Λύσεις προς όφελος των ασθενών αναζητούν Πολιτεία και φαρμακοβιομηχανία
Την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων προς όφελος του Έλληνα ασθενή τόνισαν οι εκπρόσωποι των ελληνικών και ξένων φαρμακευτικών εταιρειών στην συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, την Πέμπτη το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας.
Την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων προς όφελος του Έλληνα ασθενή τόνισαν οι εκπρόσωποι των ελληνικών και ξένων φαρμακευτικών εταιρειών στην συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, την Πέμπτη το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας.
Στη συνάντηση του κ. Ξανθού με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Ηλία Γιαννόγλου.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το πάγιο αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών για το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός βιώσιμου πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής προς όφελος των ασθενών. Επίσης, έγινε αναφορά στις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που δημιουργούνται από το συνδυασμό, αφενός της έλλειψης ρευστότητας και αφετέρου των υποχρεωτικών επιστροφών (rebate και clawback) που οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν.
Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε τα συσσωρευμένα προβλήματα και παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου το επόμενο διάστημα, με στόχο τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πλαισίου φαρμακευτικής φροντίδας κυρίως μέσω του ελέγχου του όγκου της ζήτησης και του εξορθολογισμού του συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης. Ενώ, επιβεβαίωσε και την πρόθεση του υπουργείου Υγείας για την εξομάλυνση της αποπληρωμής των οφειλών στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Ο κ. Ξανθός επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης κάλεσε τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής, διανομής και διάθεσης -και κυρίως το ιατρικό σώμα-, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Και στο πλαίσιο αυτό επιβεβαίωσε την πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει το θέμα της δημοσιοποίησης των παροχών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων προς τους γιατρούς.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες έθιξαν, ακόμα, το πρόβλημα των χαμηλών φαρμακευτικών προϋπολογισμών, τόσο για τον ΕΟΠΥΥ, όσο και για τα νοσοκομεία, τα προβλήματα που αφορούν στην τιμολόγηση και ιδιαίτερα στις στρεβλώσεις που δημιουργούνται από τις μειώσεις στις τιμές των παλαιών φθηνών φαρμάκων, την συνταγογράφηση, την ασφαλιστική αποζημίωση και τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος.
Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων με στόχο την εξοικονόμηση και απελευθέρωση πόρων που θα επιτρέψουν την αποζημίωση των νεότερων καινοτόμων φαρμακευτικών θεραπειών. Ακόμη, επισημάνθηκε η υποχρέωση της μείωσης του clawback τουλάχιστον κατά 30% για το 2017, ενώ αναφορά έγινε και στην ανάγκη εξασφάλισης επιπλέον κονδυλίων για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των προσφύγων το οποίο αναμένεται να χορηγηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- 25η Μαρτίου: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς Τρίτη και Τετάρτη στο κέντρο της Αθήνα
- Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας – Πότε τίθεται σε εφαρμογή το νέο ωράριο
- Το αεροπλανοφόρο Gerald Ford στη Σούδα για επισκευές σε βάθος – Ατύχημα, επίθεση ή σαμποτάζ;
- Ντόρσεϊ: «Νιώθω αναζωογονημένος, θα πρέπει να έχουμε την must-win νοοτροπία μας σε κάθε ματς»
- Οι Kinks απαντούν στον Moby μετά τα σχόλια του για «αηδιαστικούς» στίχους
- Ο Τραμπ ενέκρινε τον πόλεμο στο Ιράν, αφότου ο Νετανιάχου τον έπεισε για την από κοινού δολοφονία του Χαμενεΐ


