναν άγνωστο άνδρα, έναν άνδρα που πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ. Μία διαφορετική σχέση αναπτύσσεται μεταξύ τους. Τρυφερή ταινία που δεν εμβαθύνει στο ζήτημα του αυτισμού, αλλά το παρακολουθεί από μία διαφορετική ματιά. Ενδιαφέρουσες οι ερμηνείες των Βιρζινί Εφιρά και Μπέντζαμιν Λαβέρν.

Σκηνοθεσία: Ερίκ Μπενάρντ
Πρωταγωνιστούν: Βιρζινί Εφιρά, Μπέντζαμιν Λαβέρν

Σκοτεινές Ψυχές

Ο Λέο τρέφει λίγο σεβασμό για τις απλοϊκές συνήθειες του πατέρα του, αντίθετα θαυμάζει τους δύο μαφιόζους θείους του και τον αστικό τρόπο ζωή τους. ‘Όταν ο Λέο βάζει στο μάτι ένα τοπικό μπαρ μιας αντίπαλης οικογένειας, οι απερίσκεπτες κινήσεις του, αναμοχλεύουν μια παλιά φονική βεντέτα. Ιταλική ταινία του 2014 που βραβεύτηκε με εννέα βραβεία David Di Donatello (τα ιταλικά «Όσκαρ»).

Σκηνοθεσία: Φρανσέσκο Μούντσι
Πρωταγωνιστούν: Μάρκο Λεονάρντι, Πεπίνο Ματσότα, Φαμπρίτσιο Φερακάνε




Ξημερώνει

(3,5/5)

Ένας άνδρα, ο Φρανσουά δολοφονεί έναν άλλο άνδρα και κλείνεται μέσα στο διαμέρισμά του. Στις ώρες που ακολουθούν, ο Φρανσουά θα ανασυνθέσει τα γεγονότα που τον οδήγησαν μέχρι το έγκλημα. Η ταινία του Μαρσέλ Καρνέ προβάλλεται σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια χωρίς περικοπές. Ταξικά ζητήματα, η θέση της γυναίκας είναι μερικά από τα θέματα που εξετάζει η ταινία, ενώ ο Ζαν Γκαμπέν δίνει μια αριστοτεχνική ερμηνεία σε αυτό το ενδιαφέρον -και σκηνοθετικά σύνθετο- φιλμ νουάρ.

Σκηνοθεσία: Μαρσέλ Καρνέ
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Γκαμπέν, Ζακλίν Λοράντ, Ζουλ Μπερί, Αρλέτι


Κάτω από το Ηφαίστειο

Διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος του Μάλκομ Λόουρι με τον Άλμπερτ Φίνεϊ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 1939. Μία ημέρα από τη ζωή του Τζέφρι Φίρμιν, καθώς ο πόλεμος ξεσπάει στην Ευρώπη και στην μικρή πόλη του μεξικανικού νότου γιορτάζεται η ημέρα των νεκρών. Ο Φίρμιν εκεί είναι βρετανός πρόξενος, αλλά είναι κι αλκοολικός κι απελπισμένος. Η αυτοκαταστροφική του συμπεριφορά, όμοια με έναν παγκόσμιο χάρτη που καταρρέει, πηγάζει από τη λύπη που νιώθει για τον ετεροθαλή αδελφό του, Χιου, ένα ιδεαλιστή νομάδα, και την πρώην του σύζυγο, Ιβόν, που επέστρεψε με ελπίδες επανένωσης με τον Τζέφρι. Η ταινία έχει λάβει δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ, ενώ ήταν υποψήφια και για Χρυσό Φοίνικα.

Σκηνοθεσία: Τζον Χιούστον
Πρωταγωνιστούν: Άλμπερτ Φίνεϊ, Ζακλίν Μπισέ, Άντονι Άντριους



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024