Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O Τζίμι Πέιτζ κατέθεσε όπως καταθέτει ένας πραγματικός ροκ σταρ

O Τζίμι Πέιτζ κατέθεσε όπως καταθέτει ένας πραγματικός ροκ σταρ

Δυστυχώς, η αμερικανική νομοθεσία κρατά τις κάμερες έξω από τις δικαστικές αίθουσες και έτσι στην ιστορία θα μείνουν μόνο περιγραφές από το... μάθημα ροκ επιπέδου που έδωσε ο Τζίμι Πέιτζ των Led Zeppelin καταθέτοντας στη δίκη για το Stairway to Heaven: Ο κιθαρίστας μπήκε με την κιθάρα του στην αίθουσα, ακροβάτησε μεταξύ ευγένειας και σαρκασμού και, επί της ουσίας, επανέλαβε πως η μελωδία στην αρχή του κομματιού δεν κλάπηκε από άλλη μπάντα.

Δυστυχώς, η αμερικανική νομοθεσία κρατά τις κάμερες έξω από τις δικαστικές αίθουσες και έτσι στην ιστορία θα μείνουν μόνο περιγραφές από το… μάθημα ροκ επιπέδου που έδωσε ο Τζίμι Πέιτζ των Led Zeppelin καταθέτοντας στη δίκη για το Stairway to Heaven: Ο κιθαρίστας μπήκε με την κιθάρα του στην αίθουσα, ακροβάτησε μεταξύ ευγένειας και σαρκασμού και, επί της ουσίας, επανέλαβε πως η μελωδία στην αρχή του κομματιού δεν κλάπηκε από άλλη μπάντα.

Η μάχη είναι μεταξύ των Τζίμι Πέιτζ και Ρόμπερτ Πλαντ των Led Zeppelin και του διαχειριστή της κληρονομιάς του Ράντι Γουλφ, του συγκροτήματος Spirit. Η δεύτερη πλευρά κατηγορεί τους Led Zeppelin ότι είχαν αντιγράψει την μελωδία στην αρχή του τραγουδιού από το ορχηστρικό τους κομμάτι Taurus.

Οι Led Zeppelin έχουν διευθετήσει στο παρελθόν ανάλογες διαμάχες, αλλά το Stairway to Heaven είναι λόγω της βαρύτητάς του -και της εμπορικής του επιτυχίας, κατ’ επέκταση δηλαδή των οικονομικών συνεπειών- εντελώς άλλης τάξης υπόθεση.

Ο Πέιτζ εμφανίστηκε στο δικαστήριο του Λος Άντζελες για να καταθέσει με την κιθάρα του, επειδή μπορεί να χρειαζόταν να παίξει την επίμαχη μελωδία. Αυτό δεν έγινε, και το ακροατήριο έχασε τουλάχιστον την ευκαιρία να ακούσουν τον Πέιτζ να παίζει ζωντανά.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, έστω κι αν δεν έπαιξε την κιθάρα του, ο Πέιτζ έπαιξε για λίγο… στον αέρα, γελώντας ο ίδιος, οι συνήγοροί του και οι υπόλοιποι παριστάμενοι στην αίθουσα.

Όταν στο ξεκίνημα ρωτήθηκε, για το τυπικό, εάν ήταν σε θέση να διαβάσει και να γράψει μουσική, ο Πέιτζ έμεινε μετριοπαθής: «Σε έναν κάποιο βαθμό, ναι» απάντησε, για να προκαλέσει γέλια στο ακροατήριο.

Ο Πέιτζ έμεινε στην υπερασπιστική γραμμή της νομικής του ομάδας, η οποία συνοψίζεται στο ότι η βασική δομή της επίμαχης μελωδίας είναι «αρχαία» και βρίσκεται σε διάφορες μορφές σε παλιότερες μουσικές συνθέσεις.

Ως μία από αυτές αναφέρθηκε και… το Chim Chim Cher-ee από την ταινία Μαίρη Πόππινς.

Σε κάποια στιγμή της ακρόασης (μακρόσυρτη σε γενικές γραμμές διαδικασία, που προκάλεσε μέχρι και την ανία του δικαστή), από τον Πέιτζ ζητήθηκε να διαβάσει τον τίτλο ενός εγγράφου. Φτιάχνοντας τα γυαλιά και την αλογοουρά του, έγειρε στο χαρτί και διάβασε: «Εμπιστευτικό» είπε, γελώντας ο ίδιος και το ακροατήριο…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024