Σωτηρέλης: Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα θα ήταν παρωδία
«Το να εισάγεται μια τέτοια μορφή έγκρισης, από το λαό, χωρίς να την προβλέπει το Σύνταγμα, είναι επικίνδυνο» δήλωσε ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης, σχολιάζοντας την άποψη που διατύπωσε η κυβέρνηση περί εμπλοκής του λαού στην Αναθεώρηση.
«Το να εισάγεται όμως, μια τέτοια μορφή έγκρισης, από το λαό, χωρίς να την προβλέπει το Σύνταγμα, είναι επικίνδυνο» δήλωσε ο συνταγματολόγος και καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιώργος Σωτηρέλης, σχολιάζοντας την άποψη που διατύπωσε η κυβέρνηση περί εμπλοκής του λαού στην Αναθεώρηση.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 σημείωσε: «Συνταγματικό δημοψήφισμα, από το άρθρο 110, δεν προβλέπεται. Το πολίτευμά μας, είναι πολίτευμα που βασίζεται στη λαϊκή κυριαρχία, είναι δημοκρατικό πολίτευμα. Λαϊκή κυριαρχία, όμως, δε σημαίνει, ότι ο λαός κάνει, ότι θέλει, όποτε θέλει και όπως θέλει, η λαϊκή κυριαρχία, ασκείται, όπως λεει το ίδιο το Σύνταγμα, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
» Το Σύνταγμα, λοιπόν ορίζει ένα συγκεκριμένο τρόπο για την αναθεώρηση. Εάν η κυβέρνηση θέλει να ακούσει την άποψη των πολιτών, ας κατεβάσει ένα σχέδιο σε διαβούλευση, όπως γίνεται με τα νομοσχέδια, να ακούσει τις απόψεις.
» Το να εισάγεται όμως, μια τέτοια μορφή έγκρισης, από το λαό, χωρίς να την προβλέπει το Σύνταγμα, είναι επικίνδυνο.
» Θα είναι δημοψήφισμα, παρωδία, θα είναι κάτι σαν αυτό που έκανε ο μακαριστός Χριστόδουλος, για τις ταυτότητες.»
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Μεξικό για το νερό του Ρίο Γκράντε
- Αναγκαστική προσγείωση για Boeing 777 στην Ουάσινγκτον – Γνωστό το πρόβλημα με το κάλυμμα του κινητήρα
- Το Πανεπιστήμιο Μπράουν επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο ατόμων – Οκτώ σε κρίσιμη κατάσταση [βίντεο]
- Γερμανία: Πέντε συλλήψεις για φερόμενη προετοιμασία επίθεσης σε Χριστουγεννιάτικη αγορά
- Συρία: Έκρηξη σε διυλιστήρια πετρελαίου – Επιχειρήσεις των Κούρδων κατά του Ισλαμικού Κράτους [βίντεο]
- Η Συρία καταδικάζει την «τρομοκρατική» επίθεση με θύματα Αμερικανούς στρατιώτες
