
«Όχι» Γιούνκερ, Σταϊνμάγερ σε «κλείσιμο της πόρτας» της ΕΕ στην Τουρκία
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέρριψε την πρόταση της Αυστρίας να διαμορφωθεί η σχέση ΕΕ - Τουρκίας σε άλλη βάση από την ενταξιακή διαδικασία, λέγοντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να «παγώσουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ «επί του παρόντος».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέρριψε την πρόταση της Αυστρίας να διαμορφωθεί η σχέση ΕΕ – Τουρκίας σε άλλη βάση από την ενταξιακή διαδικασία, λέγοντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να «παγώσουν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Ο Γιούνκερ είπε ότι θα είναι «σοβαρό λάθος εξωτερικής πολιτικής» το να κλείσει η ΕΕ στην Τουρκία την πόρτα εισόδου στην Ένωση.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ «επί του παρόντος».
Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD, είπε: «Η Τουρκία, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Και σίγουρα (δεν μπορεί να γίνει μέλος) εάν υιοθετήσει ξανά την θανατική ποινή, όπως απαιτούν κάποιοι» πρόσθεσε. «Αυτό θα ισοδυναμούσε με άμεση διακοπή των συνομιλιών» προειδοποίησε ο Γιούνκερ.
«Δεν πιστεύω ότι θα βοηθούσε το να ανακοινώσουμε μονομερώς στην Τουρκία ότι οι διαπραγματεύσεις τελείωσαν» σημείωσε, τονίζοντας ότι κάθε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται από όλα τα κράτη – μέλη.
Παρόμοιο και το μήνυμα του γερμανού υπουργού Εξωτερικών. Ο Φρανκ Βέλτερ Σταϊνμάγερ είπε ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα εμποδίσει την είσοδό της στην ΕΕ, αλλά προειδοποίησε κατά της πρόωρης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Αυτό θα εξαφάνιζε κάθε πλεονέκτημα που θα είχαν οι Ευρωπαίοι για τους πολλές χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, είπε.
Ο Σταϊνμάγερ παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Γερμανία και την Τουρκία είναι τεταμένες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και την καταστολή του Ερντογάν κατά των πραξικοπηματιών.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «η βάση» για συνομιλίες αυτή τη στιγμή, δεδομένης της αντίληψης της Τουρκίας ότι η Γερμανία δεν αντιμετώπισε σοβαρά το πραξικόπημα και εν μέσω των γερμανικών ανησυχιών για μαζικές συλλήψεις και εκκαθαρίσεις στην Τουρκία.
Νωρίτερα, ο αυστριακός καγκελάριος είχε απορρίψει ως «διπλωματικές φαντασίες» το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, λέγοντας πως η Άγκυρα «απέχει πολύ» από το δημοκρατικό κεκτημένο. Αντιδρά η Άγκυρα, που λέει ότι τα σχόλια του Κερν «πλησιάζουν την ακροδεξιά».
Ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ έγινε το πρώτο μέλος της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος που ζήτησε απερίφραστα πλέον τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
«Σύμφωνα με τις ενδείξεις πρόκειται σαφώς για μια δικτατορία και ένα τέτοιο κράτος δεν έχει θέση στην ΕΕ και ήλθε πλέον η χρονική στιγμή που πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διακοπούν ή τερματιστούν» τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Euroleague όρισε τον Ντιφαλά στο Παναθηναϊκός – Μπασκόνια
- Γροιλανδία: «Δεν σκέφτομαι πλέον αποκλειστικά την ειρήνη» – Νέες απειλές Τραμπ και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες
- Ταΰγετος: «Είχαν κακώσεις και δεν μπορούσανε να περπατήσουν» – Αίσιο τέλος για τους 8 ορειβάτες
- Αγρότες: Ψαλιδίζει τις προσδοκίες ο Τσιάρας – «Η κυβέρνηση έχει κάνει τις τελικές της ανακοινώσεις»
- Η Τόνια Σωτηροπούλου αποχαιρετά τον πατέρα της – Η συγκινητική ανάρτησή της
- Θεσσαλονίκη: 38χρονος διέρρηξε 14 οχήματα μέσα σε λίγες ώρες
- Πρώτη κρούση για τον Τσάμπι Αλόνσο: Τον θέλει η Άιντραχτ Φρανκφούρτης
- Εξεταστική – ΟΠΕΚΕΠΕ: Αρνείται να εξετάσει τον Γκόλια η αντιπολίτευση – «Ευτελισμός της διαδικασίας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-134x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)








































![Ρωσία: Θαμμένες κάτω από το χιόνι ολόκληρες γειτονιές – Σκάβουν τούνελ για να φτάσουν στα σπίτια τους [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-110-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442