
Κύθνος: Χωρίς στέγη οι αρχαιολογικοί θησαυροί
Σπάνια κοσμήματα από χρυσό και ασήμι, αγγεία από την Κόρινθο, την Αθήνα και την Ιωνία είναι ορισμένα από τα 1.500 πολύτιμα και εντυπωσιακά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην Κύθνο, αλλά παραμένουν μέσα σε κούτες αφού το κυκλαδίτικο νησί δεν διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο για να τα προβάλλει.
Σπάνια κοσμήματα από χρυσό και ασήμι, αγγεία από την Κόρινθο, την Αθήνα και την Ιωνία είναι ορισμένα από τα 1.500 πολύτιμα και εντυπωσιακά ευρήματα που εντοπίστηκαν στην Κύθνο, αλλά παραμένουν μέσα σε κιβώτια αφού το κυκλαδίτικο νησί δεν διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο για να τα προβάλλει.
Σύμφωνα με τα Νέα, πρόκειται για ευρήματα που αποκάλυψε ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν, στη θέση Βρυόκαστρο, εκεί όπου εντοπίστηκε το άδυτο ενός αρχαϊκού ιερού (7ος-6ος αι. π.Χ.) μαζί με έναν γεμάτο εξαιρετικά αντικείμενα αποθέτη.
Ουσιαστικά, όμως, όλα αυτά τα σπάνια αντικείμενα παραμένουν στην αφάνεια. Την εικόνα αυτή επιχειρεί να αντιστρέψει ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου, που έχει βάλει στόχο να μετατρέψει το κτίριο του παλιού δημαρχείου (το οποίο έχει παραχωρηθεί εδώ και 16 χρόνια από τον τοπικό δήμο) σε αρχαιολογικό μουσείο.
Για την επίτευξη του στόχου απαιτείται να εξασφαλιστεί περίπου ένα εκατ. ευρώ. Μοναδική ελπίδα είναι το επόμενο κοινοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ 2016-2020) στο οποίο ο προϊστάμενος της Εφορείας Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης έχει υποβάλει αίτημα ένταξης του έργου. Επιπλέον αναζητούνται και χορηγίες ώστε το έργο να υλοποιηθεί και να μη χρειαστεί οι αρχαιότητες να μεταφερθούν μόνιμα σε άλλο νησί για να εκτεθούν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τον Γιάννη Βαρδακαστάνη προτείνει για γραμματέα του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλακης – Ποιοι θα βρεθούν στο Πολιτικό Συμβούλιο
- Τράπεζες: Οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι από τις τεχνολογικές εξελίξεις
- «Αν ο Παναθηναϊκός δεν περάσει τη Βαλένθια, θα υπάρξουν αλλαγές…»
- Ουγγαρία: Στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ο νέος πρωθυπουργός Πέτερ Μαγιάρ
- Ο πόλεμος του MrBeast: Η απάντηση στις καταγγελίες για παρενόχληση – Ο τοκετός, ο μισογυνισμός και η απαξίωση
- Θεσσαλονίκη: Έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. σε ανηλίκους στον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη



