Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«ΝΕΑΡ» Το σχολείο των ονείρων μας στη Μανωλάδα

«ΝΕΑΡ» Το σχολείο των ονείρων μας στη Μανωλάδα

Για πέντε ημέρες παιδιά, γονείς και δάσκαλοι κατασκηνώνουν στον προαύλιο χώρο του σχολείου όπου παίρνουν μέρος σε καλλιτεχνικές, εικαστικές, περιβαντολογικές και αθλητικές δραστηριότητες με σκοπό τα παιδιά να βιώσουν ένα διαφορετικό τρόπο μάθησης και να τα κάνουν να αγαπήσουν περισσότερο το σχολείο.

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή

Για δεύτερη χρονιά το Δημοτικό Σχολείο Μανωλάδας γίνεται ο πρωταγωνιστής του πρωτότυπου project Το σχολείο των ονείρων μας «ΝΕΑΡ». Για πέντε ημέρες παιδιά, γονείς και δάσκαλοι κατασκηνώνουν στον προαύλιο χώρο του σχολείου όπου παίρνουν μέρος σε καλλιτεχνικές, εικαστικές, περιβαντολογικές και αθλητικές δραστηριότητες με σκοπό τα παιδιά να βιώσουν ένα διαφορετικό τρόπο μάθησης και να τα κάνουν να αγαπήσουν περισσότερο το σχολείο.

«Σπάει αυτός ο τυποποιημένος τρόπος διδασκαλίας. Τα παιδιά μπαίνουν μπροστά. Μαθαίνουν ενεργώντας, μαθαίνουν με τα χέρια τους, με παρέες, αλληλοδιδάσκονται, γλεντάνε, χαίρονται. Το σχολείο γίνεται κατασκήνωση» αναφέρει στο in.gr o Διονύσης Κυπριώτης, διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μανωλάδας.

H ιδέα προέκυψε μετά από κάποια συζήτηση που έκανε ο γυμναστής του σχολείου με τον ανιψιό του. Στην ερώτηση που του απηύθυνε «εάν του αρέσει το σχολείο» ο μικρός χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησε αρνητικά. Και όταν θέλησε να μάθει το λόγο ο μικρός ήταν απόλυτος: «Γιατί όλοι μου λένε τι πρέπει να κάνω».

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για ένα διαφορετικό σχολείο, έστω και για μία εβδομάδα. Το σχολείο της χαράς και της δημιουργίας που αγκαλιάστηκε από τους δασκάλους και σιγά σιγά άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά…

«Για το όνομα υπήρξε μια σειρά σκέψεων και αναζητήσεων. Θέλαμε να έχει σχέση με την άνοιξη (Έαρ). Όπως την άνοιξη ανθίζουν τα λουλούδια, έτσι και εμείς θέλαμε να φτιάξουμε ένα σχολείο όπου μέσα εκεί να ανθίζουν τα παιδιά. Κι έτσι έγινε το πάντρεμα με τη λέξη «Νέα» (από το χωριό μας, τη Νέα Μανωλάδα) και δημιουργήθηκε το ΝΕΑΡ. Και όλο αυτό θέλει να υποδηλώσει μια «νέα άνοιξη» στα σχολικά δεδομένα, την αρχή μιας ανάγκης για κάτι κοντινότερο στα παιδιά».

Στόχος του εγχειρήματος είναι να δημιουργηθεί ένα σχολείο που να δίνει χαρά παράλληλα με τη γνώση.

«Το σύγχρονο σχολείο έχει γίνει κάτεργο. Παγκοσμίως. Ένα σύστημα που αποφεύγει συστηματικά τη σπουδαία γνώση, τη γνώση που ελευθερώνει. Αντ’ αυτού δίνει αποσπασματική γνώση που διέπεται από κρυφά αναλυτικά προγράμματα, ακρωτηριασμένο τεχνοκρατισμό και απρόσωπη μετάδοση, από το οποίο απουσιάζει η χαρά και η καλλιέργεια του συναισθήματος. Δεν υπάρχει αγάπη. Αυτό προσπαθούμε. Να δημιουργήσουμε συνθήκες για να μπορεί να εκδηλωθεί ευκολότερα η αγάπη, να μεγαλώσει η χαρά και η ευχαρίστηση.
«Αν δεν υπάρχει έρωτας στην εκπαίδευση, δεν υπάρχει εκπαίδευση» έλεγε ο Καστοριάδης. Και θα πούμε αυτό που έχουμε ζωγραφίσει ως μότο στον τοίχο του σχολείου μας, και είναι στίχος του Ελύτη, «την άνοιξη αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις»» συμπληρώνει ο κ. Κυπριώτης.

Φέτος, δεύτερη χρονιά που υλοποιείται το project εκτός από τη συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα, έχει ενταχθεί και το νηπιαγωγείο του χωριού. Επίσης είναι μεγάλη και η αύξηση των αιτημάτων συμμετοχής από τα γειτονικά σχολεία και από παλαιότερους μαθητές.

Όσο για το τι θα αποκομίσουν τα παιδιά μετά το πέρας των δραστηριοτήτων η φράση που είπαν συγκινημένες οι περσινές απόφοιτες της ΣΤ’ τάξης μετά το πέρας της εορτής τα λέει όλα: «Αυτή είναι η πιο όμορφη εβδομάδα της ζωής μας στο σχολείο».

Τέλος, ο διευθυντής του σχολείου παροτρύνει και άλλους εκπαιδευτικούς να το εφαρμόσουν λέγοντας ότι «Όσοι θέλουν ή το σκέφτονται, ας μη φοβηθούν να τολμήσουν. Και πιστεύουμε ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα μπορούσαμε και να συνεργαστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες, απόψεις, σχέδια».

Η εβδομάδα «ΝΕΑΡ 2016» πραγματοποιείται από την Τετάρτη 8 έως την Τρίτη 14 Ιουνίου στο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου Νέας Μανωλάδας.

entertainment.in.gr

Sports in

Mε αυξημένα μέτρα ασφάλειας και σύστημα anti-drone η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι (pics)

Το in.gr βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία και καταγράφει όσα έγιναν στην Επίσημη Πρόβα για την Τελετή Αφής και όσα προγραμματίζονται για την Τελετή της Τρίτης 16 Απριλίου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024